Jindřich Šídlo o nepříjemné roli, která čeká Petra Nečase

26.02.2013 12:13

Politolog Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách píše, že v politice neexistuje smutnější úděl, než se stát posledním lídrem vládní strany, který ji pak na dlouhá léta dovede do opozice. Obvykle se prý do této role dostávají jen dvě kategorie politiků. Buď nepříliš ambiciózní nešťastníci, na které tento post víceméně zbude, nebo naopak mimořádně silné osobnosti, které příliš nepochybují o vlastní výjimečnosti.

Jindřich Šídlo o nepříjemné roli, která čeká Petra Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: A sladká tečka na závěr...

Je prý zajímavou otázkou, do jaké kategorie bude spadat poslední lídr odcházející ODS. O tom, že po volbách 2014 strana odejde do opozice, celkem není pochyb. Po sedmi letech u vlády už je pro voliče okoukaná a ti jí postupně gumují ze všech volitelných funkcí. Rok 2014 se stane logickým završením jedné kapitoly její historie. Jde jenom o to, s jakým výsledkem se do opozice odebere.

Asi se dá očekávat, že ODS bude v příští Sněmovně v nejslabší pozici v historii. A protože nic jako vděk v politice neexistuje, je prakticky jisté, že „volební lídr“, který by stranu do této pozice přivedl, nebude pokračovat po volbách jako lídr opoziční strany. Vůdce pro nový restart se bude hledat až po volbách.

Na roli nešťastníka, který si vyžere odchod do opozice, jsou podle Šídla tři adepti. Buď pozdní třicátníci Jiří Pospíšil a Martin Kuba, kteří mají politickou kariéru před sebou a rozhodně s ní nebudou chtít takto hazardovat, a nebo takřka sedmdesátiletý Bohuslav Svoboda.

Jiřímu Pospíšilovi je ze všech nejsnadnější uvěřit, že s dosavadní Nečasovou vládou nemá nic společného. Jenže díky tomu se v očích mnoha spolustraníků již zařadil do kategorie „pravdoláskařů“, což je v ODS jedna z nejhorších nadávek. Martin Kuba obráží všechny možné konference a jeho pracovitost je skutečně nevídaná. Bohužel stejně jako volební neúspěchy a pověst jihočeské ODS, kterou reprezentuje.

Bohuslav Svoboda je jedinou skutečně zajímavou postavou, kterou ODS dokázala přitáhnout v minulých letech. Jenže jeho osud je spíše výstrahou pro ty, kteří by jej chtěli následovat. Ještě před rokem si dělal naděje na funkci prvního místopředsedy, na podzimním kongresu však díky odporu spolustraníků raději nekandidoval vůbec nikam.

Takže to prý vypadá, že si roli nešťastníka, který přivede ODS do opozice, bude Petr Nečas muset vytrpět sám.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…