Jednodušší zápis a správu ochranných známek Sněmovna asi schválí

03.07.2018 12:38

Praha 3. července (ČTK) - Zjednodušení zápisu a správy ochranných známek Sněmovna s největší pravděpodobností schválí, a to bez poslaneckých úprav. Před finálním kolem, které se uskuteční nejdříve v pátek příštího týdne, to poslancům doporučil hospodářský výbor. Vládní novelou by ze zákona například zmizel požadavek na grafické vyjádření známky, což brání přihlašování netradičních ochranných známek.

Jednodušší zápis a správu ochranných známek Sněmovna asi schválí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela školského zákona nebo fiskální pakt

Dolní komora by podle stanoviska výboru neměla přijmout jediný poslanecký pozměňovací návrh, který podal Pirát Lukáš Černohorský. Nechce rušit ustanovení, podle kterého se do rejstříku nezapíše označení, pokud je shodné se starší ochrannou známkou, která je přihlášena nebo zapsána pro jiného vlastníka či přihlašovatele pro shodné výrobky či služby. Úpravu zdůvodňoval tím, že odstranění paragrafu by bylo proti smyslu ochranných známek a narušilo by důvěru vlastníků v jejich funkci.

Anketa

Osvědčil se Andrej Babiš ve funkci předsedy vlády?

75%
25%
hlasovalo: 11194 lidí


Díky předloze by mělo být možné přihlašovat netradiční ochranné známky, například zvukové, pohybové nebo holografické. Zvuková ochranná známka se bude vyjadřovat předložením audionahrávky nebo zachycením v notovém zápisu. Úřady budou moci stanovit, v jakém formátu budou přijímat takové známky k zápisu. Multimediální ochranná známka tvořená kombinací obrazu a zvuku se bude předkládat jako audiovizuální nahrávka.

Novela usiluje o soulad systému ochranných známek ČR se systémem ochranné známky Evropské unie. Omezuje rozdíly v právní úpravě. "Mezi hlavní cíle nové úpravy patří také výslovné umožnění zamítnutí ochrany z důvodu existence staršího práva představujícího odrůdu rostlin, označení původu či zeměpisné označení, tradičního výrazu pro víno a zaručené tradiční speciality," stojí v důvodové zprávě.

V Česku existují tři systémy ochranných známek. Jednak je to systém národních ochranných známek, které jsou registrovány u Úřadu průmyslového vlastnictví, dále mezinárodní ochranné známky a ochranné známky Evropské unie. V současnosti je v ČR zapsáno zhruba 125.000 národních ochranných známek a 85.000 mezinárodních ochranných známek s vyznačením ČR. Dále mají v Česku účinky mezinárodní známky s vyznačením EU a ochranné známky EU. Celkem jde o víc než 1,35 milionu ochranných známek.

Ochranné známky slouží jako základní marketingové nástroje podnikání, jsou využívány při propagaci výrobků a služeb a představují záruku, že výrobky či služby pocházející od stejného výrobce mají určitou kvalitu, poznamenala vláda. Uvádí rovněž, že počet přihlášek ochranných známek roste stejně jako požadavky podnikatelů na rychlost i vyšší kvalitu registračního systému.

mbc jw

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…