Klaus ml. nepotěší Novotného: Foldyna ze sebe dělá boxera, tak tam do toho měl jít. A slova o charakteru Řeporyjce

17.05.2020 8:42

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší se v rozhovoru pro Expres.cz vyjádřil nejen ke koronaviru, ale i k nadcházejícím sněmovním volbám, v nichž očekává souboj s řeporyjským starostou Pavlem Novotným (ODS). A samozřejmě nemohlo chybět ani téma angličtiny ministryně Schillerové (ANO).

Klaus ml. nepotěší Novotného: Foldyna ze sebe dělá boxera, tak tam do toho měl jít. A slova o charakteru Řeporyjce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Úvodem se Klaus mladší vyjádřil ke svému vztahu ke sportu a fotbalu. „K fotbalu mám vztah padesátiletého pána, protože od 40 let již nehraji. Fotbal je o rychlosti, tak jsem se ve 40 letech rozhodl a kopačky jsem vyhodil do popelnice. Fotbal ale mám stále rád,“ podotkl Klaus, s nímž redaktor Expresu.cz vedl rozhovor na stadionu pražské Bohemky. Bohemákem je podle svých slov od školních let. „Asi 47 nebo 48 let,“ poznamenal.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Klaus mladší je také vášnivý cyklista. Podle svých slov se snaží jezdit obden. „Třeba když je Sněmovna, tak jdu ráno, abych neshnil,“ uvedl Klaus mladší, který za rok najezdí zhruba pět tisíc kilometrů. „Když jedu v daný den ty dvě hodinky, ujedu něco pod 60 km, v sobotu, v neděli jezdíme s klukama na 3-3,5 hodiny, tak to ujedeme víc,“ dodal.

Řeč pak byla i o koronaviru. „Nechci to podceňovat, ale je jasné, že se lidé musí vrátit do práce. Já s děsem sleduji, jak vláda každému zvyšuje a slibuje dávky, tiskne peníze a má to ten důsledek, že moje dcera se má vrátit do školy za týden a z těch dvaceti dětí nastupuje šest. Většina těch rodičů bude prostě doma brát ošetřovné, to si myslím, že hrozí ekonomickou katastrofou v krátkém horizontu. Když se přestane pracovat, fungovat, promluvte s každým živnostníkem. Lidé nechodí, nenakupují, ta situace není jednoduchá, musíme podporovat české hospodářství, snažit se víc nakupovat, nějakým způsobem to rozběhnout a vrátit lidi do práce v nějaké produktivní míře. To čekání, co se teď předvádí, to nikam nevede,“ uvedl. 

Jak on sám by řešil návraty dětí do školství? „Jsou dvě možnosti. Buď jsou všechny děti ve škole a normálně se učí, nebo jsou školy zavřené, že máme velké zdravotní obavy. Jedna z těchto možností se podle mě měla zvolit, takhle jsem i vystupoval, nabádal ministra. Místo toho se s dětmi dělají pokusy, jako že na záchod mohou v sudou přestávku, ne lichou. Nemůže jich být dvacet ve třídě, ale patnáct, z nějakého záhadného důvodu, v nějaké skupině – a na jídlo musejí čekat, já nevím na co, není tam paní učitelka, je tam paní vychovatelka s asistentkou, tak to nedává žádný smysl,“ dodal Klaus mladší. Podle něj není žádný důvod k tomu, aby se děti normálně neučily. 

Klaus mladší následně poznamenal, že vláda rozhoduje na základě nálad veřejnosti. „Část veřejnosti, jako třeba já, hrozně bojuje, chce jít do práce, vydělávat, aby to fungovalo. A pak je hodně lidí, kteří se ještě nějak bojí. Je také hodně lidí, kterým to vyhovuje, že se do práce nechodí a je nějaký příjem. Tak oni se snaží všem vyhovět, takže je to takové – kdo nechce, nemusí. Ani ryba, ani rak, takový kočkopes. Radost z toho nemám,“ dodal.

To, že se nemusí chodit do práce, vyhovuje podle něj řadě lidí. „Lidé jsou pracovití od přírody, ale spousta lidí samozřejmě je ráda, když nemusí do práce, tak řadě lidí to vyhovuje. Já když jsem se ptal někde na Facebooku, když se hlasovalo o nouzovém stavu, jak má dlouho trvat, tak hodně lidí psalo do penze, nebo navždycky. Skutečně takových lidí je také hodně, akorát že to bohatství té české společnosti, a ta Česká republika je opravdu hodně bohatá země, když to srovnáme celosvětově, pramení z toho, že lidé jsou produktivní a tvrdě pracují nebo pracovali,“ dodal.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí
Nemohlo chybět ani téma anglického jazyka ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ta nejprve dementovala zprávy serveru iHNed.cz o tom, že angličtině neholduje, následně utekla z rozhovoru CNN Prima News, který začala moderátorka vést právě v angličtině. „Já si myslím, že je strašný průšvih, že vláda tiskne nekryté peníze, že to ohrozí střadatele, že nešetří, že vlastně místo toho, aby se zrušila inkluze, zjednodušily dávky, ty lidi se zkusili, aby pracovali produktivně, to jsou jako věci, které mi vadí na ministerstvu financí. Řešit tuhletu krizi takovým tím stylem: Nebojte se, vláda se o vás postará. Ve svém finále rozdá nějaké žebračenky asi každému, nebo já nevím. Tak tohleto mi vadí. To, že dominuje té diskusi, jak jí zkouší redaktor z angličtiny, to je samozřejmě zbytečné. Je asi dobré, když ten ministr se dokáže aspoň rámcově někde domluvit, ale patří to k základnímu vzdělání, nebo maturita je povinná z cizího jazyka...“ poznamenal Klaus mladší a lehce se ministryně zastal. Vzpomněl také na expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), kdy podle jeho slov také o jeho angličtině tady v republice běhala videa. 

Závěrem se Klaus mladší vyjádřil k pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, kde se proti sobě střetli Jaroslav Foldyna (SPD) a Pavel Novotný (ODS). „Neviděl jsem to, ale znám to zprostředkovaně, lidé o tom mluví. Pan Foldyna tam podle mě neuspěl, protože když furt ze sebe dělá boxera a někdo tam vyhrožuje, tak do toho měl jít, takhle to bylo takové, jako že se mu ten pan Novotný vysmíval a urážel ho a takhle to skončilo. Jsou to jinak oba dva jiné gangy, naši političtí konkurenti, takže to není na mně, abych já je komentoval, kdo je lepší, horší a slušnější a tak dále,“ poznamenal Klaus mladší. 

Ten se zřejmě proti Novotnému postaví v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. „Přijde mi zvláštní, že ve starších videích o sobě hovořil jako o bulvárním novináři. Morálka mu je jedno, a jde mu o peníze,“ vzpomněl Klaus mladší na to, jak Novotný hovořil o tom, jak zpěvačku Ivetu Bartošovou uštve k smrti a bude na tom vydělávat. „Je zvláštní, že nějaká strana si takovéhoto člověka pak vezme, aby lidem sliboval něco skutečného. Jestli to tehdy myslel z legrace, nebo to myslí z legrace teď...“ uzavřel Klaus. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…