Jak v Rusku! U Xavera vybuchla bomba kolem Koněva. A vůbec to tam bylo zajímavé...

13.04.2020 10:22

Zatímco pár minulých dílů Podtrženo sečteno probíhalo na dálku nebo s rouškami, s Petrem Holcem si Xaver Veselý povídal bez ochrany. Komentátor prohlásil, že Praha 6 se zbavila Koněva typicky ruským způsobem a vyjmenoval, kdo všechno v krizi promeškal příležitost. Například Evropská unie, prezident Zeman nebo Česká televize. ČT by podle něho bohatě stačily dva kanály na její veřejnoprávní činnost. A došlo i na Kalouska a „tři revolvery“. Holec doufal, že se nebude jeho záliba kombinovat s jinou, protože „s druhou láhví whisky na něj padá strach o demokracii“.

Jak v Rusku! U Xavera vybuchla bomba kolem Koněva. A vůbec to tam bylo zajímavé...
Foto: Repro XTV
Popisek: Xaver Veselý a komentátor Petr Holec bez roušek

Xaver začal odstraněnou sochou maršála Koněva a dopisem, který zaslal ministr obrany Ruské federace, Sergej Šojgu svému protějšku v České republice, ve  kterém ho žádá o odevzdání památníku Rusku. Jenže památník není majetkem ministerstva obrany.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
„Škoda, že si spletl adresáta,“ smál se Holec a dodal, že dopis měl Šojgu zaslat na Prahu 6. „Ten Koněv nás asi bude děsit navždy. To je ironie, oni se ho chtějí zbavit a zbaví se ho při karanténě, kdy lidé nemohou protestovat. To mělo být v rámci boje proti totalitě a udělali to po ruském způsobu totalitně. Když nikdo nemůže ven, tak toho Koněva odvezem,“ komentoval způsob, jakým k odstranění Praha 6 přistoupila. A dodal, že perlička na závěr je, jak se podřekl senátor Hilšer: „Tady nejde o žádné přepisování dějin, to je jenom ryze politická záležitost.“

Moderátor se ptal, jestli z odstranění Koněva nemůže být problém, ale Holec ho ubezpečil: „Já bych se nebál, jsou zavřený hranice. Takže i kdyby sem chtěli vyjet znovu, tak je zastaví.“ Ale dodal, že přepisování dějin nemá rád. „Oni tady osvobodili část Česka, Prahu, tak nevím, proč dneska chceme něco přepisovat. Možná se nám to nelíbí, možná se to ideologicky nelíbí TOPce a STANu, kteří teď vládnou na Praze 6, ale takhle se dějiny nepřepisují. To přepisují takhle v Rusku,“ tvrdil Holec, že starosta Kolář se chová úplně stejným způsobem.

Na téma koronavirus se Xaver věnoval rozhovoru anesteziologa Balíka s titulkem „Koronavir nezastavíme, pro většinu je to rýma, čísla mrtvých jsou zkreslená. Politici ho zneužívají“.

„Já na protest proti tomu článku jsem si zapomněl roušku v autě,“ pravil moderátor.

Holec dal Balíkovi částečně za pravdu, že mrtví povětšinou zemřeli s koronavirem, ale ne na něj. Ale že by se politikům hodil do krámu, o tom pochyboval. Prý nikomu tak nezhatil plány tak, jako Andreji Babišovi a jeho „rozdavačné politice“, kterou si kupuje voliče. Komentátor souhlasil, že koronavirus s lidmi zůstane, stejně jako chřipka. „Já už se cítím mentálně promořený koronavirem, protože je všude,“ pravil Holec a navrhl, že by se mohl s promořením udělat pokus na skupině lidí. Např. na senátorech. „Konečně by k něčemu byli za ty peníze, tak by se mohli obětovat pro národ, mohli by se promořit a viděli bysme,“ žertoval komentátor.

Moderátor pak uvedl, že Babiš chce na udržení ekonomiky rozdat bilion korun, a Holec konstatoval, že dotyčný bilion půjde z kapes daňových poplatníků. Ale Xaver oponoval, že si Babiš půjčí „v Evropě“, na což Holec kontroval, že půjčky se musí splácet, i když státy nesplácejí stoprocentně. „Já myslím, že to Ursula odpustí potom, velkoryse. Vezmem pár uprchlíků a ona to odpustí,“ žertoval Xaver, ale podle Holce šéfka eurokomise Česko z ničeho nevytáhne. Leda by si evropští politici a úředníci sáhli na platy. EU dle něho promeškala moment, kdy se mohla prezentovat, že je blíže občanům.

Došlo i na proslavenou fotografii vládních představitelů a jiných činitelů, včetně prezidenta, v Lánech. Holec doplnil, že na obědě byl i policejní prezident. A žasl, že „hlavouni“, včetně prezidenta skočili na argument, zda se pod rouškou dá jíst: „Ten chce normálně novináře střílet, tak teď myslím promarnil dobrý moment jim říct: Vy jste se všichni zbláznili, spíš se starejte o to, co jsme řešili, a ne o to, zda se pod roušku dá vecpat kulička hroznového vína.“

Holec mínil, že příležitost promarnila i TOP 09. „Oni nejdřív slíbí mír vládě, podporu, že budou kritizovat věcně a konstruktivně, to je jejich role, v pořádku, ale ten džihád, ve který se to záhy zvrhlo... Speciálně TOPka, a jestli sledujete šéfku TOPky, tak si říkáte, jestli žije vůbec na téhle planetě,“ kritizoval Markétu Pekarovou Adamovou. „Její twitter, když někdo něco někde řekne, tak ona okamžitě musí negovat. Když se na ni podíváte v té roušce, s těma vytřeštěnýma očima, tak to se opravdu leknete, víc než koronaviru.“ Holec poznamenal, že v TOP 09 už je to asi nebaví a tak se rozhodli cílit na 3 % ve volbách.

Což rozpoutalo diskusi, kam se po neúspěchu TOP 09 vrtne Miroslav Kalousek. Podle komentátora by se mohl vrátit k „bratrům“ v KDU-ČSL, ale ti už by ho prý nechtěli. Takže bude v nějaké straně, která účinkuje v pořadu ČT Politické spektrum, neboli dle Holce „v politickém zoo“. U Kalouska doufal, že jeho vlastnictví tří revolverů se nekombinuje s jeho zálibou v alkoholu. „S druhou láhví whisky na něj padá strach o demokracii,“ prohlásil o předsedovi posanecckého klubu TOP 09. Podle něj se jedná o zoufalství a nepochopení faktu, že svá nejlepší léta má opoziční politik už za sebou.

K závěru se Holec věnoval požadavkům ČT na zvýšení koncesionářských poplatků. Podle komentátora i ČT promrhala příležitost si udělat inventuru a utáhnout opasek. Ze všech kánálů ČT prý jen asi dva splňují veřejnoprávní misi, ČT24 a ČT Art. „Zbytek klidně zrušte, bude to stát polovinu nebo třetinu, a bude to perfektní,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…