Kalousek: Zeman? Kanál, bahno, žumpa. Němcová měla být premiérka, Schwarzenberg prezident

04.05.2020 11:50

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek poskytl rozhovor serveru FinTag, ve kterém došlo i na minulost. „Dneska si na konzervativce hraje i kdejaký nácek,“ pravil Kalousek s tím, že si při zakládání TOP 09 nedokázali představit, že se povede spor o zachování „právního státu a liberální demokracie“. Okolí Miloše Zemana je podle něho „kanál, bahno a žumpa“. A líbilo by se mu, kdyby se prezidentská kancelář přestěhovala z Hradu.

Kalousek: Zeman? Kanál, bahno, žumpa. Němcová měla být premiérka, Schwarzenberg prezident
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ideově je prý TOP 09 stále stejná, ale podle Kalouska se změnil svět okolo. „Stranu jsem s Karlem Schwarzenbergem zakládal ještě v době svobody slova a volné soutěže politických stran,“ tvrdí předseda posl. klubu TOP 09. Také se podle něho změnila definice konzervativnosti. „Dneska si na konzervativce hraje i kdejaký nácek,“ prohlásil Kalousek a dodal, že teď se vede zásadní spor o zachování právního státu a liberální demokracie, což je při zakládání TOP 09 ani nenapadlo, že se stane. Kalousek také pravil, že Andrej Babiš a hnutí ANO překreslilo politickou mapu, ale TOP 09 se podle bývalého předsedy nezměnila.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Kalousek úspěch TOP 09 ve volbách připsal poptávce po „nezkorumpované ODS“ a „méně socialistické KDU-ČSL“. Redaktor Daniel Tácha ovšem Kalouska konfrontoval s jeho účastí na demonstracích. „Ale vy jste byl pak vidět na demonstraci proti Číně apod. Skoro doslova jste se rval za lidská práva. To ale nejsou klíčová témata pro podnikatele a byznys,“ konstatoval s otázkou, zda tedy TOP 09 neuhnula od svého zaměření.

„Neuhnula ani o píď! Naše východiska jsou stále stejná. A že mezi ně patří ochrana lidských práv, to je přece zásadní priorita. A zrovna tak ochrana životního prostředí. I to je v Česku nesmyslně považováno za levičácké téma. A je to nesmysl. Je to konzervativní téma. Konzervativismus totiž ctí a váží si dědictví předků. Chce ho předat potomkům. A pokud možno v lepším stavu. A to platí jak pro životní prostředí, tak pro hospodářství. Odpovědnost k dědictví předků a odpovědnost k budoucím generacím je základ konzervativismu. Zjednodušeně řečeno to znamená, že to, co tu je, nesmím zdevastovat a projíst, když to řeknu slušně,“ mínil bývalý předseda topky.

A vysvětloval, že on nedemonstroval proti Číně: „Demonstroval jsem proti zákazu se svobodně shromáždit. Shromažďovací právo patří mezi základní ústavní práva. Já bych se na té demonstraci neobjevil, pokud by kvůli návštěvě čínského prezidenta nezatarasili cestu na Hradčanské náměstí. Já tam šel kvůli tomu, že českým občanům není dovoleno se shromáždit na Hradčanském náměstí.“

Zmíněna byla i prezidentská kampaň nynějšího poslance Karla Schwarzenberga. Kalousek mínil, že vítězství Miloše Zemana bylo těsné. A teoretizoval, co by se stalo, kdyby spoluzakladatel TOP 09 vyhrál: „Když by se stal prezidentem Karel Schwarzenberg, mnoho věcí by v České republice bylo jinak, než je teď. Minimálně by nemohlo dojít k ústavnímu puči, ke kterému došlo v roce 2013. Tedy v okamžiku, kdy Miloš Zeman ignoroval většinu Poslanecké sněmovny a jmenoval vládu svých kamarádů, i když designovaná premiérka Miroslava Němcová měla 101 podporujících podpisů poslanců. To si dovolím označit za ústavní puč.“

