Mináři, pozor na spasitelský komplex! I voliči Babiše jsou v něčem skvělí. Režisérka Remundová přemítala o Milionu chvilek

05.07.2019 11:01

Režisérka Theodora Remundová v rozhovoru pro Reflex.cz prohlásila, že se snaží naslouchat druhým. Snažila se pochopit, jak se dívají na svět Rusové, snažila se pochopit, jak se na svět dívají kupříkladu voliči Andreje Babiše (ANO) a snaží se vidět, že i voliči Andreje Babiše mohou být skvělí lidé. Předsedu spolku Milion chvilek pro demokracii varovala, aby nepropadl představě, že je spasitel.

Mináři, pozor na spasitelský komplex! I voliči Babiše jsou v něčem skvělí. Režisérka Remundová přemítala o Milionu chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Theodora Remundová pracovala na projektu Moje století. U příležitosti stých narozenin republiky oslovila dodnes žijící stoleté pamětníky a snažila se zachytit jejich výpověď. Věnovala pozornost i těm, kteří hájili zločiny komunismu, protože se brání tomu vytěsňovat některé názory.

Anketa

Chcete předčasné volby?

17%
83%
hlasovalo: 10767 lidí

O totéž se snaží i v dnešní společnosti. Snaží se zachytit, jak přemýšlí třeba voliči Andreje Babiše (ANO). „Já jsem se setkala se dvouma lidma. Jsou to starý lidi. Když jsme mluvili o demonstracích, tak oni říkali ‚já nevím‘ a to, top to a to, takže třeba to jsou voliči Babiše. Já nevím. Ale v jinejch věcech jsou třeba ty lidi skvělí A to je třeba taky jako vidět,“ zdůraznila režisérka.

Snažila se to prý říct i lidem na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii. Že když se takhle člověk setká s jiným názorem, tak třeba říkat v klidu argumenty a dát tomu člověku třeba zase najevo, že ho v jiným oboru bere, jako obdivuje, a třeba neredukovat ty diskuse jenom na tu politiku. Ta šířka tý lidský existence je jako širší,“ zdůraznila Remundová.

Je ráda, že se společnost zvedla, a varuje před tím, kolik moci drží v rukou jeden člověk – Andrej Babiš. Sama se demonstrací účastní. Ale lidé si prý nesmí myslet, že po demonstracích přijde ráj na zemi. Podobná očekávání měli lidé i v roce 1989 a právě z tohoto očekávání plyne nemalá frustrace celé řady lidí.

Varování vyslovila i ve vztahu k nejužšímu vedení spolku Milion chvilek pro demokracii.

Pro ně bude hrozně těžký, aby nedostali syndrom toho spasitele. A já myslím, že s tím vědomě pracujou.

Byla také na Krymu okupovaném Ruskem, kde dostala cenu za film. Cesta do těchto končin ji utvrdila v tom, že je dobře, že jsme v Evropské unii, ale i Rusy se snažila pochopit. Snažila se pochopit některá jejich traumata z minulosti, která ovlivňují to, co se děje v největší zemi světa dnes.

V obecné rovině dodala, že si naši svobodu omezujeme sami tím, že si devastujeme přírodu, ve které žijeme. Nerada by si prý v této věci hrála na svatou, také létá letadlem do ciziny a je si vědoma toho, že tím naší planetě neprospívá.

„Teď vám tady nebudu předstírat, že jsem člověk zcela uvědomělej. Ale v tom je princip lidský existence, v tom, že děláme i něco, co je proti nám, vysvětlila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…