Je to vážné: Reportéři zvonili i u Babišovy dcery

13.11.2018 9:52

Reportáž Seznamu o Andreji Babišovi mladším znovu připomenula kauzu Čapí hnízdo. A tvrzení Babišových dětí z prvního manželství, že nemohou být stíhány pro duševní nemoci. Více o Babišových potomcích, Adrianě Bobekové a Andreji Babišovi mladším přináší server iRozhlas.cz, spolu s vysvětlením, proč se kauza tak vleče.

Je to vážné: Reportéři zvonili i u Babišovy dcery
Foto: Repro Seznam
Popisek: Andrej Babiš mladší v reportáži Seznamu

Před obviněními v kauze Čapí hnízdo požádala policie oba potomky Andreje Babiše, o kterých Babiš tvrdil, že jim farma patřila, o podání vysvětlení. Místo toho jim přišli lékařské zprávy, které mají dokazovat, že oba mají duševní poruchy. Detektivové podle iRozhlasu mají podezření, že údajná duševní nemoc obou Babišových potomků je jen záminka, aby se vyšetřování vyhnuli, což napsali přímo do usnesení o zahájení trestního stíhání.

Anketa

Měl by Andrej Babiš po slovech svého syna odstoupit z postu předsedy vlády?

12%
88%
hlasovalo: 36212 lidí

„Právní zástupce Bobekové doručil policejnímu orgánu písemnou omluvu z účasti u tohoto úkonu ze zdravotních důvodů. Omluva byla doložena potvrzením psychiatrické poradny s tím, že je od 16 let léčena pro závažnou duševní poruchu, kdy současný nepříznivý duševní stav vylučuje její schopnost účasti na trestním řízení,“ popisuje v případě Bobekové usnesení, které iRozhlas prostudoval. U Babiše mladšího pak kriminalisté parafrázují omluvu takto: „Omluva byla doložena potvrzením psychiatrické ambulance s tím, že zdravotní stav Babiše mladšího vylučuje účast na trestním řízení. Vzhledem k charakteru onemocnění jde o dlouhodobé, pravděpodobně až trvalé omezení.“ Oba potomci byli obviněni i přes výhrady.

Obvinění zdůvodňují tím, že oba dotyční vykonávali povolání, která by byla s duševní chorobou pravděpodobně neslučitelná. Podle informací z obchodního rejstříku byla Adriana Bobeková ve vedení společnosti holdingu Agrofert od 2. dubna 2007 do 27. února 2008. Od roku 2008 do ledna 2010 pak seděla v dozorčí radě Farmy Čapí hnízdo. Projektant areálu prý policii potvrdil, že se na stavbě aktivně podílela. Když se iRozhlas snažil zastihnout Bobekovou doma, nebyla doma. Muž, který jim otevřel, řekl toto: „Není doma, nevím, kdy přijde, možná odpoledne nebo večer, ale nemáme o nic zájem.“ A na dotaz o psychických potížích uvedl, že je Bobeková nemá.

Babiš mladší zase až do jara 2015 mohl létat s Boeingem 737. „Mohu sdělit, že podle našich záznamů měl typovou kvalifikaci na B737 platnou do 30. dubna 2015,” potvrdil iRozhlasu mluvčí Úřadu pro civilní letectví. Zprávu o duševním stavu Babiše mladšího podle Seznamu a iRozhlasu zpracovala lékařka Dita Protopopová, jež pracovala pro jeho otce. Ta kandidovala na Praze 8 na starostku. iRozhlasu uvedla, že ji mlčenlivost zapovídá se vyjadřovat, i když by celou věc ráda vysvětlila.

Boeing 737
Repro Youtube

Server iRozhlas píše, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch nyní oficiálně připustil, že zvažuje rozdělení kauzy. Šaroch se ve svém usnesení za vyšetřovatele postavil i přes stížnosti, které Babišovy děti poslaly. O tom, zda jejich zdravotní stav umožňuje je stíhat, podle něj musí rozhodnout znalec, podle jehož posudku se bude rozhodovat, zda bude stíhání zastaveno. Šaroch také podle iRozhlasu prodloužil dobu vyšetřování do konce letošního roku. Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová již minulý rok upozornila, že řízení brzdí „procesní neochota k součinnosti ze stran některých privátních subjektů“.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…