K Jílkové přijde ministryně Marksová

22.01.2015 13:05

Máte slovo s Michaelou Jílkovou dnes bude v ČT řešit zneužívání příspěvku na bydlení a sociální byty. Téma je velice naléhavé, vždyť podle statistiky trpí v Česku chudobou až 100 000 lidí. Mnoho z nich je bez domova – na ubytovnách nebo dokonce na ulici. Stát nabízí pomocnou ruku v podobě sociálních dávek a sociálních bytů. Komplexní pomoc ale zatím chybí.

K Jílkové přijde ministryně Marksová
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Máte slovo s Andrejem Babišem

Zákon o sociálním bydlení se chystá už 10 let. Současná vláda slíbila, že ho připraví, a na jeho dokončení si dala dva roky. Ale bude pomoc státu dostatečná, spravedlivá a dostupná pro všechny, kteří to potřebují?

Pozvání do pořadu přijali Tomislav Šimeček – předseda Občanského sdružení majitelů, domů, bytů a dalších nemovitostí ČR, Dan Jiránek předseda Svazu měst a obcí, Eva Neumannová, invalidní důchodkyně, Julius Levay z občanského sdružení Dživipen, které pomáhá Romům, Stěpán Ripka – předseda Platformy pro sociální bydlení a v neposlední řadě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Do studia přijali pozvání i další zajímaví hosté, mezi nimi například i muž žijící 15 let na ulici či důchodkyně, která se obává, že i ona může skončit na ulici.                     

Tomislav Šimeček – předseda Občanského sdružení majitelů bytů a dalších nemovitostí ČR kritizuje počínání státu, podle něj řeší problémy těch, kteří se do sociální nouze dostali sami. A na ty, kteří by opravdu potřebovali pomoc, vážili si jí a nezneužívali ji, na ty se nedostává.

Počítá se i s výstavbou nových bytů

Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek zase nesouhlasí s přenesením odpovědnosti na města a obce. Podle něj se má o bydlení postarat stát.  Paní Neumannová zase kritizuje své nepřizpůsobivé sousedy, kteří znehodnocují dům i okolí a snižují tím i cenu nemovitosti.

Ministryně Michaela Marksová zase zastává názor, že je dobře, když obce budou mít v tété otázce větší odpovědnost. Budou si muset hlídat, jestli pokryjí minimální počet bytů, jež je na dostupné bydlení požadován. Obec bude muset bedlivěji pozorovat situaci svých obyvatel, aby dokázala zajistit byt pro člověka v nouzi. A počítá se i s výstavbou nových bytů. Ale měly by existovat i další možnosti, protože volných bytů je paradoxně dost – 600 000. Proto se počítá se spoluprací i se soukromými vlastníky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…