Kdo má, ten by měl dát. Fiala věří, že ostatní země Česku s plynem pomohou

07.07.2022 22:22

Před lídry zemí Evropské unie stojí úkol, najít rozumnou alternativu ruského plynu a také mít jasnou strategii, co dělat, pokud by prezident Putin utáhl nečekaně kohoutky. Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Seznam Zprávy svůj plán pro tento případ představil. A zní velmi jednoduše: stát, který bude dostatkem plynu disponovat, ten se s ostatními státy o něj podělí.

Kdo má, ten by měl dát. Fiala věří, že ostatní země Česku s plynem pomohou
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Fiala v Evropském parlamentu

Jednou z hlavních priorit, kterou bude mít předsednictví České republiky v Radě EU, je energetická bezpečnost. Každá země Evropské unie je ale v úplně jiné situaci. Premiér Fiala však zdůrazňuje, že třeba České republice se povedlo vyjednat si osmnáctiměsíční výjimku na zákaz dovozu ruské ropy, protože my nejsme z objektivních důvodů se schopni krátkodobě zbavit této závislosti. Proto se podle svých slov nebojí, že jak se budeme blížit té topné sezoně, tak právě u států, které mají tento problém, bude ta soudržnost ochabovat.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

V tomto směru pevně věří v evropskou soudržnost. „Vidím snahu o společné kroky a uvědomění si i toho, že není možné, aby se země, jako je Česká republika, dostaly do problémů, a všichni ostatní by od nich dali sobecky ruce pryč,“ dodává předseda vlády.

V rámci EU je dle něj potřeba, aby se koordinovaly nákupy energií a hledaly alternativní zdroje, pokud by došlo k nečekanému odstřihnutí od ruského plynu. „Je třeba, aby existoval i mechanismus, že ve chvíli, kdy skutečně začne toho plynu být nedostatek, tak ty státy, které by měly přebytek plynu, nebo ho dostávají snadněji z jiných zdrojů, by ho mohly poskytovat těm, které by se dostaly do objektivních potíží, protože jsou prostě závislé na Rusku anebo jsou vnitrozemské,“ popisuje Fiala.

„Nám se už podařilo ty bezpečnostní a solidární mechanismy dostat do rozhodnutí Evropské rady, což jsou ty základní politické směry, a teď jde o to, naplnit to,“ odpovídá na dotaz, zda je něco takového zakotveno ve smlouvě, nebo tu jde pouze o dobré slovo.

„Jsem velmi opatrný k nějaké centralizaci, to je nesmysl, ale tady doporučuji společný postup, protože je pro všechny země výhodný. Jak z hlediska garance těch dodávek, tak z hlediska jejich objemu, tak z hlediska ceny. A to je důležité,“ dodává premiér Petr Fiala.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …