Lhář, ztroskotanec, duševní troska a „vystrašená ovce“. Ve volební Americe začíná být dusno

09.02.2016 13:41

Američtí voliči dnes budou ve státě New Hampshire rozhodovat o dalším osudu republikánských a demokratických kandidátů na prezidenta Spojených států. Poslední průzkumy veřejného mínění jasně favorizovaly republikána Donalda Trumpa a jeho demokratického konkurenta Bernieho Sanderse.

Lhář, ztroskotanec, duševní troska a „vystrašená ovce“. Ve volební Americe začíná být dusno
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Server Politico.com se zmiňuje o dvou včerejších zveřejněných výsledcích průzkumů, které shodně dávají mezi republikány největší naděje na vítězství v New Hampshire Donaldu Trumpovi a na straně demokratů Berniemu Sandersovi. První průzkum byl realizován minulý čtvrtek a objednala si jej CNN. Vyplývá z něj, že Sanders se těší podpoře 61 % voličů, zatímco bývalá ministryně zahraničí Clintonová pouze 35 %. Ještě větší náskok má na své republikánské konkurenty Donald Trump, kterému by dalo svůj hlas ohromujících 48 % voličů. Na „stupni vítězů“ by se dle oslovených respondentů ještě dostal druhý Rubio se 17 % a třetí Cruz se 14 %, který zvítězil v prvních primárkách v Iowě.

Druhý průzkum agentury Umass-Lowell probíhal od pátku do neděle a na straně demokratů rovněž dává největší naděje na vítězství Sandersovi, byť mu přisuzuje „jen“ šestnáctiprocentní náskok před Clintonovou. Naopak Trumpovi tento průzkum dává náskok na druhého Cruze a Rubia, kteří obdrželi shodně po 13 %, náskok ještě vyšší, a to ve výši čtyřiatřiceti procent. Výsledky průzkumů však podle expertů nemusí mít zcela vypovídací hodnotu. Stejně jako před několika dny v Iowě, také v New Hampshire se může zrodit překvapení na úkor jednoho z předpokládaných favoritů. Zatím totiž pouze 46 % republikánských voličů je pevně rozhodnuto, koho dnes bude volit.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Dnešní primárky rozhodnou o mnohém a není proto divu, že mezi některými republikánskými kandidáty to v posledních hodinách značně „jiskřilo“. Nejvíce se do sebe pustili Donald Trump a bývalý floridský guvernér Jeb Bush, který zatím v průzkumech zůstává daleko za očekáváním svým i svých příznivců. Poslední měsíce se prakticky nedostal na dvouciferné číslo a mnozí jeho šanci stát se po bratru a otci dalším americkým prezidentem s příjmením Bush považují za takřka nulové. Vše začalo tím, že Bush v rozhovoru pro CNN nepřímo napadl Trumpa, byť jej přímo nejmenoval. Pouze hovořil o obavách z toho, že se někdo pokouší stranu, které on sám důvěřuje, zavést na scestí.

Celý text v angličtině je ZDE.

Trump Bushův rozhovor sledoval a Wolfu Blitzerovi ze CNN následně sdělil, že Bush trpí nějakou duševní poruchou. „On je ostudou pro celou svoji rodinu. Vytáhne svoji starou devadesátiletou matku ven a nutí ji, aby ho podporovala v kampani. To je hodně smutná záležitost. Upřímně řečeno, Bush je prostě marný. Není to člověk, který by se mohl stát prezidentem. Často říká, že prý má jako jediný odvahu se mně veřejně postavit. Začne si vyskakovat, a když jej usadím, tak se vypaří jako vystrašená ovce. On prostě naprosto zešílel. Stala se z něj duševní troska,“ utrousil Trump a na Twitteru se ještě později vysmál tomu, že Bush investoval v kampani přes 100 milionů dolarů a krčí se v průzkumech na samém chvostu republikánského pelotonu.

Ještě před tím však na Twitteru reagoval také samotný Bush, když nazval Trumpa lhářem a ztroskotancem. Reagoval také na někdejší nelichotivá Trumpova slova o válečném veteránovi z Vietnamu a současném republikánském senátorovi Johnu McCainovi, když napsal: „John McCain je hrdina. Tečka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…