KSČM navrhla měsíc po senátorech uznat aktéry květnového povstání

10.06.2012 13:45

Komunisté navrhli podobné ocenění účastníků protifašistického povstání z května 1945, které před měsícem předložili senátoři ČSSD, ODS nebo KDU-ČSL v rámci zákona o Českém národním povstání. Komunisti v čele s Josefem Šenfeldem chtějí doplnit zákon o válečných veteránech z roku 2002 tak, aby za ně byli považováni všichni účastníci povstání, kteří získali potřebné potvrzení od ministerstva obrany.

KSČM navrhla měsíc po senátorech uznat aktéry květnového povstání
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Z výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Senátoři pro tyto aktéry květnových bojů před 67 lety chtějí "postavení plnoprávného účastníka národního boje za osvobození" podle zákona z roku 2005. Účastníci povstání měli na potvrzení nárok v případě, že v době mezi 30. dubnem 1945 a 12. květnem 1945 alespoň tři dny bojovali proti nacistické moci. Z žijících účastníků má toto osvědčení jen zhruba 150 lidí.

Lidé, kteří se do květnových bojů zapojili, by podle senátorské předlohy měli navíc dostat pamětní odznak od ministerstva obrany. Návrh počítá také s tím, že by se 5. květen jako významný den už neměl připomínat jako Květnové povstání českého lidu, ale jako České národní povstání. Senátoři chtějí svým zákonem rehabilitovat význam povstání proti nacistické přesile, které bylo v minulosti bagatelizováno a zlehčováno.

V českých zemích se povstání uskutečnilo podle historických pramenů nejen v Praze, ale ve 297 obcích. Na základě mylné informace o německé kapitulaci začalo 1. května v Přerově, kde bylo krvavě potlačeno. Poslední přestřelka byla zaznamenána 11. května nedaleko Milína u Příbrami mezi partyzány a příslušníky SS.

O den později se po podpisu kapitulace v rakovickém mlýně u Čimelic zastřelil generálporučík SS Carl von Pückler-Burghauss, což je historiky považováno za symbolický poslední výstřel války na českém území.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…