Masakr Okamurovy SPD: Ze strany zní silná slova. Migrace, ČT a vážná výzva lidem

09.10.2018 4:43 | Zprávy

Komunální volby mají mnoho vítězů, pro hnutí SPD ale měly v řadě případů hořký konec. Jde zejména o krajská města, kde kandidátky okamurovců oscilovaly okolo pěti procent. V několika případech se SPD do zastupitelstva nedostala jen o desítky hlasů – například v Plzni a v Karlových Varech. Přitom v loňských parlamentních volbách dosahovala strana v krajských městech daleko lepších výsledků. Propad je v některých případech opravdu dramatický. Poslanci za SPD, kteří se pro ParlamentníListy.cz k výsledkům vyjádřili, ale výsledek nepovažují za špatný. Nosná témata SPD budou prý rezonovat až v eurovolbách, které budou příští rok. Voliči si v nich prý budou muset vybrat mezi Prahou a Bruselem.

Masakr Okamurovy SPD: Ze strany zní silná slova. Migrace, ČT a vážná výzva lidem
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tomio Okamura a Radim Fiala

Hnutí SPD Tomia Okamury si možná představovalo lepší vyústění komunální kampaně. Okamurovci do kampaně zainvestovali nemalé peníze, hnutí bylo vidět na ulicích i na síti, mnoho domácností také například obdrželo předvolební noviny SPD.

Přesto jsou výsledky podstatně slabší než před pouhým rokem ve volbách do Parlamentu České republiky. Připravili jsme pro vás jednoduchou tabulku, kde můžete výrazný rozdíl pozorovat. Pro názornost jsme zařadili i čtyři větší statutární města: Havířov, Karvinou, Opavu a Kladno, kde se program SPD v parlamentních volbách setkal s velmi dobrým ohlasem. Do zastupitelstva nyní SPD pronikla jen v šesti krajských městech, nutno ovšem podotknout, že v Plzni a v Karlových Varech od úspěchu hnutí dělily pouhé desítky hlasů. Z tabulky je ovšem evidentní, že strana dosáhla v komunálních volbách přibližně polovičních výsledků oproti situaci před rokem.V Karlových Varech, v Ostravě, ve Zlíně, v Karviné, v Opavě nebo například v Havířově jde o velké ztráty.

Město

Komunál 2018

Parlament 2017

Praha

3,53

5,81

Brno

5,07

10,05

České Budějovice

4,76

9,76

Hradec Králové

4,20

9,33

Jihlava

6,46

11,45

Karlovy Vary

4,92

12,04

Liberec

4,58

10,60

Olomouc

5,57 (se zemanovci)

12,31

Ostrava

6,76

14,08

Pardubice

3,88

9,52

Plzeň

4,94

9,40

Ústí nad Labem

6,77

12,35

Zlín

5,59

12,10

Havířov

7,39

15,57

Kladno

5,69

11,22

Opava

5,88

12,09

Karviná

6,81

16,83

 

Ve zmiňované Plzni chybělo SPD k účasti v zastupitelstvu jen několik desítek hlasů. Na plzeňské kandidátce nechyběl ani devatenáctiletý mladík Jakub Zieba, jehož předvolební plakáty s heslem „Po volbách již zaparkuji!“ se staly terčem posměchu ze strany liberálních médií. Zieba byl dokonce lídrem kandidátky v městském obvodě Plzeň 1, kde strana získala 4,31 procenta a taktéž se nedostala do zastupitelstva.

Podobná situace panovala v Karlových Varech, kde SPD získala 4,92 procenta voličských preferencí. V tomto krajském městě SPD chybělo pouhých 11 voličů k tomu, aby čelní představitelé kandidátky usedli na magistrátu. Poměrně těsným rozdílem unikla okamurovcům účast na vedení města i v Českých Budějovicích, kde získali 4,76 procenta nebo v Liberci, kde volební zisk činil 4,58 procenta. Úspěchy naopak slavili v Brně, v Jihlavě, ve Zlíně, v Ústí nad Labem a v Ostravě. Ve dvou posledně jmenovaných městech atakoval zisk SPD sedm procent.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…