Kdyby Zeman navrhl na ústavního soudce Ježíše Krista, tak v tomto Senátu by neprošel, rozčiloval se v ČT Vondráček

20.03.2019 20:30

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) míří na návštěvu Vatikánu. V Interview na ČT24 prozradil, zda jde o formální návštěvu, nebo o debatu o citlivých tématech. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se ale také zajímala, jaký je vztah Česka k církvím a jak se případně bude vysvětlovat zpětné zdanění finančních náhrad. Probrali například také nominaci Aleše Gerlocha na funkci ústavního soudce, kterou Senát nepodpořil, a také Vondráčkovo hudební řádění na půdě Sněmovny.

Kdyby Zeman navrhl na ústavního soudce Ježíše Krista, tak v tomto Senátu by neprošel, rozčiloval se v ČT Vondráček
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny

Vondráčkově návštěvě Vatikánu prý předcházela dlouhodobá snaha a je to iniciativa nejen jeho, ale velký podíl na tom má i předseda Národní rady Slovenska Andrej Danko. „Je to vyvrcholení snahy mnoha lidí, aby se takové setkání vůbec podařilo, není obvyklé, aby papež přijímal někoho jiného než hlavu státu,“ řekl.

Je to především díky tomu, že si připomínáme sto padesát let od smrti sv. Cyrila, a je to symbol naší státnosti, která je společná z dob Velké Moravy jak pro Čechy, tak Slováky. „Je to velmi pozitivní signál vůči našim národům a v pozici vůči Vatikánu,“ doplnil.

Prozradil, o čem plánuje s papežem hovořit. Měli by mít pro sebe půlhodinový prostor. „Já budu rád, když ho to bude bavit a bude ho to zajímat,“ pousmál se Vondráček, který doufá v to, že to nebude pouze formální. „Nepředpokládám, že bychom řešili nějaké zásadní otázky, ale jde hlavně o tu symboliku,“ upřesnil předseda Poslanecké sněmovny.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí
Moderátorku Tvarůžkovou zajímalo, jestli má v plánu s papežem probrat téma vztahu státu a církve v České republice a jaké podle něj tyto vztahy vlastně jsou. „Když jsme se vymanili z totalitního režimu, byly tyto vztahy téměř na bodu nula. Za posledních třicet let se ale máme čím pochlubit. Vztah církve a státu i těch představitelů jsou v charitativní oblasti i sociální velice korektní,“ míní Vondráček.

V současnosti jsou však církve často rozhořčené kvůli zpětnému zdanění finančních náhrad. „Budete o tom spolu mluvit, aby ten rozhovor byl upřímný?“ naléhala na Vondráčka moderátorka, která se pousmála nad tím, že přece nelze pominout, že by si toho ve Vatikánu nevšimli. „To ale Vatikán řešit nebude. To je naše věc, České republiky. Tato problematika je vztah církví a státu a je to dílčí problém,“ míní Vondráček.

Tvarůžková namítla, že tento problém je ale pro církve dost zásadní. Vondráček jí na to odvětil, že má v plánu vystupovat jako předseda Sněmovny, která má dvě stě členů a hlasovala o tom tak, jak hlasovala. „Chci to držet v rovině, že tam jdu za všechny. Můžu informovat o tom, že jsou tu různé názory ve společnosti a že se připravuje nějaká legislativa,“ uvedl s tím, že to je rovina, ve které chce vystupovat a i s ohledem na slovenského partnera do hloubky nepůjde.

V tomto ohledu má totiž podle něj Česko k církvím jiný vztah než Slovensko. „Pozice církve je tu jiná. I průzkumy říkají, že jsme nejvíce sekulární stát a hlásí se tu k nějakému náboženství nejméně lidí v Evropě,“ poznamenal s tím, že i tento fakt mohl mít vliv na veřejné mínění, když se jednalo o finančních náhradách.

„Co bylo ukradeno, má být vráceno, jde o tu formu. Uznávám, že způsob, který následoval, není ideální, mám výtku v právní rovině. Setkáváme se tu s argumenty legitimního očekávání. Já nemám rád ani tu větu, uvidíme, co na to Ústavní soud,“ podotkl s tím, že on je jedním z těch, kdo nehlasoval.

