Křeček? Rasista a d*bil! Aktivista Kostlán se naštval, když si přečetl, co si ombudsman myslí o Romech

12.07.2020 8:58

Publicista a hudebník František Kostlán se rozčílil nad výroky ombudsmana Stanislava Křečka na adresu Romů. Svůj komentář Kostlán zveřejnil na serveru Romea.cz.

Křeček? Rasista a d*bil! Aktivista Kostlán se naštval, když si přečetl, co si ombudsman myslí o Romech
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Kostlán svůj komentář uvedl poměrně zostra, a to vzpomínkou na seriálu Most, kdy romská uklízečka Žaneta řekla na adresu Luďana, že není rasista, ale jen debil. Vyřkla to poté, co Luďan hovořil o Romech rasisticky. „Ombudsman Stanislav Křeček to má jinak. O něm by uklízečka, věrna svému slovníku, musela říci: ‚On je rasista i debil‘,“ míní Kostlán, podle něhož se Křeček rochní ve vlastní nekompetenci.

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí

Kostlán se následně věnuje Křečkovu komentáři v deníku Právo, kde ombudsman mimo jiné podle Kostlána tvrdí, že černoši se v Americe podíleli na vytváření bohatství společnosti jako otroci, kdežto Romové v Evropě se na takovém vytváření nijak nepodíleli. Zároveň měl také hovořit o diskriminaci Romů, a to přesto, že právní postavení Romů je bez výjimky zcela rovnoprávné.

„Čest výjimkám, ale tvrdíte-li, že vás nikdo nechce přijmout do práce, proč se tedy nezaměstnáte sami? Proč nezakládáte firmy podílející se třeba na zvelebení bydlení ve vyloučených lokalitách? Nechtějí vám přidělit byt? Proč si sami nepostavíte domy a byty jako tisíce jiných neromských družstevníků u nás? Proč stále jen čekáte, až vám někdo něco dá? K financování takových aktivit by se jistě našlo dostatek prostředků ve státním i neziskovém sektoru, kde se nyní na zcela zjevně neúčinnou ,integraci´ používají stamiliony,“ cituje Kostlán ombudsmana.

„Kdyby Křeček kritizoval stát, že se snaží integrovat Romy špatným způsobem a že peníze, které dostávají státní i nestátní organizace by měly jít přímo do rukou těm Romům, kteří budou chtít založit firmu nebo si postavit domek či byt, byl by to názor sice stále neznalý věci, ale nezněl by aspoň rasisticky. Romové nemají tu sílu přesvědčit stát, aby tak učinil, kdežto ombudsman se o to může snažit. Ale především: nejde o výjimky, drtivá většina českých občanů – Romů, pracuje, bydlí a žije běžným způsobem, zakládají firmy či jsou zaměstnáni, mají své byty nebo jsou v podnájmu,“ podotkl k tomu Kostlán s dovětkem, že se o to snaží i většina těch Romů, kteří žijí ve vyloučených lokalitách.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
„Ombudsman má za úkol pomáhat lidem, jimž nemůže či nechce pomoci nastavený systém, jeho práce spočívá v upozorňování na mezery v právu či v režimu, v němž pracují úředníci, a na chování státních úředníků, policistů atd. Křeček své zastání Romům upírá, protože podle něj nejsou diskriminováni, ale mohou si za svou situaci sami. Říká tím třeba i to, že antidiskriminační zákon pro něj v případě Romů existuje jen na papíře,“ poznamenává dále Kostlán. A dává za pravdu redaktorovi Deníku N Janu Moláčkovi, podle něhož Křečkův návod není ničím jiným než cesta k rasové segregaci společnosti. Podle něj to je totiž stejné, jako kdyby ombudsman hájil zákaz vstupu Romů do restaurace s tím, že si přece mohou otevřít restauraci vlastní. 

„Křeček by mohl pomoci i těm Romům, kteří nejsou aktivní, jak požaduje, protože je život již dávno sešrotoval. Například tak, že by se zasazoval o ukončení segregace ve školství. Namísto toho se chová jako mentálně nedostatečný rasista, jak by řekla Žaneta,“ uzavřel Kostlán.

Ombudsman Stanislav Křeček se pro deník Právo vyjádřil k protestům „Black Lives Matter“ a k srovnávání postavení Afroameričanů ve Spojených státech s Romy v České republice. „Je-li obecně přijímán názor, že na vytvořeném bohatství v USA měla v minulosti značný podíl práce černošských otroků, pak totéž se o evropských Romech v žádném případě říci nedá,“ komentoval. A Romům položil několik otázek. „Proč stále jen čekáte, až vám někdo něco dá?“ padlo. 

„Čest výjimkám, ale tvrdíte-li, že vás nikdo nechce přijmout do práce, proč se tedy nezaměstnáte sami? Proč nezakládáte firmy podílející se třeba na zvelebení bydlení ve vyloučených lokalitách? Nechtějí vám přidělit byt? Proč si sami nepostavíte domy a byty jako tisíce jiných neromských družstevníků u nás? Proč stále jen čekáte, až vám někdo něco dá? K financování takových aktivit by se jistě našlo dostatek prostředků ve státním i neziskovém sektoru, kde se nyní na zcela zjevně neúčinnou ‚integraci‘ používají stamiliony. Hledání odpovědí na takto položené otázky ukazuje na mnohem závažnější příčiny těchto problémů, než by se na první pohled mohlo zdát. Již také proto, že pokusit se o nalezení reálné odpovědi se může pouze Rom, neboť bezpochyby u každého jiného by vyslovení takových odpovědi zakládalo obvinění z rasismu asi stejně tak, jako samotné položení těchto otázek. Ale jak chcete spořádanou společnost bez nich?“ zní od ombudsmana.

Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…