Kandidát Hollandovy strany po teroristickém útoku na Paříž: Nebojte se, žijte dál své životy

21.04.2017 13:13

Francouzské prezidentské volby buší na dveře. Už v neděli bude rozhodnuto o tom, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola, nebo zda některý z nich vyhraje dokonce už v kole prvním. Průzkumy naznačují, že do druhého kola postoupí nacionalistka Marine Le Penová. Její už tak solidní šance by mohl posílit čtvrteční útok na pařížském bulváru Champs-Élysées. Otázkou zůstává, kdo ji do druhého kola doprovodí, protože letošní prezidentský souboj je opravdu velmi těsný.

Kandidát Hollandovy strany po teroristickém útoku na Paříž: Nebojte se, žijte dál své životy
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Prozatím není jasné, jak přesně může útok volby ovlivnit, ale průzkum provedený ještě před útokem, který uveřejnila televize BFM TV, ukazuje, že středolevý kandidát Emmanuel Macron vede se ziskem 24 procent hlasů. Marine Le Penová 21,5 procenta a donedávna odepisovaný pravicový kandidát Francoise Fillon se těší podpoře 20 procent voličů.

V jednu chvíli byl Fillon označován za takřka jasného vítěze, jenže pak přišla aféra s jeho chotí, která byla dlouho placena ze státních peněz, aniž by bylo přesně jasné, za co vlastně peníze dostávala. Fillon začal v průzkumech klesat a někteří lidé ho dokonce vyzývali k tomu, aby svou kandidaturu vzdal. Fillon si ale postavil hlavu, vytrval a jeho takřka buldočí vytrvalost teď přináší ovoce.Ještě má šanci uspět.  

Na paty mu ovšem šlape kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, který dokátzal zaujmout voliče především v televizních debatách.  A kde je kandidát umírněné levice Benoit Hamon? Věří mu jen 7 procent voličů.

Celou zprávu ve francouzštině naleznete zde.

Podle téhož průzkumu BFM TV je takřka 80 procent Francouzů odhodláno v prvním kole opravdu vyrazit k volebním urnám. V roce 2012 byla volební účast podobná. Tehdy však socialisté Francoise Hollanda mohli pomýšlet na vítězství. Jak ukazuje důvěra voličů v Benoita Hamona, dnes jsou ztraceni. Proč tomu tak je, naznačují rozhovory, které s francouzskými voliči vedla i ČTK.

„Socialistická strana je mrtvá. Byl jsem celý život socialistou, ale do konce života už jim svůj hlas nedám,“ řekl ČTK muž sedící v hloučku důchodců, kteří si předtím mezi sebou povídali arabsky, což je většinový jazyk v oblasti departementu Seine-Saint Denis hraničícím s metropolí.

„Celá společnost a i my už na tradiční soupeření pravice a levice nevěříme. Hledáme něco nového. A taky naději pro dnešní mladé. Myslím si a souhlasí se mnou členové rodiny i kamarádi kolem, že takovou nadějí nyní je Macron,“ pokračuje důchodce. „Líbí se mi jeho odpovědi na všechny otázky, vypadá to, že to má v hlavě srovnané,“ dodává.

Původní článek naleznete zde.

Jak je zřejmé i z průzkumů, pokud se lidé přece jen obrací k levici, věří spíše Mélenchonovi.

Po útoku na Champs-Élysées prohlásila Marine Le Penová, že má strach z dalších možných útoků. Současně s vyjádřením obav znovu předestřela své návrhy pro řešení této situace. „Musíme se přestat chovat naivně,“ apelovala na voliče. Co to znamená? Z Francie by měli být deportováni neúspěšní žadatelé o azyl a zbavovány francouzského občanství ty podezřelé osoby, které mají vedle francouzského občanství ještě občanství další země. „Musíme se také vypořádat s kořenem tohoto zla, což je islámský fundamentalismus,“ podotkla.

Celý článek ve Francouzštině naleznete zde.

Zmíněný Hamon Francouzům vzkázal, že nesmí přestat žít své životy a příliš se bát. To je totiž přesně to, co teroristé chtějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…