Lidovci si o víkendu volí nové vedení, přijede i Zeman

06.06.2013 15:21

KDU-ČSL si bude o víkendu volit nové vedení. Na sjezdu v Olomouci ale svůj post předsedy pravděpodobně obhájí Pavel Bělobrádek, zřejmě totiž nebude mít protikandidáta. Na sjezdu vystoupí také prezident Miloš Zeman.

Lidovci si o víkendu volí nové vedení, přijede i Zeman
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Jméno nového předsedy by mohli delegáti sjezdu KDU-ČSL znát už v sobotu po poledni. Pavel Bělobrádek, který stranu vede od listopadu 2010, má nominace z osmi krajů. Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního předsedu Mariana Jurečka, předpokládá se ale, že oba obsadí spíše některé z místopředsednických postů.

"Nominací je celá řada, Zuzana Roithová ji odmítla, ale i na sjezdu se může objevit další kandidát (na předsedu). Konečně stalo se to i na posledním volebním sjezdu," řekl Bělobrádek.

Do předsednictva krajské konference navrhly také současné místopředsedy Pavla Svobodu, Jana Bartoška a Kláru Liptákovou. O místopředsednický post chce podle potvrzené kandidatury usilovat také náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, Monika Pálková a Jiří Veselý.

V sobotu kolem poledne by měl na olomouckém sjezdu strany vystoupit prezident Miloš Zeman, který před týdnem zavítal na sněm politického hnutí Starostové a nezávislí.

Na nedělní část sjezdu lidovci plánují primárky pro volby do Evropského parlamentu. Na lídra kandidátky navrhlo několik regionů místopředsedu Pavla Svobodu. KDU-ČSL na Zlínsku by na tomto místě ráda viděla Zuzanu Šojdrovou.

Bělobrádek už dříve oznámil, že strana chce na sjezdu v Olomouci nastartovat kampaň pro volební rok 2014, kdy Česko čekají čtvery volby. Předseda věří, že se lidovci vrátí do sněmovny, kterou kvůli nízkému volebnímu výsledku ve volbách v roce 2010 opustili. Pokud by strana, jejíž preference se podle různých průzkumů pohybují na hranici potřebných pěti procent, ve sněmovních volbách uspěla, mohla by být důležitým jazýčkem na vahách při sestavování koalice. Bělobrádek ale tvrdí, že strana nepůjde do vlády za každou cenu.

KDU-ČSL dodal důvěru úspěch v loňských krajských a senátních volbách. Lidovci získali 61 mandátů v krajských volbách a ve volbách do Senátu svůj post obhájil senátor Jiří Čunek a uspěli i dva nestraníci na společných kandidátkách s KDU-ČSL. Pomoci by straně mohl také bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a kněz Daniel Herman, kterého KDU-ČSL v květnu přijala do svých řad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…