Mečiar o tajných nahrávkách Klause. Zmiňuje i doktora Macka

31.12.2012 8:06

Při příležitosti dvacátého výročí rozdělení Československa přinesla MF DNES část rozhovoru, který při té příležitosti poskytl slovenským novinářům tehdejší předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar. Ten prohlásil, že o rozdělení rozhodli již mnohem dříve úplně jiní politici, kteří se k němu dnes nehlásí. A tajemně se zmínil i o nahrávkách z jednání s Václavem Klausem a dalšími členy české delegace.

Mečiar o tajných nahrávkách Klause. Zmiňuje i doktora Macka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Václav Klaus na Pražském hradě během recepce následující po předávání státních vyznamenání 28. října 2012

„Někdo nám to rozdělení odevzdal a pak ze scény odešel,“ vzpomíná dnes tajemně Mečiar. Pak přidává konkrétní jména bývalého prezidenta Václava Havla a svého předchůdce ve funkci slovenského premiéra Jána Čarnogurského. Právě jejich jednání před volbami v roce 1992 prý nevyhnutelně spustila proces rozdělení: „My jsme mu potom s Václavem Klausem dali jen uspořádání,“ vysvětluje.

Tím netvrdí, že by si Václav Havel rozdělení přál. „Ne, jen nevěděl, co dělá. Začal procesy, k nimž neznal koncovku,“ říká Vladimír Mečiar.

V rozhovoru rovněž potvrdil, že existují záznamy o jednání s Václavem Klausem, o jejichž obsahu se často spekuluje. „Já je mám. Všechny vyjma prvního jednání. Pět záznamů nahrával i jeden z české strany - myslím, že to byl pan Macek,“ jmenoval tehdejšího místopředsedu ODS. Historicky cenné dokumenty však zveřejnit nehodlá.

„Nemám ani nejmenší záruku, že ty dokumenty nebudou, podobně jako jiné věci, proti nám zneužívány lidmi, kteří nechápou historické události,“ vysvětluje s tím, že na jednání probíhaly například různé taktické bitvy, z nichž by lidé mohli dělat závěry, které neodpovídají skutečnosti. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…