Klid skončil. Ráno jsme se probudili do úplně jiného světa, varuje politik ČSSD

24.06.2016 21:48

Dlouholetý ředitel Nemocnice Motol Miloslav Ludvík se vyjádřil k Brexitu. Všechny čtenáře upozornil, že jsme se v pátek ráno probudili do zcela jiného světa, než v jakém jsme ve čtvrtek večer uléhali. Od teď si prý nemůžeme být ničím jistí. O to aktivnější by však Česká republika měla teď být v srdci EU, aby toto společenství pomohla uchovat. Jinak budeme jen tiše sledovat rozpad EU.

Klid skončil. Ráno jsme se probudili do úplně jiného světa, varuje politik ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf motolské nemocnice a kandidát na senátora Miloslav Ludvík z ČSSD

„Ať se nám to líbí, nebo ne, probudili jsme se dnes do jiného světa, než ve kterém jsme včera usínali. Evropská unie se formálně nezmění dnes ani zítra, ale jisté je, že se změní. To by samo o sobě nebylo špatně, protože zásadní změnu potřebuje už delší dobu. Jenže po výsledku referenda ve Velké Británii, které rozhodlo o jejím odchodu z EU, se velmi výrazně mění možnosti toho, jakou budoucnost vlastně Unie bude nebo může mít. Od teď si nemůžeme být ničím jisti,“ napsal někdejší kandidát na pražského primátora za ČSSD Miloslav Ludvík na blogu na serveru Aktuálně.cz.

V noci ze čtvrtku na pátek stačilo málo a ukázalo se, že jistoty ohledně EU padají. V plné nahotě se obnažil fakt, že je snadné EU opustit. Přitom ještě ve čtvrtek se zdálo, že se nic takového stát nemůže. I sázkaři předpokládali, že se Britové rozhodnou zůstat součástí EU. A sázkaři se příliš často nemýlí. Samotnému Ludvíkovi je velmi líto, jak se Britové rozhodli, ale stejně jako jiní politici tvrdí, že jde o suverénní rozhodnutí občanů jednoho státu, které musíme respektovat. To však nic nemění na tom, že toto rozhodnutí poškodí Evropskou unii i samotnou Británii.

Celý text najdete zde.

„Dnešek je dnem, který svým významem na evropské, ale i světové dějiny naprosto překračuje vše, co dosud tzv. polistopadová generace ve svých životech zažila. Dlouho jsme žili v komfortu toho, že jsme vítězství našich hokejistů na olympiádě v Naganu mohli považovat za přepisování dějin. Samozřejmě to byla a je nadsázka, ale mohli jsme si ji dovolit právě proto, že jinak se dějiny výrazně nepřepisovaly. Dnes už to neplatí. A bude to právě polistopadová generace, která se s Brexitem a jeho následky, ať už budou jakékoliv, bude především muset vypořádat. Brexit je bezpochyby koncem relativního klidu, který v Evropě od roku 1990 panoval,“ doplnil Ludvík.

Česko by teď mělo být v EU aktivnější a mělo by se pokoušet měnit toto evropské společenství zevnitř. Pokud budeme jen stát tiše v koutku, může se nám stát, že budeme tiše sledovat konec jednotné Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…