Ministryně Válková by prý mohla být svatořečena. Sněmovní primář prozradil, co by se k tomu muselo stát

05.04.2014 13:21

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera tentokrát hovoří na téma přestupkové řízení s premiérem B. Sobotkou kvůli ministrovi Andreji Babišovi a jeho lustračnímu osvědčení a pak o tom, proč lidé volí pravici, i když její vlády pak i podle sociologa Kellera rychle padají...

Ministryně Válková by prý mohla být svatořečena. Sněmovní primář prozradil, co by se k tomu muselo stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Uplynulo sotva čtvrt roku od nastoupení Bohuslava Sobotky do funkce premiéra a už před ním stojí přestupkové řízení kvůli sestavení vlády. Provinit se měl totiž prý tím, že vzal do vlády ministra financí Andreje Babiše (ANO), aniž by si od něj vyžádal lustrační osvědčení. Sobotka vinu popírá, ale přestupkovému řízení se nebrání. Jak na to nahlížejí oba politici? Je to první náznak rozvalu vlády?

„Ve vší úctě, podobné přestupkové řízení je oproti jiným současným událostem naprostá prkotina. Tím netvrdím, že na podání neměl dotyčný občan právo. Bezpochyby i morální. Ale neházel bych to jenom na hlavu pana premiéra. To je nečestné a nesportovní! O tom, že pan Babiš negativní lustrační osvědčení nemá, věděli v této zemi všichni. Bezpochyby i těch překvapivě více než 900 tisíc voličů, kteří jeho firemní parlamentní divizi dali hlas. Nu a rovněž samotný pan prezident, který přes tuto známou skutečnost vládu dokonce jmenoval. A to ještě spekuloval o služebním zákoně,“ předeslal poslanec Jiří Koskuba ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Jak dodal, když už tedy přestupkové řízení, tak nejsme-li národ jenom nesvéprávných zbabělců a hlupáků, nechť je jich podáno skoro milion. „Obávám se, že se pak úředníci pěkně zapotí. Nu a my se alespoň nebudeme divit, že už nic jiného v zemi nefunguje. Bohužel, na velíně koalice jsou od počátku zřejmé daleko závažnější problémy. Zvláště v této době, kdy se rychle blíží další volby. K idylce to tam má hodně daleko. Atmosféra houstne. Jako prostý parlamentní koaliční pěšák sice neumím posoudit, jak vedle dalších ministrů pan 1. vicepremiér sám coby politik-nepolitik ve vládě a na Ministerstvu financí skutečně maká. Nemohu však nezaznamenat jeho některá prohlášení, která mají jak k diplomacii, vedení firmy i slušnosti hodně daleko,“ pokračoval dál sociálnědemokratický poslanec. Podle něj to tedy vskutku spíše připomíná nepřetržitou předvolební kampaň.

Za jakých okolností by mohla být ministryně spravedlnosti svatořečena?

„Kupříkladu o jeho údivu z chybějících financí po zrušení zdravotnických poplatků jsme již hovořili před dvěma týdny. Nově mne poněkud zarazila jeho čtvrteční teatrální výzva, aby VZP a Ministerstvo zahraničních věcí urychleně řešilo kauzu pražského protonového centra. Místo nějaké výzvy se totiž stačilo jenom zeptat. Dávno se tak totiž děje. ‚Volačo‘ o tom vím. Přitom pochybuji, že nová paní ministryně spravedlnosti dokonce za samotné ANO do vlády nominovaná v nejbližších týdnech nějakým zázrakem výrazně urychlí neskutečnou obecnou rozvleklost právních tahanic. To by bylo nejen na Nobelovu cenu, ale přímo svatořečení,“ konstatoval Koskuba.

