Kalouska šlehne. Pospíšil začal mluvit o tom, kdy Topka podpoří Babiše

29.12.2017 22:40

Jiří Pospíšil je už téměř měsíc ve funkci předsedy TOP 09, během této doby prý už ledacos stihl, snaží se například stranu finančně konsolidovat a začíná ji připravovat na komunální a senátní volby. V novém dílu pořadu regionalnitelevize.cz „Rozhovor s ...“ ale také prozradil, proč zvažuje kandidaturu na primátora hlavního města Prahy a v čem by byl ochoten podpořit premiéra Andreje Babiše.

Kalouska šlehne. Pospíšil začal mluvit o tom, kdy Topka podpoří Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle Pospíšila se možná může zdát, že bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je stále nejviditelnějším představitelem TOP 09, to je ale prý minulostí. „Stále je osobnosti TOP 09, to je dobře, ale nejviditelnější už dávno není. Je fakt, že voliči, kteří nás dostali do Poslanecké sněmovny, jsou voliči Kalouska a já bych o ně nerad přišel,“ řekl a dodal, že TOP 09 je strana více osobností, které mluví jednotně, ale každá dokáže oslovit jinou skupinu voličů.

Pospíšil se nechal slyšet, že zvažuje kandidaturu na post primátora Prahy, podle jeho slov by byl daleko lepší primátor, než Adriana Krnáčová. „Než pani Krnáčová by bylo lepších mnoho kandidátů. V Praze žiji deset let a ve chvíli, kdy mě TOP 09 oslovila, že bych se měl zapojit do komunálních voleb, tak od té doby o tom uvažuji, ale nic není rozodnuto,“ řekl.

Česká politika podle něj trpí tím, že je rozhádaná, protože máme v Parlamentu čím dál více stran. „Chtěl bych proto přispět k tomu, že středopravicové strany budou spíše spolupracovat a třeba stavět koaliční kandidátky, než se vzájemně dohadovat,“ upřesnil.

Celý rozhovor ZDE

Demokracie v Česku je podle Pospíšila velmi křehká a demokratické síly jsou zde velmi rozštěpené, to má prý za následek zvyšující se vliv proruských a extremistických politiků. „Rusko má enormní zájem ovlivňovat Českou republiku, to je vidět ve zprávách Bezpečnostní informační služby. Má také ekonomický a mocenský zájem dostat nás do svého područí. My to bohužel podceňujeme a nebráníme se. Pak se může stát, ze Rusko svůj vliv posíli a bude ovlivňovat internetová média a veřejné mínění,“ řekl a dodal, že to velmi může poškodit českou demokracii.

K tomu prý dopomohla i slabá osobnost expremiéra Bohuslava Sobotky, který v Evropské unii nedokázal razantně prosazovat naše zájmy. „Roli v tom ale hraje i ne vždy rozumná politika Evropské unie, která tlačí za každou cenu kvóty, což byl nesmysl,“ uzavřel s tím, že takové projekty pak snižují podporu EU v očích české veřejnosti.

„Pokud Andrej Babiš bude hájit české zájmy v Bruselu, tak ho budu podporovat, i když s jeho vládou jinak nesouhlasíme a důvěru jí nevyslovíme,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…