Kvůli hrozbě eboly by se měla aktivovat armádní nemocnice v Těchoníně

13.10.2014 16:55

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) plánuje ve spolupráci s ministerstvem obrany kvůli hrozbě eboly připravit také armádní zařízení v Těchoníně. Tato záložní nemocnice s osmi lůžky vhodnými pro tyto pacienty by měla sloužit v případě, že by dvě lůžka vyčleněná v Nemocnici Na Bulovce byla obsazena. Tyto plány v pondělí projednávala Ústřední epidemiologická komise. Připravit by se měly týmy specialistů, které by si měly nacvičit spolupráci a v případě potřeby by mohly být v Těchoníně nasazeny.

Kvůli hrozbě eboly by se měla aktivovat armádní nemocnice v Těchoníně
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Centrum biologické ochrany (CBO)

Němeček na tiskové konferenci řekl, že nedávná podezření na výskyt této infekční nemoci v Česku prověřila připravenost Bulovky. „Velmi rádi bychom prověřili a zajistili také aktivaci zařízení v Těchoníně,“ doplnil.

Musí se sestavit smíšený tým armádních a civilních lékařů a odborníků

Podle státního tajemníka ministra obrany Daniela Koštovala bude klíčové sestavení specializovaných týmů složených z vojáků i civilních odborníků. Po technické stránce je totiž nemocnice vybavena dostatečně. „Shodli jsme se, že má smysl Těchonín aktivovat. Budeme muset dát dohromady smíšené týmy, armáda nemá tolik infektologů,“ řekl.

V úterý se sejde pracovní skupina, která bude vedle přípravy Těchonína řešit také možnost screeningu na Letišti Václava Havla, i když přímé lety z rizikových oblastí do Česka nesměřují. Měla by připravit plán, který bude předložen na středečním jednání Bezpečnostní rady státu.

Podle posledních dat se ebolou nakazilo 8400 lidí

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) je podle nejnovějších dat potvrzeno onemocnění ebolou u 8400 lidí, z nichž 4033 zemřelo. Nejpostiženější je západní Afrika - státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal. Případy onemocnění už mají i Evropa, USA a Austrálie. V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu, u nikoho se nepotvrdila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…