Koblihové temno, půjdeme zametat ho*na, nekupujte u Babiše. Sjezd ANO jede podle plánu, ale toto se ministru financí líbit nebude

28.02.2015 18:10

Nejpopulárnější politik v zemi Andrej Babiš obhájil na sněmu hnutí ANO pozici předsedy, když získal všech sto procent platných hlasů. Jeho dominance ve veřejném prostoru se víc než zajídá tradičním politikům typu Miroslava Kalouska, ale v posledních měsících se rozjíždějí projekty, které si kladou za cíl dostat šéfa ANO z politiky. Vedle nově vzniklých internetových deníků je to i facebooková stránka s názvem Bojkot Babišových výrobků.

Koblihové temno, půjdeme zametat ho*na, nekupujte u Babiše. Sjezd ANO jede podle plánu, ale toto se ministru financí líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Trochu jako fotbalová Barcelona nebo Real Madrid ve svých nejhvězdnějších časech si může připadat předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Sám se dlouhodobě drží v čele žebříčku popularity politiků, když ho podle lednového průzkumu STEM příznivě hodnotí 72 procent populace. Hnutí ANO, které založil a po pouhých dvou letech existence s ním na konci roku 2013 obsadil ve volbách druhé místo, se od té doby vyhouplo v průzkumech všech agentur na první příčku před volebního vítěze ČSSD a neochvějně si ji dlouhé měsíce drží. V únorovém průzkumu CVVM se stal za prezidentem Milošem Zemanem druhou nejvýraznější osobností českého veřejného života roku 2014, když ostatní zůstali za tímto duem s velkým odstupem.

Soudě podle toho většině veřejnosti nevadí to, čím prvního muže hnutí ANO atakuje politická konkurence, jež kritizuje kumulaci moci ekonomické, politické a mediální v rukách Andreje Babiše. Jeho bezkonkurenčně nejviditelnějším kritikem je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, a to nejen proto, že další z bývalých vládních stran ODS neustále uvadá a při preferencích kolem pěti procent její hlas ztrácí na významu. To Miroslav Kalousek využívá přízně, kterou mu sdělovací prostředky v čele s veřejnoprávní Českou televizí věnují, a každou chvíli přichází s výpady proti Andreji Babišovi ať už kvůli Agrofertu, krokům v čele Ministerstva financí nebo tomu, jak využívá jím vlastněná média.

Kvůli šéfovi ANO vznikla facebooková stránka Bojkot Babišových výrobků

Ale jak se zdá, začínají se šikovat i další Babišovi odpůrci, i když zatím nejsou zdaleka tak viditelní jako Miroslav Kalousek. Začít můžeme facebookovou stránkou s názvem Bojkot Babišových výrobků. Její zakladatelé uvádějí, že nechtějí Andreje Babiše a jeho pseudohnutí v české politice, a proto bojkotují výrobky Babišových firem! To je jejich hlavní cíl. Zároveň chtějí být "místem pro setkání“ antibabišovské opozice a chtějí, aby prostřednictvím jejich facebookových stránek dostali lidé, kteří podlehli "falešnému prorokovi“ a uvěřili "příchodu Mesiáše“, pravdivé a objektivní informace, i když to prý bude některé trochu bolet, protože ztráta iluzí není zrovna moc příjemná.

Facebook nabízí svým návštěvníkům zvolna se rozjíždějící seriál příběhů lidí z Babišistánu na jaře roku 2017. Jeden z příběhů je doplněn fotem s pěti muži tlačícími popelnice, což doprovází popisek: "Bývalí živnostníci vyjíždějí do práce. Lid je konečně naučil pracovat. Odměnou za práci jsou jim potravinové lístky a ti nejlepší dostanou i koblížek.“ Jedním z živnostníků má být bývalý hospodský Josef. "Měl jsem hospodu na vesnici. Zavřel jsem ji, když přišly 'Babišovy pokladny'. Míra státní buzerace překonala únosnou mez. Nebudu nikomu dělat vola, raději budu na pracáku a po ulicích zametat hovna.“

