Kalousek opět nepřímo srovnal Zemana s Gottwaldem

21.08.2013 8:55

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro deník Právo poukázal na skutečnost, že nyní jde podle něj na politické scéně o posun k výrazně autokratičtějšímu systému, kdy dojde k posílení vlivu prezidenta na úkor ústavních institucí.

Kalousek opět nepřímo srovnal Zemana s Gottwaldem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se rozloučil s úřadem poslední tiskovou konferencí

„Podívejte se na to, co minulý měsíc probíhalo hlavně v ČSSD při hlasování o důvěře Rusnokově vládě. Jasně se ukázalo, že faktickým lídrem sociální demokracie je Miloš Zeman a že chce ČSSD použít k posunu k autokratickému systému. A to může udělat bez změny Ústavy,“ míní Kalousek. Ve svých vyjádřeních jde bývalý ministr financí Kalousek (TOP 09) ještě dál.

Podle Kalouska na změnu Zemanovi stačí, že ústavní principy a zvyklosti prohlásí za idiotské a začne je vykládat jinak. „Opakuji, jako když Klement Gottwald naléval nové víno do starých měchů, tak Miloš Zeman říká, že ústavní zvyklosti jsou idiotské. Netvrdím, že směřují ke stejnému cíli, ale obecně je to postup, jak kráčet k autokratičtějšímu, až totalitnějšímu, systému,“ je přesvědčen Kalousek, který obdobné nepřímé přirovnání již v minulosti použil.

Riskovat další nájezd kmotrů jsme nemohli

Miroslav Kalousek pro deník Právo reagoval také na názor, že TOP 09 mohla boj o získání vlády a udržení sněmovny vést dál. „Mohli jsme samozřejmě riskovat další hlasování a další nájezd pana Hrdličky a pana Rittiga. Mohli jsme riskovat další naprosto zbytečné prodlužování krize pod taktovkou kmotrů, ale na to jsme neměli právo vůči republice i našim voličům,“ odmítá Kalousek prodlužování patové situace.

V závěru rozhovoru pro Právo mluvil Kalousek také o Václavu Klausovi. Jeho zásahu do politického dění se prý neobává. Podle něj Klaus, pokud zasáhne do politického dění, určitě nebude stát na straně sjednocené levice. „Václav Klaus jako prezident respektoval ústavní zvyklosti i principy. Určitě nebude naším soupeřem, protože jeho postoje jsou výrazně protievropské, a proto nebudeme usilovat o stejné voliče,“ říká Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…