Kalousek perlil na Primě: Sluníčkáři, xenofobové – radikálové jsou oba proudy. Když se tu běžencům nelíbí, tak ať jdou

14.02.2016 12:04

Moderátor Tomáš Hauptvogel přivítal dnes v pořadu TV Prima Partie ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Kalousek perlil na Primě: Sluníčkáři, xenofobové – radikálové jsou oba proudy. Když se tu běžencům nelíbí, tak ať jdou
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

Prvním tématem pořadu byla reportáž TV Prima, která v minulých týdnech rozvířila kauzu migrantů, kteří přišli do Jihlavy a následně si stěžovali na podmínky, jež tam mají. To pak popřeli někteří jiní novináři či neziskové organizace, kteří reportáž označili za zmanipulovanou. Jednalo se o křesťanské uprchlíky z Iráku. 

„Tato kauza byla projednávaná na vládě. Věděli jsme, odkud ti uprchlíci přicházejí. Do Finska také nedávno přišly tisíce uprchlíků a nyní odcházejí, protože se jim tam nelíbí. Nejde jen o změnu kritéria a o výběr příslušných uprchlíků, ale musí se zcela zásadně změnit předávání informací,“ uvedl k problému Zaorálek.

„My jsme jim jako Česká republika slíbili azyl a pohostinství. Patří k naší tradici, abychom jim pomohli. Pokud někomu ten standard nevyhovuje, tak ať odejde. Nikdo jej tady nedrží. Diskuse kolem takovýchto problémů pak zneužívají sluníčkáři nebo xenofobové. Obě skupiny jsou de facto radikálové, kteří znemožňují řešit problém racionálně,“ řekl k tomu Kalousek.

Oba politici se následně shodli na tom, že o problémech v souvislosti s uprchlickou krizí se musí informovat. „Ale odpovědně,“ dodal k tomu Kalousek. 

V souvislosti s ochranou hranic na balkánské straně proti migrantům se hovoří o německé kancléřce Angele Merkelové. Němci považují totiž nadcházející summit zemí V4 jako vzpouru proti jejím řešením. „Rozhodně to tak není. Nejde o spiknutí za něčími zády,“ řekl k tomu Zaorálek. „Balkán je velmi citlivý prostor a my nechceme, aby tam došlo k nějakým problémům,“ sdělil ministr zahraničí. Obává se totiž, aby tam nedošlo k nějakým „výbuchům“ poté, když se tam nahrnou tisíce uprchlíků.

„Pokládám to za racionální přístup. Myslím si, že nejde o snahu torpédovat plán dohody s Tureckem, ale že jde o záložní plán. I já jako občan budu klidnější. Spolehnout se na to, že mé bezpečí leží od A až do Z v Turecku, není úplně uklidňující,“ uvedl také Kalousek.

Cílem je podle Zaorálka zastavit ten nekontrolovatelný příliv uprchlíků a pomáhat pouze těm, kteří to potřebují. Podle něj není možné dopustit rozpad Schengenu. „To by se zhroutila celá architektura, i bezpečnostní,“ řekl Zaorálek. „My jako Česko máme obrovský zájem na tom, aby vše zůstalo tak, jak je,“ dodal. 

„Skončení Schengenu by znamenalo nejen bezpečnostní hrozbu, ale i ekonomickou katastrofu,“ podotkl k tomu Kalousek. 

Únik informací

Dalším tématem byl únik informací ohledně propuštění pěti Čechů z Libanonu výměnou za vězně Fajáda, zároveň také únik informací v souvislosti se zaplacením výkupného za unesené dívky v Pákistánu Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou. 

„Nemohu tyto informaci objasňovat, ani vysvětlovat. Snažím se přísně respektovat to, že jde o lidi. Premiér ví, že mně nyní záleží hodně na tom, aby se vyšetřilo, kdo ty informace vynesl. Jinak tato země bude Kocourkov,“ poznamenal Zaorálek. 

„Když přejdu k té libanonské kauze, já jsem držel pusu. Nyní už se mohu ptát na otázky. Například mě zajímá to, proč se tak hazardovalo a proč tajná služba poslala svého člověka do Libanonu se skupinou civilistů? Tady musel někdo selhat,“ poznamenal Zaorálek s tím, že výsledky vyšetřování se rozhodně dozvíme. 

„V této souvislosti nemohu pochválit českou vládu. Podle mého názoru vláda selhala minimálně třikrát. Ví se, že česká vláda jedná s teroristy, čímž povzbudila veškeré teroristické bojůvky na celém světě. Unikla výše výkupného. A za třetí, což je nejzávaznější: Ministr Pelikán propustil na svobodu člověka obviněného z mnoha závažných zločinů, čímž velmi ohrozil spolupráci se spojenci. Pokud se takhle chováme, jak se chováme, tak nám samozřejmě budou omezeny informace v rámci bezpečnostních služeb,“ zkonstatoval. Vydání Fajáda přirovnal k vydání katarského prince či k amnestii prezidenta Václava Klause

„Tento krok snížil míru komfortu bezpečí každého člověka České republiky,“ domnívá se Kalousek. 

„Ministerstvo zahraničí jednalo vždy s oficiálními partnery. To tvrzení, že se jednalo s teroristy, se prokázat nedá,“ oponoval Zaorálek. „Únik informací je však samozřejmě chybou, to se nemělo stát,“ dodal. Oba muži se následně shodli na tom, že je nutné vše náležitě objasnit a vyšetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…