Manželka šéfa GIBS na Facebooku schvalovala střílení do migrantů

23.09.2018 19:00

POD LUPOU „Který politik řekne a udělá konečně jasnou tečku za tímto vším svinstvem, kdy konečně zvednou zbraně, co ještě pár měsíců budou mít, a ochrání svoje ženy a děti? A nebudou čekat na další zrůdnosti, co se nám můžou stát.“ Takto manželka nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Radima Dragouna Monika Dragounová zareagovala na sociální síti Facebook na příspěvek, který reflektoval prohlášení místopředsedy SPD Radima Fialy. Ten na jiné síti, Twitteru, radil, jak si poradit s migranty, kteří se pokusili ve Španělsku překonat hranici. Fiala napsal: „Na násilný pokus překonat hranici je jediná odpověď suverénní země a tou je rozkaz k palbě.“

Manželka šéfa GIBS na Facebooku schvalovala střílení do migrantů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Migranti v hlavním městě Srbska Bělehradě

„To myslíte vážně? Skutečně vyzýváte ke střelbě do lidí?!“ reagovali lidé na sociální síti Twitter na příspěvek místopředsedy SPD Radima Fialy z 23. srpna. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zveřejnil na sociální síti Twitter názor, jak by měly postupovat státy Evropské unie proti migrantům, kteří se násilím pokoušejí překonat hranice. Z Fialova tweetu plyne, že by se policisté evropských zemí neměli rozpakovat proti migrantům použít zbraně a střílet.
 
O Fialově aktivitě pak napsal článek Seznam.cz, který se dále šířil na sociálních sítích. Sdílel ho například uživatel Facebooku, bývalý policista, dnes novinář, cestovatel a aktivista, jak je popsán ve Wikipedii, Petr Blahuš.
 
 

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí
 
Na příspěvek velmi tvrdě zareagovala další uživatelka Facebooku Monika Dragounová. Ta žije v Lounech. V Lounech pak žije i donedávna vedoucí lounských státních zástupců Roman Dragoun. Při vyhledání jména Moniky Dragounové v Lounech lze na internetu zjistit, že žena stejného jména provozuje na živnost fyzioterapeutické služby a rehabilitace. A na facebookovém profilu Dragounové pak lze nalézt poděkování pacientům z roku 2014. Adresa živnosti Moniky Dragounové se pak shoduje s domem, jehož majitelem je nový ředitel GIBS Radim Dragoun.
 
 
„Který politik řekne a udělá konečně jasnou tečku za tímto vším svinstvem, kdy konečně zvednou zbraně, co ještě pár měsíců budou mít, a ochrání svoje ženy a děti? A nebudou čekat na další zrůdnosti, co se nám můžou stát,“ napsala na Facebooku v reakci na sdílený článek o doporučení střelby do migrantů ve Španělsku Monika Dragounová. A místopředsedu SPD Radima Fialu podpořila: „Všichni si to myslí. Jediný to řekl veřejně. Oni tady nebudou pracovat, ani nebudou nijak užitečný naší společnosti, a to je nezvratný fakt.“
 

Vyměním důchod za kapesné migrantů

Poslanec za SPD Radim Fiala na Twitteru reagoval na incident z konce srpna, kdy se na severním pobřeží Afriky podle deníku El País pokusilo asi tři sta migrantů násilím proniknout z Maroka do španělské enklávy Ceuta. „Na násilný pokus překonat hranici je jediná odpověď suverénní země – a tou je rozkaz k palbě,“ napsal k tomu Fiala na svůj twitterový účet. Podle serveru Seznam.cz Fiala uvedl, že se událost stala ve Španělsku a že „přes hranice EU pronikly stovky migrantů“. „Použili brutální násilí. Těží z tolerance a zbabělosti evropských politiků,“ napsal politik hnutí SPD. Ceuta je autonomním městem Španělska na území Maroka a podle deníku El País, jak ho citovaly agentury, proniklo přes bariéru opatřenou ostnatým drátem něco přes sto lidí. K překonání šest metrů vysokého plotu použili někteří ostré předměty, kyselinu a nehašené vápno, čímž způsobili zranění sedmi španělským policistům.
 
Zda opravdu Radim Fiala myslel svůj příspěvek na Twitteru jako výzvu ke střelbě do lidí, se Seznam.cz pokusil zjistit přímo u poslance Sněmovny. Ani on, ani mluvčí SPD však podle serveru telefon nezvedali, Radim Fiala pak neodpověděl ani na zaslanou SMS zprávu.
 

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí
Před krátkou dobou se odehrála s jistou mírou podobnosti poněkud analogická záležitost v Norsku. Bývalý ministr pro rybolov za protiimigrační a populistickou Pokrokovou stranu Per Sandberg hlásal, že míšení ras, kultur a náboženství je v Norsku nepřípustné, pokud se má v zemi zachovat mír. Ze své funkce pak v půlce srpna odstoupil kvůli porušení diplomatického protokolu a ohrožení utajovaných skutečností kvůli cestě do Íránu. Následně pak navíc vyšlo najevo, že má Sandberg poměr s o třicet let mladší íránskou přistěhovalkyní.
 
Prohlášení Dragounovy manželky by čerstvému řediteli GIBS Radimu Dragounovi mohlo přinést nemalé problémy. Není vyloučeno ani vyšetřování výroků jeho partnerky, ta totiž na rozdíl od poslance nedisponuje poslaneckou imunitou. Na svém facebookovém profilu, přístupném pouze přátelům, Monika Dragounová sdílela v roce 2017 mimo jiné vtip namířený proti migrantům: „Vyměním svůj starobní důchod, získaný za 45 let práce za kapesné migrantů v ČR (21 000/měs.).“
 
Roman Dragoun přitom jako státní zástupce dozoroval vyšetřování skandálu v české armádě, který silně zaváněl pravicovým extremismem. V roce 2009 totiž vyšlo najevo, že velitelé elitní 4. brigády rychlého nasazení, kteří se vrátili z Afghánistánu, nosili téměř po celou dobu svého působení v Lógaru na přilbách erby nacistických divizí a brigád SS. Přilby velitele roty nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy „zdobily“ erby brigády SS Dirlewanger a divize SS Hohenstaufen. Vojáci SS Dirlewanger jsou známí tím, že při potlačování Slovenského národního povstání měli na svědomí loupežné přepady, znásilňovali ženy a vraždili civilisty podezřelé z podpory partyzánů.
 
Radim Dragoun byl vloni na jaře na pracovní návštěvě Afghánistánu, jak před nedávnem zmínil Ekonomický deník. A Dragoun se při zdůvodnění své návštěvy zaštiťoval právě dozorováním případu s nacistickými symboly. „Můžete se zeptat, dnes už to můžu říct. Tam šlo o to, že se tam studovaly podmínky, za jakých tam působí Vojenská policie, což je orgán činný v trestním řízení, který tam provádí úkony. To bylo tím hlavním důvodem, pro který tam byli ti vybraní justiční pracovníci. Já tu mám například posádku, která tam působí, a jestli si vzpomínáte, tak tu bylo vedeno trestní řízení proti jejím příslušníkům, kteří měli na přilbách symboly SS,“ řekl Ekonomickému deníku tehdy ještě okresní státní zástupce v Lounech a účastník jedné z afghánských misí vedoucích žalobců Radim Dragoun.
 
Radima Dragouna, jeho ženu Moniku Dragounovou a GIBS jsme oslovili ve čtvrtek v poledne, ale zatím jsme jejich vyjádření nezískali. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Gerhard Nowak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…