Jak může dopadnout vládní krize? Tady jsou tři možnosti

03.07.2019 10:08

Lidové noviny předestřely různé scénáře vyřešení stávající vládní krize. Prezident Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček jsou prý tak trochu překvapení, jak daleko aktuální politická krize postoupila, a hledají řečení. Jedním z nich může být i politická poprava ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagy.

Jak může dopadnout vládní krize? Tady jsou tři možnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček a Andrej Babiš

Sociální demokraté chtěli ministra kultury Antonína Staňka odstranit z jeho postu nejpozději 31. května. Nestalo se. Uplynul víc než měsíc a Staněk zůstává ministrem. Předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček dal jasně najevo, že chce tuto situaci mít vyřešenou do 30. června. A ani to se nestalo. Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a Janem Hamáčkem, kteří se Zemana pokusí přemluvit, aby si plnil své ústavní povinnosti, se bude teprve konat.

Podle deníku hledá předseda vlády Andrej Babiš způsob, jak se se svou vládou udržet u moci, aniž by přitom ztratil tvář Miloš Zeman a Jan Hamáček. Jednu z možností představuje výměna resortů mezi ANO a ČSSD, i když by to znamenalo zásah do koaliční smlouvy.

„Bude-li si Zeman stát na Staňkově setrvání, mohlo by si ANO převzít ministerstvo kultury a ČSSD resort školství. Pak už by premiér trval na stažení Staňka s tím, že nejde o nominanta ANO, případně si ho tam nechal, protože to není jeho boj. ČSSD by na tom vydělala s novým resortem by se zbavila i Staňka a získala by vlivnější úřad. Premiér by si také dopřál opožděnou satisfakci: ministra Roberta Plagy (ANO) se chtěl zbavit již před časem, školy se však za něj postavily a Babiš nechtěl zbytečně čeřit emoce,“ napsal k tomu deník.

K takovéto výměně může dojít, i protože jsou prý všichni tři aktéři tak trochu překvapení, jakého horizontu vládní krize dosáhla. Skutečnost, že řešením sporů mohou být i předčasné volby, může udržet tři zmíněné pány u jednacího stolu.

Další z možností prý je, že Hamáček ustoupí, navrhne na ministr kultury někoho jiného a krok zpět učiní i Zeman, který odvolá Staňka.

Pokud se nic z toho nestane, jsou na stole stále předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…