Za dva roky bude živnostníkům v Babišistánu pořádně ouvej

O dosavadní způsob obživy přišel i další z fiktivních živnostníků, bývalý majitel cukrárny Petr: "Obden na nás chodily nějaké kontroly a bylo to furt dokola. Pořád jsme předkládali dodavatelské faktury, pokladní knihu, evidenci zásob, různé revize a vždy si našli něco, aby nám mohli dát pokutu. Už jsem to nedával a cukrárnu jsem zavřel.“ Na to, jak to chodí v Babišistánu, si postěžoval i starší muž: "Já dělal na stavbě přidavače. Jednoho dne našeho 'šefika' zavřeli, obvinili ho ze švarcsystému a dostal dva roky natvrdo a zákaz činnosti. Tak jsem se octnul ze dne na den na pracáku a jsem tady doteď. To víte, je mi přes padesát, těžko sháním práci. Ještě že jsou aspoň ty veřejně prospěšné práce, člověk je rád, že dostane aspoň ty potravinové lístky.“

Skupinu mužů tlačících popelnice kompletují bratři Kořínkovi, kteří dříve měli vinárnu. Když jim zakázali prodej sudového vína, klesly jim tržby o polovinu. Pak jim také zakázali prodej sýrů a klobás ve vinárně, protože prostory skladu neměly dostatečnou výměru. Nakonec jim také zakázali z ekologických důvodů vytápět vinárnu etážovým topením, které bylo připojené na starší kotel na uhlí. Vzhledem k umístění vinárny v centru města připadlo v úvahu pouze vytápění dražší elektřinou. "Když jsme si to pak všechno spočítali, zjistili jsme, že pracujeme za 40 Kč na hodinu a neustále nad námi visí Damoklův meč státní buzerace. Vinárnu jsme raději zavřeli, nestojí nám to za tu námahu a riziko,“ vysvětlili bratři.

Kupujme nebabišovské výrobky, ať není na koblihy v kampaních

O dalším příběhu z Babišistánu na jaře 2017 vypráví TV Kobliha. Státní buzerace, zostřující se regulace a šikana ze strany různých "orgánů“ přivedly mnoho hospodských k zavření hospody. Občané se nyní masivně scházejí v bytech a v garážích, kde si povídají o životě a sosají u toho lahvové pivo zakoupené v akcích v obchodních řetězcích. Televize informovala, že v rámci zátahu byly v jednom městě objeveny čtyři vedle sebe stojící garáže, kde bylo celkem 57 lidí, kteří se ohřívali v garážích u elektrických přímotopů a popíjeli u toho lahvové pivo. Garáže přitom nebyly vybaveny sociálním zařízením! Všem zadrženým hrozí obviněni z rozvracení republiky a čekají je nucené práce v uranových dolech. Po uplynutí poloviny trestu si budou moci podat žádost o milost prezidentu republiky Burešovi.

Kromě podobných příběhů, které se v blízké budoucnosti mohou stát skutečností, se facebooková stránka Bojkot Babišových výrobků soustřeďuje především na to, co má ve svém názvu. Uvádí proto seznam značek Babišových potravinářských výrobků včetně jejich log. "Dobře si je, prosím, zapamatujte. Tyto výrobky nekupujeme, protože nesouhlasíme s politikou Andreje Babiše a jeho 'hnutí' ANO! Kupujme raději nebabišovské výrobky, aby pan Babiš neměl na tolik koblih při další předvolební kampani,“ vyzývají autoři stránek.

Místo Czech Made zavést označení "Z tohoto výrobku nemá podíl žádný ministr“

Jeden z návštěvníků Jiří Štětina se chlubí: "Od 29. ledna 2014 (kdy byl agent Bureš jmenován ministrem financí ČR) peču každou neděli dva bochníky chleba. Totální bojkot Burešových pekáren. Přidá se někdo? Je to fun, děti už odporný chleba od Bureše nikdy nechtějí. Když nás bude péci milion doma, do tří měsíců jsou agentovy pekárny zu grunt!“ Další z návštěvníků Roman Kučera, který se hlásí k Pirátům, navrhuje místo značek Czech made a podobných zavést a propagovat značku "Z tohoto výrobku nemá podíl žádný ministr“. "Kvůli politické korektnosti bych nejmenoval Babiše, stejně by to bylo všem jasné. Já bych to kupoval!“ doplňuje.

