Ministryně Schillerová nechce tajit zprávu OLAF. Dokonce kvůli urychlení odvolala úředníky z dovolené

29.12.2017 15:54

Ministryně financí Alena Schillerová dala najevo, že nehodlá zatajovat zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Hodlá dodržet zákon a tlačí na úředníky, aby text uveřejnili co nejdříve. Prý kvůli tomu někteří úředníci i přerušili dovolenou a opět jsou v plné práci. Informuje o tom Český rozhlas.

Ministryně Schillerová nechce tajit zprávu OLAF. Dokonce kvůli urychlení odvolala úředníky z dovolené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Šéfka resortu financí Alena Schillerová pro veřejnoprávní rozhlas prohlásila, že zprávu OLAFu nechá zanalyzovat co nejrychleji. Ministerský překlad by měl spatřit světlo světa ještě před hlasováním o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Ministryně to ale nespojuje se samotným hlasováním.

„Já to nespojuji se žádostí o důvěru. Já to spojuji s tím, že je to velice aktuální téma a my musíme jednat opravdu v řádech dnů. Podle zákona 106 (o svobodném přístupu k informacím, pozn. red.) máme na odpovědi 15 dnů, to znamená, že tato lhůta je nepřekročitelná, a já samozřejmě dávám deadliny významně kratší. Celá řada úředníků přerušila dovolenou, vrátila se do práce a pracuje,“ řekla ministryně ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Celé vyjádření naleznete zde.

Otázka je, které části zprávy lze zpřístupnit veřejnosti, a které už nikoli. Údajně je třeba dbát na profesní tajemství, ale také na práci českého státního zastupitelství. Mohlo by se stát, že ministerstvo zveřejní část zprávy, která může souviset s probíhajícím vyšetřováním, což by nebylo v pořádku.

„My přesně zvažujeme, jakou část té zprávy můžeme zveřejnit. Takže zvažujeme, že zveřejníme závěry a tak dále... Ale chceme mít jistotu. Tato zpráva je jedním z důkazních prostředků v trestním řízení, to znamená, že se nechceme jejím zveřejněním dopustit maření trestního stíhání,“ vysvětlila členka Babišovy vlády.

Poslanci Pirátů či Dominik Feri z TOP 09 však tlačí na ministerstvo, aby zprávu uveřejnilo co nejrychleji. Vždyť se týká českého premiéra a také nemalé finanční částky – 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…