Migranti, máte výhody jako místní... Dávky, zdravotnictví, vše. A přátelé Pirátů tleskají

30.03.2020 13:34

V Portugalsku může být krize pro někoho příležitostí. Tamní vláda totiž zlepšila postavení místních migrantů. Ode dneška s nimi bude zacházeno jako s ostatními občany. A to nejméně do prvního července tohoto roku, informovala agentura Reuters. A už se nad tím radují evropští Zelení.

Migranti, máte výhody jako místní... Dávky, zdravotnictví, vše. A přátelé Pirátů tleskají
Foto: Radim Panenka
Popisek: Lisabon, hlavní město Portugalska

To znamená, že migranti budou mít přístup k veřejným službám, a nejen to. Budou mít přístup k portugalskému zdravotnictví, sociálním dávkám, možnosti zřídit si bankovní účet či k portugalskému pracovnímu trhu. Migrantům, včetně žadatelů o azyl, na to bude stačit jen potvrzení, že mají podanou žádost.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

„Lidem by nemělo být upřeno právo na zdravotnickou péči a veřejné služby jen proto, že jejich žádost ještě nebyla zpracována,“ sdělila agentuře Reuters mluvčí ministerstva vnitra. „V těchto těžkých časech musí být zajištěna i práva migrantů,“ dodala. Doplňme, že v Portugalsku vládne již od roku 2015 vláda vedená socialisty. Tento krok má také snížit riziko nákazy úředníků vyřizujících žádosti.

Portugalsko má dle Reuters 5 170 nakažených a sto mrtvých. Populačně je Portugalsko srovnatelné s Českou republikou, která má nakažených i mrtvých podstatně méně, ovšem Portugalsko je na tom stále mnohem lépe než sousední Španělsko, kde je nakažených dle agentury AP 85 tisíc a téměř sedm a půl tisíce mrtvých. Zdravotníci prý odhadují kulminaci počtu nakažených na konci května.

Dle Reuters není známo, kolika lidí se změna dotkne, ale v roce 2019 bylo prý v Portugalsku dohromady 580 tisíc migrantů a 135 tisícům byl v tomto roce pobyt povolen. Nejvíce migrantů v Portugalsku pochází z Brazílie, následují Rumuni, Ukrajinci, Britové a také Číňané.

Zprávu už uvítali evropští Zelení, do téže frakce EP spadají i čeští Piráti. „Dobré zprávy z Portugalska. Rozhodli se nenechat nikoho na holičkách a dát občanská práva všem migrantům a žadatelům o azyl s podanou přihláškou. To jim dá stejný přístup ke klíčovým službám v této koronavirové krizi. Děkujeme,“ vychvalovali Zelení krok portugalské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…