Klaus: Máme se lépe než všechny generace před námi

01.01.2013 14:15

Prezident Václav Klaus ve svém posledním novoročním projevu, který přednesl ve své funkci, krátce shrnul vývoj posledních deseti let, kritizoval přebujelou byrokracii uvnitř Evropské unie a vyhlásil k 20. výročí samostatné České republiky dílčí amnestii.

Klaus: Máme se lépe než všechny generace před námi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Prezident prohlásil, že se vždy pokoušel nalézat zrnka realistického optimismu. Zdůraznil, že přes všechny problémy, které nás právě teď provázejí, neprožíváme žádnou katastrofu.  „Materiálně žijeme ve stavu, jaký žádná z generací našich předků nepoznala. Již několik let však přešlapujeme na místě, což lidé cítí a různí našeptávači špatných nálad a namyšlení samozvaní spasitelé se toho snaží využít pro své cíle. Dejme si na to pozor. Těmto lidem o skutečné zlepšení života v naší zemi nejde. Jde jim o zvyšování neklidu a o zpochybňování našeho demokratického politického systému. Drtivá většina z nás si – na rozdíl od nich – parlamentní demokracie velmi váží. Mezi námi ještě žijí ti, kteří pro demokracii a naši republiku nasazovali své životy,“ prohlásil Václav Klaus. A připomněl základní fakta. „Výkon naší ekonomiky, tedy to, co jsme za posledních 10 let vyprodukovali, rozdělili si a spotřebovali, vzrostl o třicet pět procent, zhruba o třetinu, což je více, než je dlouhodobý historický průměr.“

Prezidentův projev ZDE

Budoucnost vypadala nadějněji

Václav Klaus řekl, že ve chvíli, kdy pronášel svůj první novoroční projev, vypadala budoucnost nadějněji. Náš dnešní pocit nespokojenosti je podle jeho slov vytvářen atmosférou v zemi, nečekanými a ne příliš hezkými událostmi na politické scéně, jak prý ukázal poslední předvánoční týden, i rozdílným vývojem uvnitř tohoto desetiletého období. „V jeho první polovině u nás probíhal relativně rychlý ekonomický růst, dnes už poněkud pozapomenutý. Ve druhé polovině došlo k jeho zastavení. Že podobným způsobem zůstala stát na místě i řada dalších zemí Evropy, důvodem k jakékoli radosti či škodolibosti u nikoho rozumného není a být nemůže,“ konstatoval prezident České republiky.

Mezi vládou a opozicí je vykopán hluboký příkop

Václav Klaus uvedl, že před deseti lety měly souboje mezi vládou a opozicí rozměr v demokratickém světě obvyklý. Stejně tomu bylo i s mírou spokojenosti či nespokojenosti občanů. Byla taková, jako tomu bývá v každé svobodné zemi, kde radost a spokojenost nejsou povinné a nespokojenost není zakazována. „Dnes je situace jiná. Mezi vládou a opozicí a na ni navázanými či jí konkurujícími protestními iniciativami a hnutími je vykopán hluboký a stále více se rozšiřující příkop. I míra individuální nespokojenosti a občanského vzdoru přesáhla běžnou mez,“ upozornil na situaci ve společnosti. Důvodem je podle prezidenta fakt, že nedokážeme táhnout za jeden provaz, hledáme nejsnadnější a krátkodobě líbivá řešení.

Slabá nestabilní vláda má starosti sama se sebou

Vláda má podle prezidenta jen malou většinu, je nesourodá a nestabilní. Opozice je negativistická, nepřesvědčivá a realistické řešení problémů nenabízí, tvrdí Václav Klaus. Veřejnost je dnes a denně mediálně bombardována katastrofickými zprávami a začíná být apatická a bez zájmu. „Neklid mezi nás vnáší i evropská dluhová krize a zaostávání v soutěži s těmi zeměmi, které Evropa ještě před nedávnem za svého konkurenta vůbec nepovažovala. Jsou to země, kde se stále ještě tvrdě pracuje,“ konstatoval.

 Václav Klaus také kritizoval přebujelou byrokracii, která příkazy a zákazy přibržďuje ekonomiku.  „To, co si na sebe vymýšlíme sami, stojí na mohutné základně nejrůznějších povinných evropských pravidel a norem, které se zdravým tržním prostředím a často i zdravým rozumem nemají moc společného,“ řekl prezident.

Nutný je návrat ke starým hodnotám a soudržnost v rodinách, obcích i státu

Uskutečnit změnu nebude podle prezidenta snadné. Nezajistí ji lepší či horší volba prezidenta, poslanců a senátorů, hejtmanů i starostů. Nepovede k ní obměna jednoho či více ministrů. Skutečnou změnu podle Václava Klause mohou přinést jen věci daleko zásadnější – návrat ke starým dobrým hodnotám, tradicím, návykům, ale i povinnostem, které pod heslem modernosti a pokroku tak nezodpovědně znevažujeme a opouštíme.  Zdůraznil nutnost udržení naší národní soudržnosti a v rámci ní přirozené solidarity a pocitu spoluodpovědnosti za ostatní: uvnitř rodin, uvnitř obcí, uvnitř státu. „V rychle se měnícím světě žádnou větší jistotu než tuto nemáme,“ prohlásil a vyzval občany, aby začali každý sám u sebe.

Než prezident popřál naposledy všem občanům z Pražského hradu úspěšný a dobrý rok, vyhlásil dílčí amnestii u příležitosti 20. výročí samostatné České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…