Jiří Pospíšil je zděšen z toho, co provádí Macron. Toto k tomu řekl v rozhlase

28.08.2017 18:08

V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu usedl proti moderátorovi Janu Moláčkovi europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten dal jasně najevo, že je nešťastný ze siláckých výroků francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Došlo ale i na zavedení eura v České republice a možné stíhání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Jiří Pospíšil je zděšen z toho, co provádí Macron. Toto k tomu řekl v rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Já jsem nešťastný z některých výroků francouzského prezidenta. On už od zvolení, resp. ještě před zvolením používal silácké výroky,“ posteskl si Pospíšil. Siláckými výroky se nedají zahlazovat rozpory mezi západní a východní Evropou.

„V médiích jasně zazněla zpráva, že Polsko velmi stálo o to, aby se Macron setkal s polskými politiky, a on to odmítl. Podle mě by bylo státnické a správné, kdyby Macron navštívil Polsko a tam jasně řekl, co si myslí,“ doporučoval Macronovi host.

To, co teď francouzský prezident dělá, prý Evropu dál dělí, což podle Pospíšila může být nebezpečné. Samozřejmě že má Macron právo navštívit jen některé země a jiné vynechat, to Pospíšil uznává, ale pokud už se rozhodne některé země vynechat, tak by se k nim neměl ani vyjadřovat. Macron místo toho přijel do Bulharska a odtud kritizoval Polsko, což je podle Pospíšila minimálně na hraně. „Ale samozřejmě tady to je otázka osobního vkusu a citu. Já jsem člověk, který má rád konsenzus a dohody,“ dodal.

Pozornost věnoval také rozdílné výši platů mezi střední a západní Evropou. „Já jsem pro, aby do budoucna rostly platy ve střední Evropě, ale musí to být silou těch ekonomik, a ne nějakým administrativním nařízením.“ A pokud už se Macron snaží omezit činnost českých dopravců ve Francii, což opravdu dělá, je podle Pospíšila dobře, když premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Macronovi připomíná, že francouzští majitelé firem působících v Česku, nedávají českým zaměstnancům právě nejvyšší platy.

Euro ano, ale...

Ve druhé polovině rozhovoru věnoval pozornost přijetí eura v České republice. Pospíšil je nakloněn přijetí eura v Česku, ale pouze při splnění jedné podmínky. Euro má prý smysl přijímat pouze tehdy, když čeští občané přijmou výhody společné evropské měny za své.

„Vláda by se měla rozhodnout, jestli euro ano, nebo ne, jestli definovat, zda jsme, či nejsme připraveni, ale hlavně občanům vysvětlovat, proč by u nás bylo výhodné euro zavést. Pokud vláda prosadí euro proti vůli lidí, povede to k jedinému výsledku, lidé budou ještě víc naštvaní,“ varoval Pospíšil.

Nijak zvlášť se mu nepozdává nápad premiéra Sobotky, že Česká republika prozatím euro nezavede, ale získá statut pozorovatele při eurozóně. Pospíšil má za to, že kdesi v koutě bude sedět český pozorovatel, členové eurozóny ho možná nechají i někdy promluvit, ale když se bude rozhodovat o zásadních věcech, český pozorovatel na to nebude mít žádný vliv.

Sám Pospíšil je jednoznačně pro přijetí eura, ale jedině ve chvíli, kdy občané vezmou za své výhody, které zavedení eura přináší. Pokud politici prosadí zavedení eura proti vůli většiny voličů, povede to podle Pospíšila jen k tomu, že se nám instituce EU ještě více vzdálí.

Pelikánovo počínání je nebezpečné

Nakonec se Pospíšil obul do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který se znovu a znovu zastával šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Pospíšila je to strašně nebezpečné. Zdá se mu strašně nebezpečné, že ministr spravedlnosti zpochybnil práci policie, když kritizoval strážce zákona za to, že krátce před volbami požádali o vydání poslance Babiše k trestnímu stíhání. Neměli bychom prý zapomínat na to, že policisté musejí podle zákona konat a požádat o vydání poslance v okamžiku, kdy jsou přesvědčení, že mají dost důkazů k trestnímu stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…