Mise české armády na Sinaji možná na konci roku skončí. Kvůli letounům CASA

02.02.2017 12:45

Mise české armády na Sinaji, kde s letounem CASA zajišťuje přepravu lidí a monitorování egyptsko-izraelské hranice, může na konci roku skončit. Vojáci totiž budou muset postupně své stroje poslat na plánované revizní kontroly. Informaci webu Euro.cz ČTK potvrdil mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. Armáda nyní posuzuje, zda by bylo možné servis a pokračování mise zvládnout současně.

Mise české armády na Sinaji možná na konci roku skončí. Kvůli letounům CASA
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Na Sinaji v rámci mezinárodní mise MFO působí v letecké jednotce 17 českých vojáků. Další tři pracují ve štábu. Letci mají k dispozici jedno letadlo CASA, další je připraveno v ČR jako záložní. Česká armáda má čtyři transportní letouny CASA, dva z nich potřebuje k zajištění svých potřeb v Česku.

Podle Pejška vedení ministerstva a armády ví dlouhodobě, že od příštího roku budou muset letadla postupně absolvovat revizní kontroly. Zajištění všech úkolů tak bude pro vojáky složité. Je proto reálná varianta, že mise na Sinaji bude pro letce na dva roky ukončena. „Není ale úplně vyloučena varianta, že se podaří revize a misi skloubit,“ poznamenal Pejšek. Reálnost pokračování dostal za úkol posoudit generální štáb, jasno by mělo být během několika týdnů.“

Pejšek dodal, že Ministerstvo obrany by rádo v misi pokračovalo. „O účast českých vojáků stojí i velení mise,“ poznamenal. O záležitosti jednal při nedávné návštěvě na Sinaji i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s velitelem mise generálem Denisem Thompsonem.

I v případě stažení leteckého kontingentu by Češi ze Sinaje zcela neodešli. Armáda počítá s tím, že by zůstalo několik vojáků, kteří působí ve štábu mise. Nyní v něm jsou tři čeští vojáci.

Úkolem mise je zajištění plnění izraelsko-egyptské mírové dohody. Působí v ní více než 1500 vojáků ze 12 zemí. Češi od roku 2013 zajišťují přepravu osob a materiálu pro misi letounem CASA. Letouny od roku 2013 nalétaly 1730 hodin a přepravily 31.000 lidí a 730 tun materiálu. MFO využívá v oblasti dvě základny, jednu na severu, druhou na jihu. Čeští letci si loni vysloužili pochvalu za květnový přesun personálu ze severní základny na jižní. Situaci v okolí původního působiště ovlivňovaly teroristické skupiny. Posádky českého letounu během 33 hodin uskutečnily sedm přeletů, během kterých přepravily na klidnější jih Sinaje 385 příslušníků mise a 8,6 tuny materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…