Jestli tohle chcete dělat, tak uvidíte! nadávala TOP 09 a ODS ve sněmovně jejímu předsedovi

23.07.2014 12:02

Sotva poslanci dnes začali rokovat, už se stačili poškorpit. Důvodem byla novela zákona o odpadech, k níž žádal předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) po svých kolezích vědět, s čím vlastně chtějí v debatách vystoupit. Před poslanci stálo totiž už třetí čtení k normě. „Na základě kterých paragrafů žádáte po poslancích vědět, co chtějí navrhnout?“ zlobil se ale předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A nebyl zdaleka sám.

Jestli tohle chcete dělat, tak uvidíte! nadávala TOP 09 a ODS ve sněmovně jejímu předsedovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

„Jestli se takto chcete chovat, tak my použijeme všech prostředků,“ hrozil dnes v Poslanecké sněmovně za opozici František Laudát z TOP 09/STAN. „Je tady chaos ve stavu schvalovacích procedur,“ vysvětloval, neboť jeho kolegové z opozice předtím namítali, že nemohou k novele o odpadech, jíž právě probírali ve třetím čtení, říci svobodně své poznámky.

V jednací siní Poslanecké sněmovny se tak nakrátko strhly dohady o tom, zda je možné, aby předsedající schůze Jan Hamáček mohl po svých kolezích žádat, aby vysvětlili, s čím vlastně chtějí v debatách vystoupit.

„Já jsme nikomu neodebral dnes slovo, ale v souladu s jednacím řádem jsem jen upozorňoval na příslušný paragraf,“ odůvodňoval Hamáček svou žádost, neboť se mu zřejmě pozdávalo, že opozice chce k novele zákona o odpadech naprosto nesmyslně debatovat, ale přitom novela už byla ve fázi třetího čtení.

Překrucujete to!

„My jsme měli dvě čtení, kde jsme se mohli vyjádřit, a třetí čtení je jen pro hlasování. Našel jste možná, kolego Stanjuro, slůvko v tom jednacím řádu, ale vy ho překrucujete,“ zastal se ale Hamáčka poslanec z ANO Martin Komárek.

„V minulosti si nikdo nedovolil, aby tady tak bylo zacházeno s poslanci... Teď nám chcete ořezávat právo na vystoupení, ale vy jste tady kdysi četli libanonské pohádky,“ podotkl za sněmovním pultíkem ve svém druhém vystoupení topkař Laudát. A nijak nezakrýval své rozčilení.

„Když mi odeberete slovo, tak se obrátím na příslušné orgány,“ zahřměl za mikrofonem i exministr Petr Bendl z ODS. Podle něj některé pozměňovací návrhy k příslušnému zákonu nesou nebezpečí, a tak proto se poslanci z opozice ozývají.

K tomu, že podle připomínky předsedy sněmovny Jana Hamáčka není možné ve třetím čtení dávat pozměňovací návrhy, ale jen technické, se rozčiloval později i Marek Benda z ODS.

„Pokoušíte se zavést něco nového, a nepochybně tam bude stížnost k Ústavnímu soudu,“ poznamenal navíc Benda.

„Já nechci omezovat faktické poznámky,“ uvedl ale vše na pravou míru později předseda komory Hamáček.

„Ten klacek ale má dva konce,“ káral kolegy z opozice také šéf klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Já bych chtěl poděkovat panu předsedovi, že schůzi tak řídí a chci poprosit, aby od této chvíle se všichni řídící schůze chovali stejně,“ podotkl také Kováčik. Podle něj se tímto „novým postupem" výrazně zkrátí jednání poslanců o normách. „Ten klacek má fakt dva konce,“ dodal nakonec Kováčik.

Senátní odpadová novela dává možnou regulaci pro sběrny surovin, aby se omezilo krádežím kovů. Sněmovní výbor pro životní prostředí navrhl připojit do předlohy zákaz skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů od roku 2024. Ekologové tvrdí, že jde o podporu spaloven. Kraje by mohly zrušit povolení těm sběrnám surovin, které poruší podmínky výkupu.

Poslanci nakonec normu přijali, a to s řadou pozměňovacích návrhů. Pro normu hlasovalo 115 poslanců, proti bylo 21 poslanců, a to převážně z klubu ODS. Předloha taď míří k posouzení do Senátu. 

Předloha také omezí množství materiálu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Zavede povinné třídění kovů a bioodpadu, což se nelíbí obcím. Sněmovna ale nepodpořila návrh Václava Zemka (ČSSD), podle kterého by obce povinnost splnily i v případě, pokud by zavedly „systém předcházení vzniku biologicky rozložitelných odpadů", a to třeba komunitním nebo domácím kompostováním.

Senátoři zdůvodňují původně navrhovanou novelu tím, že lidé, kteří nabízejí kovový odpad, se při jeho získávání nezřídka dopouštějí řady trestných činů - krádeží, poškození cizí věci nebo ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Služební zákon jen do 15.00 hodin

Poslanci mají dnes na programu i kontroverzní služební zákon. Ten je posledním bodem programu nynější mimořádné schůze. Kluby TOP 09 a Starostů a ODS už dříve ohlásily, že bez splnění jejich podmínek mohou schvalování normy zcela zablokovat. K podmínkám patří hlavně zrušení generálního ředitelství státní služby. Koalice na to přistoupit nehodlá.

Poslanci si navíc k tomu dnes odhlasovali na návrh předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka, že třetí čtení dnes budou probíhat jen do 15.00 hodin, a to v souladu s příslušným paragrafem jednacího řádu PS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…