Jiří X. Doležal velebil Českou televizi. A překvapil ohledně Moravce. Reakce lidu stojí za to

01.07.2018 22:05

Komentátor Jiří X. Doležal složil poklonu veřejnoprávní České televizi. Obzvláště je podle něj třeba vážit si práce, kterou v Žižkovské věži odvádí moderátor Václav Moravec a jeho současní či bývalí kolegové moderátoři Martin Veselovský, David Borek či Světlana Witowská. Doležal tím rozpoutal diskusi, ve které zazněl i názor, že „s havloidní ČT je třeba se vypořádat“.

Jiří X. Doležal velebil Českou televizi. A překvapil ohledně Moravce. Reakce lidu stojí za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

V komentáři uveřejněném na serveru Reflex.cz Jiří X. Doležal podotýká, že dnes je v módě nadávat na veřejnoprávní Českou televizi. I on by prý na její práci našel více než jednu mouchu. Ale při vší té kritice bychom prý měli mít na zřeteli, jakým požadavkům musí vyhovět moderátoři ČT. Musí dodržovat přísné normy.

Anketa

Bude Miroslav Kalousek zvolen do příští Poslanecké sněmovny?

9%
91%
hlasovalo: 9013 lidí

„Obdivuji profesionalitu televizních moderátorů — namátkou Borek, Veselovský, Takáč, Moravec a nejvíc Světlana Witowská. Jednak pro jejich mimořádný rozhled, vzdělání, pohotovost a profesionalitu. A za druhé proto, že musí někdy poslouchat od svých klientů z naší politiky takové kydy a lži, že se to nedá vydržet. Ale oni vydrží,“ napsal uznal Jiří X. Doležal.

Publicista nechápal, jak lidé jako Moravec vydrží každý měsíc poslouchat hodiny „kydů a lží“ z úst politiků. Jenže pak si přečetl Kodex veřejnoprávní televize a zjistil, že to tito moderátoři prostě vydržet musí.

„Kdybych jej měl dodržovat, tak se buď oběsím, nebo změním profesi,“ napsal Doležal. Moderátorům je uloženo, aby představitelům politických stran poskytovali zhruba stejný časový prostor. Doležalovi na tom přijde kouzelné, že tyto povinnosti ukládají České televizi poslanci, kteří následně sedí před kamerami a šíří své již dříve řečené „kydy a lži“.

Doležal přidal příklad. V něm sedí proti sobě před kamerami předseda ODS Petr Fiala a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Pánové dostanou otázku na situaci v českých médiích. Fiala poukáže na to, že některá média vlastní proti němu sedící premiér, což se dá považovat za problém. To je podle Doležala jasná a srozumitelná myšlenka. Jenže pak pro vyvážení dostane prostor Babiš a spustí svou tradiční slovní kanonádu. „Nasrat jako. Žádný dotace jsem nebral. Na dluhopisech jsem nekrad’. Nebyl jsem agent StB. Je to všechno účelovka. Zaměstnal jsem 800 000 lidí. Zvedl jsem příjmy do státní kasy o 3000 miliard. Mám rád surikaty.“ 

„Ale moderátorka mu nesmí po ‚nasrat jako!‘ skočit do řeči a říct: ‚Nenasrat, co ta média,‘ ale musí počkat, až se pan premiér v demisi vylže alespoň takovou dobu, jako mluvil jeho předřečník. Protože tak praví Kodex,“ pokračoval v rozboru situace Doležal. Tento příklad dokládá, jak moc mají novináři pracující v ČT svázané ruce.

Pod článkem se rozjela živá diskuse o padesáti příspěvcích. Jedna z dam ČT označila za „hlásnou troubu havloidů“, s nimiž je údajně třeba se vypořádat, protože na to, jak malou skupinu představují, údajně uplatňují příliš velký vliv.

„ČT je hlásnou troubou havloidů, kteří prohráli každé volby a jejich vliv na společnost je zcela marginální. Přesto ovládají všechna! mainstreamová média a dokonce i ‚veřejnoprávní‘ televizi, kterou si všichni nuceně platíme. Kde berou politruci z ČT gebír na to, říkat národu, co je správné a co je nesprávné, co si má myslet a co si myslet nemá, podsouvat mu neustále koho má volit a koho nevolit? Toto je zcela nenormální situace, kterou je třeba urychleně změnit. Do této, havlisty v podstatě zprivatizované, televize mají přístup výhradně lidé souznící s jejich světonázorem, ostatní ho buď nemají vůbec, anebo velmi omezený. Není přijatelné, aby marginální skupina lidí, z níž si majorita dělá už jen šoufky, neustále terorizovala zbytek společnosti stupiditami přejímanými nekriticky ze západu. Politik, který vliv tohoto molocha (ať už privatizací nebo zrušením povinných poplatků) zničí, bude národem veleben navěky věků...“ napsala žena vystupující pod přezdívkou Lilith Černá.

Doležal se však dočkal také zastání. Pan Zbyněk Mikeš prohlásil, že moderátor Václav Moravec svou práci odvádí na 130 procent. Stejně tak je podle jeho názoru třeba ocenit celou ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…