Pozastavil se pak ale ještě i i nad situací kolem Dolu Paskov a privatizací OKD. „Ať už má v rámci zásady ‚padni komu padni‘ máslo na hlavě kdokoliv, nebylo by kulantnější si to nejprve vyříkat s ‚prvními mezi rovnými‘ mezi sebou přímo ve Strakovce? A až pak, s opravdovou znalostí věci, si  teprve vzájemně okopávat kotníky před médii a veřejností? Tím nikomu nedělám advokáta. A už vůbec nechci něco ututlávat. Naopak! Ale konkrétně o podobných megakšeftech, které v této zemi ve většině případů notně smrdí, nevím o nic více než každý další obyčejný člověk. Ani nevím, zda mám říci bohudík nebo bohužel. Dost záleží na tom, jde-li člověku o čistý štít nebo bohatství. Ale právě proto, že zatím beru ten štít, mne už poněkud štve, jak často se náš velký koaliční parťák otírá hlavně o ČSSD. Čímž vůbec netvrdím, že v určitých názorech s ním nesouhlasím. Ale jistá loajalita musí být.  A čeho je moc, toho je prostě příliš. Navíc nejsme jenom tupé stádo. Dokonce ani všichni ‚balíci‘. Jenomže ne všichni si můžeme koupit média, aby nás bylo slyšet. Bez jakékoliv ješitnosti, v rámci pouhé objektivity: Kupříkladu jako pouhý ‚podposlanec‘ já zdravotnické poplatky takto ukvapeným způsobem rušit nechtěl. Stejně jako jsem nikdy nesouhlasil s vazbou VZP na IZIP. Kupodivu ani kauza protonového centra do současné podoby nedošla mou zásluhou. A dokonce možná lze na Ministerstvu zdravotnictví i Úřadu vlády dohledat materiály, kde - pochopitelně zcela marně – jsme ještě mimo jiné spolu se zesnulým panem profesorem Komárkem varovali vládu před hrozícími miliardovými negativními finančními dopady projektu ICRC v Brně. Jak čerstvě vidno, možná ne zcela hloupě. Bohužel. Že samochvála smrdí? Uznávám a omlouvám se. Berte to však, prosím, jenom tak preventivně. To kdyby se pan vicepremiér zase na nás oranžové veřejně rozčiloval a k něčemu vyzýval. Jinak mu to totiž sdělit nelze, on se neptá. Jenom rovnou kritizuje a pomlouvá. Ve vší úctě, moc konstruktivní to není,“ uzavřel pravidelný komentář na první téma tohoto týdne Jiří Koskuba.

Kubera: Planý výstřel a ukázka šílenství

Podle senátora Jaroslava Kubery je touha po vyvolání přestupkových řízení, či podávání mnoha a mnoha trestních oznámení na kohokoli a kvůli čemukoli ukázkou toho, kam až u nás může dosahovat šílenství. „Málokdo si ovšem uvědomuje, i když třeba někdy i zatleská, potěšen, že ten nebo ten se bude muset z něčeho zpovídat, že to může pohltit nás všechny a stejně tak na to nakonec všichni můžeme doplatit. Protože když jsou policie, úřady a další instituce zaneprázdněny mnohdy tisíci žabomyších sporů, nemají čas na to, aby se mohly věnovat pořádné práci a záležitostem, které jsou skutečně důležité. Zatímco se s tím pak patlají dotyčné instituce, někdy i média, ty zásadní věci unikají,“ poznamenal Kubera pro ParlamentníListy.cz. Podle něj jde tedy i v případě přestupkového řízení s Bohuslavem Sobotkou o planý výstřel. „Myslím, že až budou všechny smlouvy na internetu, jak si všichni tolik přejou, myslím, že ta stavidla různých trestních oznámení budou popuštěna zcela – a to se tedy máme na co těšit,“ konstatoval dál senátor.

Jak dodal, i když možná tento jev může naznačovat počátek rozkolu vlády, zcela jistě budou občané svědky výrazně silnějších momentů, které k rozkolu budou směřovat stále více. „Ukáže čas, do jaké míry se mýlím. Myslím, že první velká zkouška bude nyní postoj vlády k situaci v OKD a Dolu Paskov,“ uzavřel Kubera první téma.

Městská chudina, co volí pravici, aby si vylepšila image?

Profesor Jan Keller upozornil před několika dny na jedné své přednášce na zajímavou skutečnost: Střední vrstvy prý chtějí ve svých očích vypadat lépe a tak volí pravici. I proto, že jim pravice také říká, že neúspěšný je jen ten, kdo je neschopný. A tak, i když jsou na tom finančně docela špatně, volí tedy ty, o nichž si myslí, že jsou symbolem úspěšnosti. „Já těmto lidem říkám pravicově orientovaná městská chudina, protože mnoho z nich má velice nízký příjem. Volí ale pravici, aby se mohli pochlubit, že jsou na jedné lodi s těmi úspěšnými,“ uvedl známý sociolog. Dá se to považovat za pravdivou úvahu?