Poté uvedl, že by papeže rád pozval k nám. „Vezu mu jako dar knihu a v rámci věnování jsem tam jeho svatosti napsal, že je zván,“ řekl.

Nedávno se Vondráček vyjádřil, že do Vatikánu s sebou ale nebere kytaru. Moderátorka tak navázala na jeho vystoupení s kytarou na stole v Poslanecké sněmovně. „Ještě přemýšlíte, že byste ji někdy přinesl do Poslanecké sněmovny?“ zeptala se se vší vážností. „Na některé otázky se nějak lépe odpovědět nedá,“ dal Vondráček najevo, že mu není dotaz po chuti.

„Mrzí mě, že se spojuje návštěva papeže s nějakou hrou na kytaru, možná i s těmi restitucemi,“ vyčetl moderátorce a dodal, že měl v životě už lepší nápady, na druhou stranu se z toho prý dělá víc, než je. „Bylo to na rozloučenou pro některé poslance, kteří tam byli naposledy. Drtivá většina tam byla i z jiných stran. Nemyslím si, že bych narušil důstojnost tohoto místa,“ smál se Vondráček.

Zmínil, že tehdy nebyl ani předseda Poslanecké sněmovny. „A jaký v tom je rozdíl?“ podivila se Tvarůžková. „To byste se divila,“ smál se dál Vondráček a dodal, že nyní by si to jako předseda asi nedovolil. „Mě už nepředěláte, mně je pětačtyřicet. Byl to záblesk pozitivní energie, mělo to důstojný průběh,“ kontroval, načež Tvarůžková namítla, že ve světových kongresech ještě neviděla, že by měli politici podobné výstupy. „No tak budu muset udělat rešerši,“ řekl už nadneseně předseda Poslanecké sněmovny.

Řeč přišla i na dotační machinace radních za ANO v Brně. Tato kauza podle Vondráčka hnutí ANO rozhodně nepomáhá, pozitivní ale podle něj je, že se s tím podezřením z korupce vypořádali poměrně razantně. „Došlo k vyloučení hlavních protagonistů. To je to, co odlišuje ANO od jiných subjektů, jsme rychlí,“ míní.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
„Vznikli jsme jako protestní hnutí, které mělo strmý úspěch, a zkrátka jsme přilákali i tento typ lidí,“ podotkl s tím, že možná šli do toho dotyční s tímto cílem, ale to se dá jen těžko předvídat. Znovu se zastal i Faltýnka, který podle něj nic neporušil a i podle policie je spíše v pozici svědka. I ohledně důvěryhodnosti ÚOHS by si prý raději počkal na výsledky šetření policie. „Dobrá pověst antimonopolního úřadu je zcela jistě ohrožena. Viděl jsem v médiích, že kauz má být snad i více,“ řekl.

Dnes v Senátu nedostal podporu na funkci ústavního soudce právník a bývalý děkan právnické fakulty Aleš Gerloch, jehož nominaci si přál prezident a hnutí ANO ji také podpořilo. „Znám ho osobně, byl to skvělý kandidát po odborné i lidské stránce. Kdyby Zeman nominoval na ústavního soudce Ježíše Krista, tak v tomhle Senátu by neprošel,“ řekl zklamaně Vondráček.

„Mrzí mě, že tohle pan profesor musel vůbec podstoupit. Akorát si tam zahráli na kádrovací komisi. Je mi to moc líto, považuji to za nedůstojné. Senát se měl zabývat opravdu odborností a tím, co je teď a co má profesor Gerloch pozitivního za sebou za uplynulých třicet let,“ sdělil Vondráček.

Je přesvědčen o tom, že Gerlochovi ublížila přílišná podpora od prezidenta Zemana. „Uškodilo mu to, že byl nominován právě z Hradu. Jestli to někdo spojuje s tím, že Zeman pověřoval kancléře, aby jednal s některými o jistých kauzách, kde byl Hrad účastníkem řízení, tak co mám na to říct. Posuzovat kvalitu člověka jinou kauzou, která s tím nesouvisí, je ryzí politika a mě to moc mrzí,“ řekl Vondráček na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…