Martin Fendrych, exnáměstek Jana Rumla: Za Erdoganovo utažení šroubů si můžeme sami, měli jsme být hodnější na Turky v Evropě

18.04.2017 16:17

Turecký prezident Recep Erdogan může slavit. Obyvatelé země půlměsíce svému prezidentovi odhlasovali příklon k prezidentskému režimu. Erdogan sice své referendum vyhrál jen těsně s většinou 51,4 procenta hlasů, ale vyhrál. A to i díky Turkům žijícím v zahraničí. Pro ústavní změnu hlasovala např. nadpoloviční většina Turků žijících v Německu. Pro Evropu to rozhodně není dobrá zpráva. A podle Martina Fendrycha si za to můžeme tak trochu i my sami.

Martin Fendrych, exnáměstek Jana Rumla: Za Erdoganovo utažení šroubů si můžeme sami, měli jsme být hodnější na Turky v Evropě
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turci si odhlasovali ústavní změnu. V zemi byl skrze referendum nastolen prezidentský systém, v němž si Recep Erdogan podrží v rukou velkou moc. Turecký národ byl v otázce ústavní změny systému rozdělen zhruba půl na půl, ale zastánci ústavní změny nakonec zvítězili. Komentátor Martin Fendrych k tomu na serveru Aktuálně,cz podotýká, že ústavní změnu Erdoganovi pomohli odhlasovat i Turci žijící v EU, což znamená, že jsme si sami pěkně zavařili.

„Turecko bude mít po referendu o ústavních změnách prezidentský systém, již ne parlamentní. Prezident Erdogan získá řadu pravomocí, omezena bude role parlamentu. Turci si odsouhlasili ‚babišovskou demokracii‘, až na to, že Erdogan nechce stát řídit jako firmu, ale jako Erdoganostán,“ zahájil svůj komentář Fendrych.  

Podle komentátora bychom však neměli zapomínat na dvě věci. Zaprvé, proti změnám ústavy hlasovalo na 23 milionů Turků, kteří smýšlejí „západně“ a bylo by chybou přehlížet je. A zadruhé, musíme mít na zřeteli, že Turecko patří do NATO. I Aliance stojí na určitých hodnotách, které by měly členské státy ctít.

„Pokud Erdogan v Turecku rozvine autoritářský systém a bude i po potlačení puče dál pronásledovat vlastní občany, není možné, aby Turecko v NATO zůstalo. Hraje se tedy taky o to, jestli bude EU sousedit se zemí mimo NATO, jež má silnou armádu a čím dál méně demokratický režim,“ varuje dál Fendrych.

Celý komentář najdete zde

Turecko ovšem potřebujeme jako spojence proti Islámskému státu. Erdogan se také staví jasně proti syrskému diktátorovi Bašáru Asadovi a Turci čelí stejným teroristickým útokům muslimských radikálů. Referendum v Turecku ale ukázalo ještě jednu věc. Liberální demokracie dostala další ránu.

„Liberální demokracie zažívá sérii jobovek: brexit, Trump, teroristické útoky, sílící nacionalismus a populismus, volání po obnovení hranic, po tvrdé ruce, rozpad Unie jako nikoli nereálná varianta. A teď turecké referendum. O hlubším sjednocování EU už skoro nikdo nemluví, jde o to, zachránit, co se dá,“ podotýká komentátor.

Nabízí se však i jiný úhel pohledu. Doktorka ze Středovýchodního institutu Gönül Tol má za to, že referendum ukázalo, že Erdogan oslabil a bude nucen mírnit svou rétoriku. Tato slova pronesla ve vyjádření pro deník Washington Post.

Celé vyjádření v angličtině naleznete zde

„Výsledek referenda znamená, že Erdogan oslabil mezi nacionalisty, o které se chtěl opřít především,“ věří dáma. „To bude vyžadovat, aby změnil tón před prezidentskými volbami v roce 2019. Bude se muset přiblížit centristům a provést kroky, které pomohou slábnoucímu tureckému hospodářství. V této souvislosti je ve hře i obnovení vyjednávání s Kurdy, ke kterému by nedošlo, kdyby Erdogan zvítězil drtivě,“ pokračuje dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…