Někdy ale šlápnou na facebookové stránce Bojkot Babišových výrobků pořádně vedle. A to tehdy, když se vysmívají tomu, jak "úžasně“ se vybírají daně v Chorvatsku, které ministr financí Andrej Babiš tak opěvuje. Dokládají to čísly v tabulce, podle nichž výběr daní v Chorvatsku po zavedení elektronické evidence tržeb v létě 2013 klesl. "Můžu se zeptat na zdroj? Jsem asi poslední člověk na světě, kdo by s tím souhlasil, ale než to budu šířit dál, tak bych si rád potvrdil fakta. Eurostat (poměrně očekávaně) data za rok 2014 ještě nemá a přes informace vycucané z prstu jsou tu jiní experti,“ reaguje Martin Wé a Pepé Matoušek dává hodnotu podávané informace na úroveň doprovodného obrázku s Karlem Marxem, elektronickou pokladnou a koblihou označenou výrazným NE!

Vezmi si účtenku za kopeček zmrzliny, jinak tě prásknou

Facebooková stránka ale přináší i odkazy na texty z těch médií, která brojí proti záměrům Ministerstva financí, především centrální evidenci tržeb a účtenkové loterii. Patří mezi ně i článek s titulkem "Vem si účtenku za kopeček zmrzliny, jinak tě prásknou“, který uveřejnily Živnostenské listy. "ANO, ten pocit pro některé občany udavače je k nezaplacení. Bonzovat ve 'prospěch státu' je pro některé krásný hřejivý pocit. Už od ledna 2016 se to opět naučíme. Práskání za zabijačky byl jen rozjezd. Myslím, že ta hloupost všem dojde, až si budou kupovat například zmrzlinu nebo platit kolotoč a ve frontě čekat na vytisknutí účtenky, nebo až se na jarmarku bude snažit stařičká hrnčířka připojit na internet,“ upozorňuje se v článku.

Nechybí ani odkaz na Svobodné fórum Pavla Šafra, které během zpětné analýzy Babišovy MF DNES narazilo i na pár pořádných kuriozit. Největší absurditu objevilo ve čtvrtečním Magazínu DNES z 6. listopadu minulého roku, kde několik cizinců dlouhodobě žijících v Česku odpovídalo na to, co mají na české kuchyni rádi. Zvláštní pozornost věnuje odpovědi Moldavanky Darie Sandulové: "Nejradši mám Vodňanské kuře, které lze připravovat na mnoho způsobů. Nejsem velkou fanynkou svíčkové.“ Internetový deník k tomu poznamenává, že ať už je motiv zveřejnění absurdity, že nejlepší české jídlo je "Vodňanské kuře”, jakýkoli, jedná se o nepřijatelný fakt a známku zřetelného úpadku pravidel redakční práce. Jako by tu nebyl fakt, že noviny patří výrobci Vodňanského kuřete.

Dobu koblihového temna historici z učebnic dějepisu raději vynechají

Facebooková stránka Bojkot Babišových výrobků upozorňuje na to, že se šéf hnutí ANO nebojí svých politických rivalů ani novinářů, protože jím vlastněná masmédia jsou jakékoli "negativní PR“ schopna "přebouchat“. "Největším strašákem pana Babiše jsou svobodní lidé. Buďme svobodní, nedejme se koupit a neskočme na špek, pardon na koblihu, různým pochybným existencím, které popírají svoji minulost. Jen tak toto nešťastné období českých dějin, které historici raději vynechají z učebnic dějepisu (říkejme tomu třeba 'Doba koblihového temna'), přežijeme,“ píše se na Facebooku, jehož autoři až dosud tak úspěšného Andreje Babiše v politice nechtějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…