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

„Přestože pan profesor je i na mne někdy až moc levicový, je bezesporu odborník. Těžko se s ním mohu v podobných otázkách měřit. Nejen proto nemohu než souhlasit. Mimochodem jako ‚socan‘ to možná vnímám ještě citlivěji. Pomiňme nyní, prosím, konkrétní osoby, kauzy, výsledky a obecnou nedůvěru k politice. Je to, pravda, těžké, ale zkusme to. Pak na to, kým a čím vším se v našem  programu zabýváme, jsou naše volební výsledky jako levice vskutku enormně hubené. Děti, studenti, mladé rodiny, samoživitelé, zaměstnanci, handicapovaní, nezaměstnaní, hasiči, policisté, sportovci, senioři aj. aj. Co vše pro ně zamýšlíme. Nu a efekt? Pouhý milion hlasů. Holt asi my oranžoví, podobně jako soudruzi z NDR, někde děláme chybu,“ připouští poslanec Koskuba.

Jak dodává, tím však nijak voliče nekritizuje, možná jim i rozumí. „Zřejmě ještě není většině z nich zase až tak moc zle. Díky bohu. A možná proto jim zatím také ani tak nejde o nějakou levici či pravici. Spíš po neblahých zkušenostech hledají obyčejný řád a pořádek. Namísto nějakého rovnostářství nechtějí jenom další a další daně, omezení a povinnosti pro ty slušné z nich. Spíše jim vadí věčně slyšet hlavně o právech té opačné menšiny. Prostě méně je holt někdy více… Jinak hledět spíše dopředu nebo nahoru není zase nic tak špatného, je to vlastně cesta pokroku. Ale nic by se nemělo přehánět. Mimochodem i ten americký hollywoodský sen pro drtivou většinu snících přináší dost drsné probuzení. Přestože snít je krásné. Zkusme o tom, prosím, přemýšlet,“ uzavřel komentář aktuálních dnů pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Senátor: To je tak, když si strana vezme neřízenou střelu

Jaroslav Kubera na adresu Jana Kellera poznamenal nejprve, že se projevuje přesně tak, jak se dá očekávat, pokud si jakákoli strana vezme mezi sebe neříditelnou střelu – tedy někoho, kdo není jejím členem. „Ti lidé si totiž neuvědomují – a nemám tím na mysli jen Jana Kellera, ale i jiné politiky, kteří se často nechávají slyšet, že vlastně politiky nejsou, i když sedí ve vládě nebo ve sněmovně – že se prostě od politiky odříznout při jakékoli své angažovanosti nemohou. Jenomže je u nás problém, že ti, co se k politice i svým stranám a idejím nějak hlásí, nemají sílu také své názory prosadit. V tomto případě bych si dovolil přirovnání – u nás doma se hodně čte kniha nazvaná Malý poseroutka. Já bych ji skoro doporučil mnoha našim politikům s tím, že by měla být vydaná i v podobě Velký poseroutka,“ rýpl si senátor.

Další komentáře uplynulých týdnů čtěte ZDE.

Poté dodal již vážněji. „Víte, ono i u nás, v ODS, je řada lidí, kteří jsou svým způsobem spíše levičáci a také tak uvažují. Podobně je tomu tak zase i v sociální demokracii, kde mnozí z této strany přemýšlejí pravicově. Zda se věci mají tak, jak popisuje Jan Keller, si netroufám definitivně odmítnout, ale ani s nimi zcela souhlasit. Já osobně jsem se totiž s ničím podobným nesetkal. Potkávám se s lidmi, kteří se otevřeně hlásí k tomu, že jsou levičáci, i s těmi, co jsou pravičáci. Osobně je mi milejší ukotvený sociální demokrat, od kterého vím, co mohu předpokládat a očekávat, než člověk názorově nevyhraněný, který se pak nechá ovlivnit jakýmkoli názorem, jenž právě slyší. Bohužel, mnohdy toto platí i o běžných stranách, které sice například nyní nejsou v Poslanecké sněmovně, ale i když jejich název zní jinak, mají blízko třeba k bolševickým ideám,“ zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…