Klaus varoval, kritizoval i povzbuzoval lid. Toto již řekl na Nový rok

01.01.2013 10:13

Blíží se poslední novoroční projev prezidenta Václava Klause a politologové už odhadují, co lidem naposledy jako prezident sdělí. K občanům promluvil tímto způsobem už devětkrát. A jaké byly tyto předešlé projevy a co v sobě nesly?

Klaus varoval, kritizoval i povzbuzoval lid. Toto již řekl na Nový rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

2004

Ve svém prvním novoročním projevu Klaus připomněl, že v květnu vstoupí Česká republika do Evropské unie. Řekl, že stát tím sice ztratí svou formální svrchovanost, ale tuto událost by měl každý využít k posílení svobody a demokracie. Prezident vyzval občany k účasti v trojích volbách a vybídl politiky, aby s odvahou a systémově řešili problémy, které lidi trápí.

Politici i politologové projev hodnotili jako pokračování Klausova stylu být hlavou státu, která tlumočí názory, pocity, obavy i naděje většiny společnosti, vyhýbá se kontroverzním otázkám a snaží se lidi spíše povzbudit.

2005

Klaus v novoročním projevu řekl, že uplynulý rok z hlediska ČR nijak výrazně nevybočil z vývoje posledních let. Vstup do EU podle prezidenta do života obyvatel nijak výrazně nezasáhl. Klaus kritizoval to, že přes sliby politiků nejsou v pořádku státní finance a nepohnulo se s reformami zdravotnictví a důchodů. 

Projev hodnotili předsedové parlamentních stran vesměs kladně. Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross se ohradil proti výtkám ohledně reforem.

2006

Klaus na Nový rok vzkázal občanům, aby v červnu přišli k volbám do Poslanecké sněmovny, a mimo jiné kritizoval nadměrnou byrokracii a přílišné množství zákonů, které podle něj zužují prostor pro svobodné jednání a podnikání. Prezident také apeloval na politiky, aby v předvolebním období vedli férový, věcný a uměřený souboj a neslibovali nesplnitelné.

Lídři parlamentních stran Klausův apel na volební účast i individuální odpovědnost ocenili, výhrady vyjádřili jen dílčí, projev jako celek označili za vyvážený.

2007

Ústředním tématem Klausova projevu bylo politické dění v zemi, která sedm měsíců od voleb neměla vládu s důvěrou sněmovny. Situace podle něj do jisté míry připomínala studenou občanskou válku, Klaus vyzval k vnitřní jednotě. Neřekl však, jaké konkrétní kroky by podle něj napomohly vyřešit patovou situaci, která vznikla na základě těsného výsledku červnových voleb. Lidé by podle prezidenta neměli "lámat nad politikou a politiky hůl".

Politici se s prezidentovými názory na domácí dění vesměs shodli. Rozporuplné reakce vyvolaly prezidentovy kritické výroky na adresu EU a varování před záměrem Německa, které se ujalo na půl roku předsednictví EU, oživit projekt euroústavy.

2008

Klaus mimo jiné řekl, že Češi přes řadu problémů žijí v asi nejlepším možném období existence své země. Dále také zmínil, že lidé si musejí chránit a pěstovat svoji identitu, nechtějí-li přijít o svobodu. Řekl to k příchodu roku, který končí osmičkou, stejně jako historické milníky v letech 1918, 1938, 1948 a 1968.

Podle politologů byla na Klausově řeči znát blížící se volba prezidenta. Představitelé vládní ODS označili promluvu za státnickou, opozice projev kritizovala. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka byl jedním z jeho nejslabších. Podle předsedy vládní KDU-ČSL Jiřího Čunka byl poznamenán snahou o znovuzvolení.

2009

Prezident v prvním projevu po svém znovuzvolení kromě jiného vyzval občany, aby šli volit ve volbách do Evropského parlamentu, a zdůraznil, že pro Česko neexistuje jiná alternativa než být součástí unie. Část projevu věnoval i ekonomické krizi. V této souvislosti řekl, že země potřebuje silnou a dobrou vládu.

Představitelé parlamentních stran hodnotili projev jako vyvážený, klasický, standardní, ale i konstruktivní.

2010

Klaus řekl, že doufá v silnou vládu a že patrně ustoupí hospodářská krize. Rok 2009 podle něj nepatřil ke zdařilým, pochválil ale úřednický kabinet Jana Fischera. Zdůraznil, že krizi nelze řešit na úkor budoucnosti. Lidé by podle něj také měli odmítat názory, že je třeba zastavit ekonomický růst a společenský pokrok. V projevu se vůbec nezmínil o zahraniční politice. Česko přitom předsedalo EU, vstoupila v platnost lisabonská smlouva a padl projekt amerického radaru.

Politici hodnotili projev různě, často jako příliš obecný. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové byl jedním z nejslabších.

2011

Prezident v projevu mimo jiné podpořil koaliční vládu ODS, TOP 09 a VV a zdůraznil nutnost reforem. Řekl, že nepříjemné rozpočtové škrty, ke kterým vláda přistoupila, samy o sobě nezaručují, že se k nim nebude nutné vrátit. Klaus se ohradil proti výzvám k organizovanému odcházení některých profesí do ciziny. Zdůraznil i potřebu mezigenerační solidarity a vytváření pevných a solidárních vztahů uvnitř společnosti. V této souvislosti se zmínil hlavně o starosti dětí o své rodiče.

Premiér Petr Nečas (ODS) ocenil podporu reforem a vyjádření, že tyto nepopulární kroky by musela udělat každá vláda. Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky projev potvrdil prezidentův nekritický vztah k vládním reformám.

2012

Prezident Klaus upozornil na špatnou společenskou atmosféru v zemi a varoval před nerealistickými očekáváními v ekonomice. Občany ale zároveň povzbudil tím, že republika je v základních ohledech stabilní a je na tom lépe než některé jiné evropské země. Rok 2012 podle něj bude patřit k těm těžším, není ale prý důvod ztrácet elán a klid. Evropa se podle Klause může vrátit do recese. Nenaplnila se prý nerealistická očekávání spojená se vstupem do EU.

Premiér Nečas ocenil, že Klaus odmítl falešný optimismus, stejně jako strašení ekonomickou apokalypsou. Předseda ČSSD Sobotka nesouhlasil s Klausovou kritikou nátlakových skupin i nenaplněných očekávání ze vstupu ČR do EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…