Liberec kvůli suchu pozastavil sekání trávy na pozemcích města

04.07.2019 21:33

Liberec kvůli suchu až do odvolání pozastavil sekání trávy na městských pozemcích. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. V pátém největším městě republiky naposledy lehce pršelo před dvěma týdny, poslední vydatnější srážky byly v polovině června.

Liberec kvůli suchu pozastavil sekání trávy na pozemcích města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fontána, ilustrační foto

„Sice tropické teploty kolem 30 stupňů nyní ustoupily přívětivějším hodnotám, ale podle předpovědi počasí to nevypadá na to, že by mělo v následujících dnech začít pršet,“ uvedla Kodymová. Sekání trávy musel Liberec podle ní omezit i loni, to ale bylo až v srpnu. „Nyní je začátek července a trávníky schnou a žloutnou, jako by byl konec léta,“ řekla mluvčí radnice.

Letos se podle ní zvedla výška seče ze tří na pět centimetrů, ale ani to nestačí k tomu, aby město k přerušení sekání nemuselo přistoupit. „Půdní profil je tak vysušený, že se akorát zvyšuje prašnost a ještě více by se odhalil povrch půdy s kořínky travin, které mohou rychleji odumírat,“ uvedla.

Naposledy technické služby sekaly v Liberci travnaté plochy na sídlištích Gagarinova a ve Františkově, nyní měly přijít na řadu Rochlice. „Seče spustíme až na základě příznivějšího vývoje klimatických podmínek. Kosení travních porostů bude nadále probíhat pouze na plochách zařazených do III. a IV. intenzitní třídy, což jsou plochy takzvané silniční zeleně nebo plochy v extravilánu města, kde se seká teprve první kolo,“ dodala Kodymová. Do extravilánu patří například louky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…