Prohlásil, že okolí Miloše Zemana je „kanál, bahno a žumpa“. „K tomu se dá říci jediné, k sobě si vybíráte takové lidi, jako jste vy sám,“ poznamenal politik a dodal, že ho mrzí, že se Miloš Zeman změnil, protože mezi nimi býval vzájemný respekt. „Poškozuje naši zemi v mezinárodní politice, v úctě k ústavě a pravidlům, jež Miloš Zeman zásadně nerespektuje. Zejména toto jeho druhé funkční období je velice temným obdobím české politiky,“ prohlásil na adresu prezidenta.

Podle něho by se funkce měla „zcivilnit“, možná i Kancelář prezidenta republiky by se měla odstěhovat z Hradu. „To proto, že už jen to sídlo na Pražském hradě dodává funkci prezidenta určitý absolutisticky-monarchistický odér, který k prezidentovi republiky ale nepatří. Přestěhování samo o sobě samozřejmě není zásadní, ale líbilo by se mi jako hezký symbol zcivilnění té funkce,“ prohlásil a dodal, že by se dala využít pražská Invalidovna.

Co se týče vlády Andreje Babiše, Kalousek ji kritizoval i v tomto rozhovoru. „Můj názor je, že každá firma, která by byla řízena, jako je nyní řízen náš stát, by už dávno zkrachovala. Což mě vede k závěru, že Česká republika jako firma řízena není. Na druhou stranu, já už jsem vám na to, na co se ptáte, odpověděl. Tato vláda nemá žádný koncept, nemá žádnou strategii a rozhoduje ze dne na den a pod tlakem. Což znamená, že i často mění svá rozhodnutí. A mění je právě proto, že neví, co dělá,“ pravil Miroslav Kalousek.

Redaktor se ptal i na hodnocení jednotlivých ministrů, když Kalousek o některých prohlásil, že se jedná o Babišovy loutky. „Nebudu hodnotit jednotlivé ministry, nebudu známkovat jednotlivé ministry,“ vyhýbal se nejdříve politik, ale nakonec povolil: „Řekl jsem vám, že nebudu pískat nic na jednotlivé ministry, ale vy jste jak veš! Dobře, chcete-li vědět, kdo je směšná Babišova loutka, tak dnes to jsou zcela zřetelně ministr zdravotnictví, ministr průmyslu a obchodu a ministryně financí. Ti snad mají zakázáno mít vlastní názor, ale určitě nejsou jediní.“ Dodal, že to není jediný problém vlády, a jmenoval například situaci, kdy jsou opoziční návrhy zamítány a později předkládány jako vládní, a také Babiše kritizoval za to, že nebyl rozpočtově odpovědný v minulých letech své vlády.

Obhajoval i svá rozhodnutí z minulé finanční krize. Prý byla v roce 2011 jiná situace. Tehdy investoři přestali věřit státním dluhopisům. A země, jako bylo Česko, je musely přesvědčit, že se jim nemusejí bát půjčovat. „My jsme tedy museli poměrně razantně konsolidovat veřejné finance. A byli jsme i jediná unijní země, které agentura Standard & Poor’s tehdy zvýšila rating o dva stupně. Tím jsme získali důvěru investorů a nehrozilo, že se dostaneme do dluhové pasti. To je ten zásadní rozdíl. Tehdy jsme mohli také skončit jako třeba Řecko,“ prohlásil politik.

Ale jednu věc doplnil: „Jiný fakt ale je, že když bych tehdy tušil, že už v roce 2013 zvítězí politika kvantitativního uvolňování centrálních bank, tak by ta naše konsolidace možná nemusela být tak razantní. Jenomže to v roce 2011 tušil málokdo. Dnes je ta situace úplně jiná. Kvantitativní uvolňování je součástí vůbec prvních kroků k záchraně ekonomiky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…