Jako kdyby stála železná opona. Hejma k nám a EU... Konkrétně

29.06.2021 8:32

V dalším díle své Hejma show měl komentátor a rocker tři témata. Jednak tornádo na Moravě, pak pozdvižení okolo nového maďarského zákona a nakonec teplickou kauzu okolo úmrtí Roma. Co říkají klima alarmisté podle něho „s pravdou to nemá nic společného". Viktor Orbán je podle něj západní Evropou kritizován neprávem a Babiš prokázal odvahu, když řekl, že zákon musí sám vidět a zhodnotit. „My jsme si říkali, to je fajn, to je jen americký problém, to se nás netýká, a najednou bum prásk, už to tady máme v Teplicích," okomentoval „teplického Floyda".

Jako kdyby stála železná opona. Hejma k nám a EU... Konkrétně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor a novinář Ondřej Hejma

Anketa

Máte důvěru v profesora Jaroslava Flegra?

5%
91%
hlasovalo: 9270 lidí
Hejma pro začátek uvedl, že peníze, které by jeho fanoušci chtěli poslat jemu, by měli místo toho poslat na tornádem zpustošenou jižní Moravu. A podotkl, že klimatičtí alarmisté sice budou tvrdit, že je potřeba se vzdát aut, letadel a průmyslu, ale „s pravdou to nemá nic společného". Že na místo vyrazili politici Hejmovi nevadí. „Je potřeba ukázat, že stát a jeho premiér stojí za obětmi a že jsou ochotný udělat cokoliv. Ale potom přijdou další a možná to nebude tak hezký a tak zajímavý," hodnotil.

Také se dotkl odporu převážně západní Evropy proti novému maďarskému zákonu, kterému je přisuzováno, že je namířen proti homosexuálům a jiným sexuálním menšinám. Podle Hejmy neprávem, zákon zakotvuje právo pro rodiče vychovávat své děti jak chtějí, podle svého přesvědčení a tradic. Což Hejmovi připadá lepší, než když o sexuální výchově rozhodne politik nebo úředník.

Krátce shrnul, jak europarlament začal vydávat usnesení proti Maďarsku. „Najednou vidíme, jak ta Evropa je ještě pořád rozdělená, protože když jsem viděl ráno mapičku toho hlasování, tak to vypadalo, jako kdyby železná opona ještě pořád stála," okomentoval rozdělení zemí, které se proti Maďarsku vymezily či nevymezily. Na východě pak dle Hejmy panovala zdrženlivost, např. když Andrej Babiš prohlásil, že se musí se zákonem seznámit, což podle něj hraničí až s výmluvou. „Ale nicméně chtělo to určitou odvahu, chtělo to kuráž, postavit se na opačnou stranu než všechny ty mocné země Evropské unie, které jsou na západ od našich hranic," ocenil premiéra.

Podle komentátora přes všechny nedostatky toho Maďaři pro Evropu udělali hodně, například v bojích proti Turkům. „Není to tak dlouho, co jsme tady měli migrační vlnu v roce 2015 a jediný stát, který v tom udělal něco zásadního, něco, co fungovalo, byli zase Maďaři, který postavili ten plot a dali jasně najevo, že tudy cesta pro migranty nevede. Což mělo určitě dobrý vliv i na naší zemi, protože jsme tomu strašnému nátlaku nebyli nakonec podrobeni," řekl Hejma a dodal, že sledovat roli Maďarska v Evropě bude ještě zajímavé.

Dotkl se také kauzy okolo Stanislava Tomáše, který zemřel předminulou sobotu v Teplicích a je přirovnáván k Georgi Floydovi, kvůli kterému v USA vypukly nepokoje. „My jsme si říkali, to je fajn, to je jen americký problém, to se nás netýká, a najednou bum prásk, už to tady máme v Teplicích," glosoval. Ale ocenil, že Češi prokázali chladný úsudek a smysl pro realitu. Doplnil, že si dokonce němečtí Romové předvolali českého velvyslance. A ptali se ho slušně, ale do médií pak prohlašovali, že se jedná o nechutný brutální zločin, který je třeba potrestat. Pochválil naopak novináře Jiřího Doležala z Fora24, že se postavil za policisty, kteří proti narkomanovi zasahovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…