Kašleme na ně. Po výbuchu volby primátora ANO v Praze ukončilo jednání

19.12.2022 12:58 | Ze sítí

I když už je tři měsíce po volbách, Praha stále nemá nové vedení. Jak nyní uvedl v rozhovoru pro MF Dnes lídr hnutí ANO v Praze, Patrik Nacher, jednání o menšinové radě Spolu s podporou hnutí ANO Andreje Babiše definitivně skončila.

Kašleme na ně. Po výbuchu volby primátora ANO v Praze ukončilo jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Podle slov Patrika Nachera je skutečnost, že Praha nemá tři měsíce po volbách novou radu, docela zvláštní situace. „Nabídkou na vznik menšinové rady s dočasnou podporou jsme chtěli dát prostor se z ní dostat a k tomu veškerá jednání směřovala, načež do toho zcela nepředvídatelně hodila vidle Hana Kordová Marvanová,“ popsal Patrik Nacher a dodal, že podle jeho slov je varianta menšinové koalice Spolu za podpory ANO passé. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Následně hovořil i o tom, kdo vlastně přišel s tím, že Bohuslav Svoboda má být primátorem a zároveň nebýt v radě. Sice netuší, kdo to řekl první (nevyloučil ani sám sebe), ale podle jeho slov bylo snahou dojít k nějakému posunu, k nějakému impulzu. 

„Když na začátku prosince zkrachovala jednání mezi Piráty a SPOLU a SPOLU jednoznačně vyhlásilo, že hledá podporu pro vznik menšinové rady, oživili tím naši šest týdnů starou nabídku. My jsme na to tedy logicky přistoupili a chtěli to postavit na programové shodě, nikoliv na licitaci o počtu křesel. Ukázalo se, že ze sta procent se shodují naše programové cíle, z osmdesáti procent i cesty, jak k nim dojít. Následně ve středu, den před jednáním zastupitelstva, nás vyjednavači SPOLU informovali, že hlas Hany Kordové Marvanové pro menšinovou radu s podporou ANO není úplně jistý. V té chvíli jsme přestali řešit program a řekli si, že se dohodneme alespoň na volbě primátora. Hana Kordová Marvanová s tím souhlasila,“ poznamenal dále Nacher. 

Volba primátora měla pak podle jeho slov několik rovin. Co změnilo názor Hany Kordové Marvanové, sám neví. „Za mě jediné vysvětlení, co se změnilo mezi čtvrtečním dopolednem, kdy Marvanová ještě médiím potvrdila, že bude volit docenta Svobodu, a čtvrtečním odpolednem, kdy obrátila, byla společná fotka s Radmilou Kleslovou, která spustila vlnu reakcí. Bylo by fér, aby to Hana přiznala. A já si kladu otázku, jestli to byl záměr, nechat se vyfotit, nebo to byl šílený amatérismus,“ zmínil Nacher, že o celé situaci s Marvanovou nemluvil, pouze jí napsal osobní esemesku, čímž to pro něj končí.

„Tím, že ustavující zastupitelstvo bude pokračovat až 16. února, vznikl dostatečný časový prostor pro vyjednávání. Osobně budu navrhovat klubu, abychom už jednali jen o vzniku klasické koalice,“ zakončil Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…