Klaus v obrovské ráži: Politiku ČT vedou aktivisté v čele s Moravcem. A za Babišem juniorem stojí...

03.09.2021 22:33

Hlavním vyústěním nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny bude, zdali se Česko posune směrem ke směřování Západu, příliš změn však nepřinesou, míní bývalý prezident Václav Klaus. V rozhovoru pro XTV se vyjádřil též ke spokojenosti s politickou agendou České televize, ke koalici SPOLU, sdružující KDU-ČSL, ODS a TOP 09, či ke kandidatuře novinářky Jany Bobošíkové. A pak došlo na téma ústeckého setkání premiéra Andreje Babiše (ANO) se synem doprovázeným režisérem Vítem Klusákem. Vzpomenul, že má s Klusákem také bohaté zkušenosti.

Klaus v obrovské ráži: Politiku ČT vedou aktivisté v čele s Moravcem. A za Babišem juniorem stojí...
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Exprezident míní, že letošní volby příliš změn nepřinesou. Jejich hlavní otázkou by prý mělo být směřování Západu a to, jakým směrem se posune společnost, tedy zdali směrem k „genderování“, zelené politice EU, tisknutí peněz a podobným směrům. K ekonomice upozornil, že pokud bude podobné sekání dluhů pokračovat, „hrozí rozvrat“ a inflace.

Děsí se prý, aby se z Česka „nestal skanzen“. Upozornil například na ekologické problémy ohledně stavu našich lesů.

Koalice typu SPOLU se dle něj zcela určitě po volbách rozpadnou, ukázal, že původně pravicoví občanští demokraté těžko nacházejí programové shody s progresivistickou a oproti ODS více levicově laděnou TOP 09. Menší strany si podle jeho mínění nevěří a chtějí se v rámci koalic schovat do konglomerátu, aby se bez boje dostaly do Parlamentu. „Aby paní Pekarová reprezentovala jihomoravské katolíky na vesnici poničené tornádem… to si nedovedu představit,“ odkázal v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým na to, že TOP 09 nemá v lecčem blízko ani k lidovcům.

Že by podpořil novinářku Janu Bobošíkovou, kandidující za Volný blok poslance Lubomíra Volného, někdejší hlava státu odmítá. Bobošíková je dle něj schopná politička, ale její aktuální angažování ohodnotil stanoviskem mínícím, že „tudy cesta nevede“.

Ohledně financování veřejnoprávních médií netuší přímo, jak problematiku vyřešit. V politické dimenzi prý Českou televizi za médium veřejné služby nepovažuje, v jiných stránkách ovšem ano. Zatímco tak veřejnoprávní televize je dle něho v určitých sférách úspěšná, v rámci politiky je prý v rukou aktivistů. „Česká televize je v rukou politických aktivistů vedených Václavem Moravcem,“ zaznělo.

Včerejší vypjaté setkání premiéra Babiše s jeho synem v Ústí nad Labem pak považuje za něco nepopsatelného. „Je to z jiného světa. Z jiné dimenze uvažování. Zdá se mi to tedy nekonečně za hranou. Je to totální nezodpovědnost lidí, kteří toto spouštějí,“ míní s tím, že v tom je i „boj o moc“, stojí prý za tím vším lidé, kteří bývají označováni za „pražskou kavárnu“.

Na mítink v Ústí nad Labem přišel Babiš junior s dokumentárním režisérem Vítem Klusákem, který ho při tom točil, přičemž tvrdil, že Babišova syna na místo v danou chvíli dovezl se záměrem zajít na polévku.

Vzpomenul, že s Klusákem měl co do činění i v lednu, kdy se známý režisér veřejně chlubil, že Klause udal. Během tehdejší demonstrace proti vládním rozhodnutím covidového uzavírání společnosti a ekonomiky Klaus vešel do restaurace, a Klusák žhavil telefon.

Že na exprezidenta zavolal policii, pak značně oslavoval. „Zatímco bývalý prezident a světově proslulý kleptoman Václav Klaus upřednostňuje amnestie, já jej dnes naopak hrdě udal. Krátce poté, co jakožto vášnivý přívrženec občanské společnosti roztleskal Staroměstské náměstí zvoláním, že se nikdy nenechá očkovat proti nemoci covid-19, vstoupil exprezident v doprovodu ‚ex‘nácka Landy do restaurace Al Minuto,“ napsal angažovaně režisér.

Přístupem policie byl však Klusák následně poněkud zklamán, jelikož se policisté zprvu jeho udání podle jeho tvrzení nechtěli věnovat. „Přítomní policisté to komentovali slovy, že to má asi nějak zařízené. Korunu tomu však nasadil policajt na lince 158, když navrhl, že by bylo lepší to spíš, ehm, nezapisovat. Možná nemohl najít propisku,“ pokusil se umělec ještě o vtip v příspěvku, který mnozí přirovnávali k nadšenému informování „uvědomělých občanů“ v padesátých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…