Kdybychom měli přijatou Istanbulskou úmluvu... Urbanová ze STAN má po kauze „podmínka za znásilnění“ jasno

20.01.2024 9:21

Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) volá po přijetí kontroverzní Istanbulské úmluvy, v pořadu 360° na CNN Prima News tak učinila v reakci na nedávný případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. „Snažíme se vynalézt kolo, které už dávno někdo pojmenoval,“ uvedla s tím, že Istanbulská úmluva by v tomto směru mnoho práce ulehčila a urychlila.

Kdybychom měli přijatou Istanbulskou úmluvu... Urbanová ze STAN má po kauze „podmínka za znásilnění“ jasno
Foto: Starostove-nezavisli.cz
Popisek: Barbora Urbanová

Silné emoce v Česku vyvolal případ nezletilé dívky, kterou roky znásilňoval její nevlastní otec. Někdy i několikrát za den, přesto od brněnského krajského soudu dostal podmínku. Podle soudního znalce nezanechalo znásilňování na dívce žádné vážnější následky.

Dívka se přitom jen pár dní po verdiktu, který šokoval veřejnost, předávkovala léky a pokusila se o sebevraždu. Zatímco násilník dál žije v domácnosti s její matkou a sourozenci, včetně další nezletilé dívky, informoval server Seznam Médium.

K případu se v televizním pořadu pořadu 360° vyjádřila poslankyně Urbanová, podle které je nejvyšší čas přistoupit k přijetí Istanbulské úmluvy, ačkoli do Sněmovny přišel zákon o redefinici znásilnění, podle političky je ale celý proces příliš pomalý.

Istanbulská úmluva odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění a násilí vůči ženám, dokument to vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. Podle kritiků se tak však pouze tváří a ve skutečnosti jde o gender ideologii a jejím cílem je zničit tradiční rodinu.

Poslankyně Karla Maříková (SPD) v pořadu uvedla, že Istanbulská úmluva je zbytečná a upozornila, že případ znásilněné dívky a rozsudek soudu by neměl být zneužit pro přijetí Istanbulské úmluvy. „Ta je spíše pro jiné země, my si můžeme legislativu upravit tak, aby byla dostatečná,“ navrhla.

Urbanová uvedla, že takový postup je zdlouhavý a všechno dobré, co zde máme ve vztahu k obětem domácího násilí, typu zákon o obětech trestných činů či status zvláště zranitelné oběti, k nám přišlo z nějakých úmluv nebo směrnic. „Tím nechci říct, že nám to sem někdo nainstaloval, my jsme to normálně přijali, aplikovali a vykonáváme to. Já tomu říkám moderní přístup k obětem trestných činů. My se jako Česká republika snažíme vynalézt kolo, které už dávno někdo pojmenoval,“ oponovala poslankyně.

Urbanová se kvůli nízkému trestu v případě znásilněné nezletilé dívky obrátila v týdnu na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. V dopisu ho žádá, aby postup justice prověřil. „Ráda bych požádala o více informací k případu a jejich zhodnocení i z vaší strany. Zejména by mě zajímalo odůvodnění pro takto mírný trest za poškozený mladý život,“ píše poslankyně ministrovi Blažkovi.

Úřady se chystají přezkoumat rozhodnutí soudního senátu v Brně, který zmírnil trest za opakované znásilnění nezletilé dívky na podmínku. Nejvyšší státní zastupitelství zváží možnost dovolání, případem se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

O tom nepochybuji, paní Urbanová !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 20.01.2024 10:20:07
Až podepíšete Istambul, tak vše vezmou do rukou neziskovky, jak je psáno v přílohách IS. Neziskovka přímo řízená Bruselem a její domácí chapadélka. A protože se této neziskovce z Bruselu MUSÍ podřídit vše, tak to by bylo divadélko..... Vůbec tím nechci říct, že postup soudu byl správný, proboha, ani náhodou! Ale nebylo by lepší, aby Blažek a spol. sedli a napsali moudřejší zákon? Návrhů na to mají vagón, psali jsme kde co nevyhovuje při projednávání IS. Jistě, 90% odpad, ale těch 10% by měli dát do zákonů, která na sebe navazují! Včetně bydlení, bezúrokových půjček do začátků, prostě POMOC. Když umí sepsat a posléze odsouhlasit korespondenční volbu a vzápětí mají k odsouhlasení zákon, který dovoluje dávat české občanství pravnukům českým emigrantů, tak by se snad mohli pochlapit a pomoct také českým lidem, zejména ženám! JESTLI SI TU NECHÁME USADIT BRUSELSKÉ NEZISKOVKY GENDEROVÉHO TYPU, ZNIČÍ NÁS TO !!!! Naši politici jsou schopni jim podřídit vše, jsou bruselštější než Brusel. Poslanci - vzbuďte se, proboha! A ne, nejsem agresívní, i když píšu vykřičníky.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…