Kalousek ven, hurá? Kdepak. Vše prý bude jinak

12.07.2020 20:42

Reakce na rozhodnutí Miroslava Kalouska (TOP 09) nekandidovat znovu v příštích volbách do Sněmovny na sebe nenechaly dlouho čekat. „Je mu jasné, že stávající opoziční ansámbl nemá ve volbách žádnou šanci. Nač tedy nyní plýtvat silami!“ spustil prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Docent Radim Valenčík se obává, že: „Na jeho místo přijde větší, omezenější a vydíratelnější darebák.“ Ozvalo se i mnoho opozičních lídrů i samotný Kalousek, jenž dal najevo, že jsou možná zprávy o jeho posledním působení u řečnického pultíku ve Sněmovně ještě dosti předčasné.

Kalousek ven, hurá? Kdepak. Vše prý bude jinak
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
Kalousek své rozhodnutí znovu nekandidovat v příštích sněmovních volbách dnes oznámil v České televizi během pořadu Otázky Václava Moravce.

„Nemám osobní ambice v parlamentních volbách v roce 2021. Nikam neodcházím, říkám jen to, že v roce 2021 nebudu ve Sněmovně. Jde mi o to mít volné ruce v rozhovorech, kde se promítají osobní ambice,“ pronesl politický matador.

A zprávy o jeho konci ve Sněmovně se začaly lavinovitě šířit.

„Mirek Kalousek byl vždy politický praktik. Je mu jasné, že stávající opoziční ansámbl nemá ve volbách žádnou šanci. Nač tedy nyní plýtvat silami!“ okomentoval jeho rozhodnutí prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček.

Docent Radim Valenčík poznamenal, že odchod politika „je škoda“. „Na jeho místo přijde větší, omezenější a vydíratelnější darebák,“ připojil.


Anketa

Miroslav Kalousek nebude v příští sněmovně. Bude to jeho konec ve velké politice?

67%
33%
hlasovalo: 5469 lidí

Nedávno o Kalouskovi napsal, že je „nejinteligentnější, koho ‚demoopozice‘ má“. „Mladej Benda je až na druhým místě. (O ostatních zbytečně mluvit, taky je pro ‚deepstejtovský‘ mainstream střídá jako ponožky. Ale nelze zvládat uchování vlastní inteligence a službu zlu. Z toho blbnou i ti nejchytřejší. Buďto lze utéct od držby moci a získat nadhled (uchránit svoji intelektuální identitu), nebo podlehnout zlu a ‚zhovadět‘. To je ten skutečný Kalouskův problém. Asi už se rozhodl,“ zhodnotil Valenčík ve svém komentáři na počátku týdne.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zveřejnila, že „lidsky rozhodnutí Miroslava Kalouska nekandidovat v příštích volbách chápe“. „Bude mi ale chybět, nemá ve Sněmovně obsahem ani formou konkurenci,“ myslí si politička o svém předchůdci.

Prounijní aktivista Tomáš Peszynski straně doporučil v reakci na odchod Kalouska přejmenování. „‚Kalousek už nebude kandidovat do parlamentu.‘ Tak by se měla teď TOP 09 přejmenovat. Pardon my French,“ píše.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka Českému rozhlasu sdělil, že Kalouskovo rozhodnutí je třeba ocenit. „Upozadit osobní zájem ve prospěch možného vyššího cíle je dnes v politice spíše ojedinělý jev,“ míní.

Další z parlamentních předsedů Vít Rakušan (STAN) připomíná, že svůj odchod politik několikrát naznačoval, není tedy překvapivý. „Na snaze STAN spojit síly s ostatními demokratickými stranami proti Andreji Babišovi to nic nemění,“ doplnil.

A šéf Pirátů Ivan Bartoš Kalouskův krok považuje za možný počátek „konzervativního předvolebního bloku ODS, KDU-ČSL a TOP 09“. „Piráti jako středová liberální strana na předvolební spolupráci s konzervativci nepomýšlí. Děláme konstruktivní politiku, což voliči vidí a ocení,“ odmítl, že by se takového uskupení zúčastnil.

Působení Kalouska v lavicích Poslanecké sněmovny ale nemusí končit natrvalo; po poznámce komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka totiž politik přiznal, že se možná později k řečnickému pultíku navrátí.

Při vysvětlování, co jej ke kroku vedlo, dnes v České televizi předseda poslanců TOP 09 vzpomenul na rok 2016, kdy volal po spojení opozice proti Babišovi; nyní se po jeho odchodu již, podle něj, nikdo nebude moci „vymlouvat“, že ke spolupráci nedojde kvůli němu.

„Já v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat nebudu, ale pojďme tady postavit srozumitelnou alternativu pro voliče,“ řekl Kalousek. „To svoje rozhodnutí nekandidovat mohu udělat s lehkým srdcem, protože v tom novém vedení vidím obrovský potenciál. Je obklopeno odborníky své generace. To nové vedení TOP 09 by mohlo být kondenzačním jádrem pro spolupráci tradičních stran,“ pokračoval Kalousek. „V roce 2021 nebudu ve Sněmovně, to vás mohu ujistit,“ zopakoval ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…