Malý truc opozice. Stanjura vzpomínal na Nečase, Jurečka zastavil Sněmovnu

23.11.2018 13:28

„Chtěl bych mluvit ke kolegům ze sociální demokracie,“ řekl úvodem přededa poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Reaguje na některá prohlášení místopředsedy ČSSD Jana Hamáčka. Opozice pak na několik minut přerušila jednání Sněmovny.

Malý truc opozice. Stanjura vzpomínal na Nečase, Jurečka zastavil Sněmovnu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Kolikrát sociální demokracie vyvolala hlasování o nedůvěře? Pětkrát. Já vzpomenu hned to první. A vy si sami posuďte, jak jste změnili ten pohled,“ vzpomíná Stanjura na schůzi v roce 2010. Předtím Stanjura četl to, co v minulých dnech zaznělo na adresu Andreje Babiše z úst koaličního partnera ČSSD.

„Místo, abyste řekli politicky jasně, za touto vládou stojíme, tak vykládáte silácká prohlášení. A vinu shazujete na opozici, za své vlastní selhání,“ hřímal Stanjura. A vyčítá sociálním demokratům to, že změnili své chování jen proto, že jsou ve vládních lavicích. "Kdo vám věří, že ty volby chcete?" podotkl také Stanjura k požadavku ČSSD, že chce předčasné volby. On sám by volby podpořil. "Nebuďte alibisté," vyzval zároveň sociální demokraty, aby neodcházeli ze sálu při hlasování o nedůvěry vládě. 

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Na Stanjurova slova reagoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Odchodem je podle něj deklarováno, že se sociální demokracii kauzy premiéra Babiše nelíbí. "My jsme krizi nezpůsobili," řekl Chvojka. Předseda ČSSD Jan Hamáček jej pak doplnil, že čekal, že sociální demokracie bude hlavním cílem útoku opozice. 

Krátce před 13. hodinou přišel s návrhem o přerušení schůze poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL), který požádal o to, aby v sále byli přítomni premiér a ministr vnitra. Vzhledem k tomu, že ministr vnitra do sálu nedorazil, schůze byla na pár minut přerušena. 71 poslanců hlasovalo pro přerušení schůze, 62 proti. Premiér Andrej Babiš stihl do sálu doběhnout ještě před tím, než vůbec k hlasování došlo. Nyní jednání pokračuje, i přestože Babiš požádal o omluvu své nepřítomnosti do 13:45, kdy se půjde rozloučit se svým estonským protějškem, se kterým během schůze jedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…