Marek Benda: Referendum nepatří do české Ústavy

06.02.2018 5:45

Zástupci politických stran KDU-ČSL, ODS, KSČM a Pirátů diskutovali včera s Davidem Borkem v Událostech komentářích na ČT 24. Tématem byl seriál volebního vyjednávání. Jmenovitě se debaty zúčastnili Marian Jurečka, Marek Benda, Pavel Kovačik a Mikuláš Peksa.

Marek Benda: Referendum nepatří do české Ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

„Já žádný zrychlený posun nevidím,“ odpověděl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na dotaz, zda vidí situaci na poli povolebního vyjednání odlišně po prezidentských volbách.

„Budou vrcholová stranická setkání,“ připomněl Kováčik, šéf poslanců KSČM, současný stav na politické scéně a  připomněl setkání ČSSD. „Já bych si dovedl představit, aby to šlo rychleji,“ uvedl a vzápětí dodal, že některé věci urychlit nejde.

Pirátský poslanec v PSP ČR za Ústecký kraj, Mikuláš Peksa to vidí jinak. Podle něj průběh vyjednávání zpomalil. Zeman byl znovu zvolen prezidentem, proto podle něho není kam spěchat. „Já mám pocit, že se nezměnilo vůbec nic,“ pronesl poslanec za ODS Marek Benda a odkázal k „volebnímu paktu“ KSČM, SPD a ANO.  

„Kdyby to bylo tak jednoduché, tak ta vláda dávno už je,“ kontroval Kováčik. „Je potřeba oddělit vyjednávání o vládě a vyjednávání o Sněmovně,“ oponoval. 

Řeč přišla i na přetřásané téma obecného referenda.  „V těchto dnech se scházejí experti, a budou téma precizovat,“ vyjádřil se Kováčik.  „Tato vláda musí víc než jindy komunikovat s opozicí,“ apeluje zase Jurečka a připomíná, že se s nimi nikdo příliš nebaví.

„Pro nás referendum nepatří do české Ústavy,“ upozorňuje Benda s tím, že nikdy pro referendum nehlasovali a hlasovat nebudou.

Jiný názor má zástupce Pirátů. „Zákon o obecném referendu podporujeme,“ řekl Peksa ale zároveň připustil, že je důležité mít potřebné většiny v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Strategie ostatních politických stran a jejich tendence k společnému jednání bylo jedno z dalších témat, které zaznělo při debatě. „Je to platforma demokratických politických stran z pohledu KDU-ČSL,“ vysvětlil Jurečka a dodal, že chtějí prodiskutovat situaci po prvním pokusu jednání o vládě. „Nám jde o to, ať tady nesedíme s rukama v klíně,“  řekl a zdůraznil, že chtějí situaci  posunout dál.

Podle Bendy pak dochází k situaci, že politické strany ne že nejsou připravené jednat, ale vítěz voleb některé strany obchází. Podle něj neprobíhají reálná jednání. „To nutí ostatní partnery k tomu, aby se nějak chovaly,“ obhajuje Benda.

Podle Kováčika vždycky někdo vyhraje. „Právo každého jednat s každým“, říká a připomíná, že se nezlobí, že se se s ním jednou jedná a jednou ne. Podle něj za určitých programových okolností jsou ochotni se dohodnout, že vládě umožní vznik a budou ji tolerovat.“ My jsme voličům něco slíbili, a to jsme připraveni plnit,“ uvedl.

Podle Jurečky je trestně stíhaná osoba pro KDU-ČSL nepřijatelná, aby byla ve vládě. „Pokud chci sestavit většinovou vládu, tak nějaké ústupky musí udělat i vítěz voleb,“ zdůrazňuje.

Podle Bendy, místopředsedy poslaneckého klubu ODS, je Andrej Babiš „restaurator starých komunistických pořádků“. S pravicí podle něj  ANO nemá nic společného. „Podstatnou otázkou je, že to je čistě levicová strana“, vyjmenovává Benda důvody, proč nechtějí jednat s ANO. „Nejsme schopni vládnout s tak levicovou stranou jako je ANO,“ uvedl.  

A co scénář předčasných voleb? „V tento okamžik to není na pořadu dne,“ myslí si Jurečka a připomíná ještě třetí pokus. „Jsou tím nejzazším řešením,“ domnívá se zase Kováčik.  Jako příliš reálný scénář to nevidí ani zástupce Pirátů. Poslanec za ODS Marek Benda to vnímá tak, že pokud vítěz voleb uzná, že zklamal, je legitimní důvod k předčasným volbám. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…