Jak mohli Trumpa vypnout? Co když měl info od tajných služeb? Fendrych vrtá do dění v USA, překvapivé

11.11.2020 16:30

Komentátor Jan Moláček schvaluje krok amerických médií, která hromadně vypínala projev prezidenta Donalda Trumpa, protože podle nich uváděl lživé informace. „On prostě v těch útocích na demokracii překročil mez, která je tolerovatelná,“ má jasno. Naopak komentátor Martin Fendrych vidí vypnutí prezidenta jako cenzuru a útok na svobodu slova.

Jak mohli Trumpa vypnout? Co když měl info od tajných služeb? Fendrych vrtá do dění v USA, překvapivé
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

„Není na to jednoduchá a jednoznačná odpověď. Pro mě jako člověka, který zažil totalitu, kdy byla cenzura samozřejmostí a neexistovala veřejná svoboda slova, je to přes čáru. Podle mě se má svoboda slova držet a zrovna Spojené státy pro mě byly zemí, která toto reprezentuje,“ říká Fendrych v rozhovoru pro DVTV.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
Připouští, že zprvu ho reakce amerických médií potěšila, protože Trumpa jako politika neuznává, ale později takové jednání odsoudil. „Uvědomil jsem si několik věcí, předně že Trumpa volily desítky milionů lidí a televize má sloužit i těmto lidem. Televize jsou to sice soukromé a mohou to udělat, ale podle mě je to prostě cenzura,“ uzavřel Fendrych s tím, že krok televizí chápe, ale nesouhlasí s ním.

„Navíc Trump jako prezident mohl mít nějaké zprávy od tajných služeb, které ty podvody zjistily, a ty televize si prostě nemohly být v tu chvíli jisté, zda Trump nemluví pravdu,“ dodal komentátor Aktuálně.cz.

„Je to samozřejmě krajní a bezprecedentní krok, o tom není žádná diskuse, na druhou stranu za tuhle situaci je svým chováním zodpovědný Donald Trump,“ oponoval Moláček z Deníku N.

Podle Moláčka ani tak nejde o samotný fakt, že lhal, protože takových lží v televizi slyšíme od politiků hodně. „Jde o to, že se prohlásil za vítěze, aniž byly sečteny všechny hlasy, a bez sebemenších náznaků důkazů obviňoval druhou stranu z rozsáhlého volebního podvodu,“ oponuje Moláček s tím, že si nedokáže představit už nic krajnějšího, co by mohlo od prezidenta USA zaznít.

Navíc to podle něj nemůže být terminologicky cenzura, protože na té se podílí vládní moc na úkor médií, a ne naopak. „Média nemají žádnou povinnost přenášet žádné tiskovky, ani prezidenta, a samozřejmě pak je to na divákovi, aby se rozhodl, kterým médiím dá přednost. Navíc média mají i určitou morální povinnost v rámci servisu divákovi upozorňovat, že něco je lež nebo to není prokázáno,“ má jasno Moláček. „Média by měla ctít základní pravidla demokracie a toto bylo jejich porušení,“ dodává.

Fendrych ale znovu opakuje, že vypnutí Trumpa uprostřed proslovu je podle něj cenzura. Navíc v té době, kdy se prohlásil za vítěze, ještě nebylo o vítězi rozhodnuto, takže šlo podle Fendrycha spíše o klasické politické velkohubé prohlášení než neuznání výsledku volby. „V té době to prostě ještě bylo na hraně a navíc i Biden v době, kdy to ještě nebylo sečteno, se prohlásil opatrně za vítěze,“ upozorňuje Fendrych. „Ty televize tam třeba mohly dát dospodu pásku, kde by se psalo, že jsou Trumpovy informace podle nich nepodložené nebo zavádějící,“ dodává.

„Však ti moderátoři ale slíbili, že pokud Trump přijde s nějakými důkazy, tak to samozřejmě všechno odvysílají, takže já tam nevidím tu snahu médií umlčet Trumpa za každou cenu,“ stojí si za svým Moláček. „On prostě v těch útocích na demokracii překročil mez, která je tolerovatelná. Protože skutečně vyzývat k zastavení sčítání hlasů, které byly odevzdány ve volbách, to je prostě útok na samotné DNA demokracie, na svobodné volby,“ tvrdí Moláček a dodává, že Trump rozdmýchával atmosféru skoro na občanskou válku a v tom mu média rozhodně nemusejí pomáhat.

Jenže podle Fendrycha naopak to vypnutí Trumpovy voliče ještě více přesvědčilo, že něco není v pořádku. „Myslím si, že ti voliči to nepochopili a nepřijali, oni to jako cenzuru berou,“ má jasno. Navíc novináři podle něj pracují se lží pravidelně, protože politici jednoduše občas zalžou a v tom mediálním prostoru to je. „Třeba u nás premiér Babiš také na tiskovce lže, když tvrdí, že roušek je dostatek a je dost všeho a že není žádný problém, a vy, když se na to díváte, taky víte, že to není pravda,“ srovnává Fendrych s tím, že Babiše televize také nevypínají. „Pak je prací nás, komentátorů, tu pravdu hledat a navíc si musíme uvědomit, že ani my tu pravdu nemáme, my ji jen hledáme,“ dodává.

„Ale tady nejde o pravdu a lež,“ opakuje poněkolikáté Moláček. „Politikům nejde zakázat, aby lhali, a lhaní není protizákonné. Jde o to samotné tvrzení, které mohlo vyvolat velké společenské problémy. A koneckonců bylo to i nepodložené obvinění někoho, což už protizákonné je,“ tvrdí Moláček, kterému se prý to vypnutí také moc nelíbilo, ale v tomto případě bylo třeba zvolit tvrdé opatření, zatímco třeba informační pás pod videem je příliš měkké opatření. „Spousta lidí funguje tak, že co vidí a slyší v televizi, navíc od prezidenta, tak vezmou jako validní informaci a nějaké vysvětlování pod čarou nebo po tiskovce už tak nevnímají,“ dodává Moláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…