MfD tvrdí: Kocourek byl multifunkční. A rozebírá proč

14.11.2011 11:48

Ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka si bere na paškál dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Probírá jeho angažmá v politice a navíc jeho politický život kritizuje. Kocourek byl přitom leckde a rozhodoval o lecčems: Například byl členem Prezidia Pozemkového fondu a seděl v mnoha dozorčích radách, přestože jeho politický talent byl údajně malý. Jak je to možné, že měl tolik funkcí?

MfD tvrdí: Kocourek byl multifunkční. A rozebírá proč
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský s exministrem Martinem Kocourkem

Martin Kocourek ve svých šestadvaceti letech začal vést život, jejž si v tradičních demokraciích užívají úspěšní byznysmeni, akademici nebo politici na konci kariéry. Stal se totiž v té době poradcem premiéra, přitom dohlížel na největší privatizace státních podniků, a měl na starosti i rozprodej pozemků.

„Nejrůznější křesla v dozorčích a správních radách střídal rychle, už to ani nešlo počítat, natož stíhat," napsala k tomu MfD. Působil v takových dozorčích radách, jako je například Česká spořitelna, nebo Unipetrol.

SLEDUJEME témata Kocourek a zbohatnutí Kocourkovy matky

Jaké ale byly ty nejúplnější jeho začátky? Deník připomíná, že si ho nejprve všiml Václav Klaus, který byl v té době premiérem. A učinil z něj svého poradce. Možná proto, že Kocourek měl prý podobný názor na privatizaci státních firem jako Klaus.

V letech 1999 až 2006 dohlížel pak tento politik ODS na velké privatizace bank z Fondu národního majetku. Protože tudy tekly doslova miliony a miliardy, pak lze s jistým nadhledem prý pochopit fakt, že Kocourek se minulý týden před celým národem znemožnil. Video, na němž totiž přiznal, že odklonil šestnáct milionů korun od manželky, lze také totiž pochopit tak, že naprosto ztratil spojení s realitou.

On prý nouzový režim nevynalezl

Na velký problém si ale Kocourek zadělal v době, kdy působil jako člen Prezidia Pozemkového fondu ČR (1997 až 2005). Kvůli jisté aféře totiž nakonec musel fond opustit. O co šlo? Fond, jenž vyřizuje restituce a návraty pozemků komunisty okradeným majitelům, byl totiž v určité době  v takzvaném nouzovém režimu. A ten měl vymyslet právě Kocourek.

„Fungoval sice jediný měsíc, za tu dobu však byly lukrativní pozemky - celkem 600 hektarů po celé republice - převedeny vesměs na osoby, které měly letité vazby na lidi z fondu. Prostě se na měsíc zhaslo, aby si vyvolení vzali, co chtěli," napsal deník.

A připomíná, že po skandálu musel rezignovat ministr zemědělství z ČSSD Petr Zgarba. Právě on pak stál za vyhazovem Kocourka. Ten ale autorství  nápadu s nulovým režimem popřel - chybu podle něj udělali úředníci fondu.

Kocourek ale podle periodika začal dělat i do autobusové dopravy. Zasedl totiž kdysi do malinkaté dozorčí rady firmy Bors podnikatele Luďka Mikuleckého. Ten  provozoval v Jihomoravském kraji přes sto autobusů a desítky kamionů. Byl Kocourek s Mikuleckým jen kamarád a na kolik peněz si tady přišel? To se deník prý ale nedozvěděl, neboť Kocourek od své ostudné tiskovky nezvedá telefony a neodpovídá ani na sms zprávy.

Suchánek měl na autobusech reklamu

„Co naopak jasné je, že když byl podnikatel Mikulecký v letech 2000 až 2004 zastupitelem jihomoravského kraje, měl coby člen finančního výboru na starosti různé převody nemovitostí právě s Pozemkovým fondem, jak vyplývá z tehdejších úředních zápisů. Dnes má Mikulecký pověst mecenáše," dodal k jeho osobě deník s tím, že kromě Kocourka se také ale tento podnikatel zná dobře i s poslancem a šéfem rozpočtového výboru sněmovny Pavlem Suchánkem.

Právě Suchánek Mikuleckému pomohl při porcování medvěda přihrát Občanskému sdružení Bors dotaci ze státního rozpočtu ve výši osm miliónů korun. „Mikulecký zvelebil svůj tenisový areál," poznamenala k tomu MfD a zdůraznila, že na oplátku pak Jihomoravským krajem křižovaly autobusy olepené velkými předvolebními plakáty s Pavlem Suchánkem.

MfD také připomíná, že přestože Kocourek nikdy žádným velkým politickým talentem neoplýval, byl vždy blízkým spolupracovníkem všech předsedů ODS. Pikantní pak je to, že seděl i v dozorčí radě Nadace Koš proti drogám, kde ale seděli takoví lidé, jako je Michal Kraus z ČSSD, lobbista a právník Milan Jansta, nebo zbrojař Richard Háva. „To všechno jsou lidé, jež ODS považuje za nepřátele první kategorie," zmínil k tomu deník.

Jenže Kocourek působí také ve správní radě Nadačního fondu Václava Klause. U tohoto fondu se také na chvíli noviny zastavily. Jde o to, že firma Key Investments, přes niž Martin Kocourek "odklonil" miliony před manželkou, byla zmiňována v souvislosti s první volbou Václava Klause prezidentem v roce 2003. Společnost vznikla těsně před volbou a určitou roli v tom sehrál i Klausův letitý poradce Jiří Weigl.

Ten totiž v roce 2002 stanul v čele společnosti Efficient Investments, která byla registrována v Londýně. A právě tato malá firma si pro své aktivity v Česku a Slovensku založila již zmiňovanou společnost Key Investments. A za pár let pomohla Stanislavu Grossovi z ČSSD, když mu v roce 2007 půjčila přes 13 milionů korun, jenž později investoval do akcií firmy Moravia Energo. Podíl ve firmě prodal a vydělal tak 100 milionů korun.

Jen měsíc po prezidentské volbě měl peníze  

I tady našla ale MfD souvislosti a volbou Klause v roce 2003. Tehdy totiž pro něj hlasovalo i několik sociálních demokratů a Miloš Zeman svou prohru krátce poté přičetl Stanislavu Grossovi.

Deník nakonec v článku "Multifunkční Kocourek" dodal, že i před další volbou prezidenta se Jiří Weigl opět dostal do novinových titulků. Server Aktuálně.cz totiž objevil, že se tehdy sešel s někdejší šedou eminencí ČSSD Miroslavem Šloufem. Volba v únoru 2008 pak proběhla v mimořádně vypjaté atmosféře, ale pro Klause dopadla dobře.

Jaká to náhoda, že ovšem Kocourek - respektive jeho matka - jen měsíc poté měl na účtu Key Investments už 16 milionů korun. V souvislosti s tím se pak v politických kuloárech objevují spekulace, zda šlo skutečně o „odkloněné" prostředky. Jenže zatím nestojí vše na ničem více, než na tom, že jde jen o časovou souslednost a další výskyt jména Key Investments.

Psali jsme:

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…