Ministerstvo odmítlo zveřejnit jména odměněných úředníků. Vloni to udělalo a lidé jim pak prý nadávali

14.02.2016 9:37

Loni Ministerstvo životního prostředí platy vysokých úředníků zveřejnilo tak, jak to požaduje zákon. Letos se tomu ale brání. Odůvodňuje to tím, že po loňském zveřejnění, kdo přesně jaké odměny pobíral, se dotčení úředníci setkali s negativními reakcemi. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Ministerstvo odmítlo zveřejnit jména odměněných úředníků. Vloni to udělalo a lidé jim pak prý nadávali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Ministerstvo nedisponuje souhlasem dotčených osob s poskytnutím jejich osobních údajů,“ tak odpověděla zmíněnému serveru na žádost o zveřejnění jmen vysokých úředníků a jejich loňských odměn vedoucí tiskového odboru Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Když server žádal o stejné informace za rok 2014, úřad poskytl data přesně tak, jak mu ukládá zákon, tedy včetně jmen odměněných úředníků. Nyní ale obrátil právě kvůli tomu, že je redakce následně zveřejnila.

Celý text je ZDE

Plošné zveřejnění odměn je nepřípustný zásah do soukromí úředníků

„Takovéto plošné, neomezené zveřejnění osobních údajů svých zaměstnanců považuje ministerstvo za nepřípustný a neodůvodněný zásah do jejich soukromí. K nutnosti důraznější ochrany svých zaměstnanců ministerstvo přistoupilo i v důsledku negativních reakcí, jimž někteří naši zaměstnanci po zveřejnění informací v loňském roce čelili,“ vysvětluje ještě v odpovědi Roubíčková.

Nicméně podle Pavla Matese, odborníka na právo na informace, platí přesně opak. Nejenže žadatel není povinen sdělit účel, za jakým o dané informace žádá a jak s nimi hodlá naložit. Vysocí státní úředníci navíc musí počítat i s jejich zveřejněním.

Soukromí vysokých úředníků je méně chráněno než jiných lidí

„Jejich soukromí je méně chráněno než je tomu u jiných lidí. Stejně tak musí počítat s tím, že určité informace, které se ho týkají, budou zveřejněny,“ uvedl k tomu Mates.

Podle jeho názoru Nejvyšší správní soud jasně rozhodl, že údaje o platech a odměnách je ministerstvo povinné zveřejňovat. „A to včetně konkrétních jmen. Neplatí to pouze u úředníků z nižších pozic, u kterých není tak velký veřejný zájem. Tam by bylo třeba jejich souhlasu,“ dodal Mates.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …