Místopředsedkyně TOP 09 Pekarová se v Partii zastala právničky pracující pro somálskou ženu: Lynč je nepřijatelný!

24.09.2017 12:31

V nedělní Partii FTV Prima se setkali ministr školství za ČSSD Stanislav Štech a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Rozebírali spolu situaci v českém školství.

Místopředsedkyně TOP 09 Pekarová se v Partii zastala právničky pracující pro somálskou ženu: Lynč je nepřijatelný!
Foto: TOP 09
Popisek: Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

V úvodu se hosté vyjadřovali ke kauze nošení muslimských šátků na školách. Mladá žena ze Somálska před pár dny prohrála soudní spor s jednou pražskou střední zdravotnickou školou. Ministr Štech má za to, že české školství je sekulární a je na každé škole, jak přesně si nošení náboženských symbolů na půdě školy upraví.

Pekarová Adamová doplnila, že verdikt soudu je třeba respektovat, ať už je jakýkoli. Zastala se však právničky, která zastupovala somálskou ženu. „Chápu, že to bylo velmi sledované, ale není vhodné, aby se na tom podíleli někteří politici. A rozhodně není vhodné, aby byla lynčována právnička žalující strany, což se na sociálních sítích dělo, a já to považuji za absolutně nepřijatelné,“ zdůraznila politička.   

Posléze se politici vyjadřovali k ochraně osobních údajů žáků na školách. Nová směrnice o ochraně osobních údajů se vztahuje i na školy, které jsou z toho prý často nešťastné, protože nevědí, jak si přesně počínat. Napříště mají být všechna data o žácích zašifrována. Štech uznal, že jde o nelehký proces, a ujistil učitele, že metodický pokyn k této věci je již připraven. „Proškolování by mělo začít v listopadu,“ přislíbil Štech.

Politička však upozornila na to, že jde o další věc, o kterou se musejí starat ředitelé školy, ačkoli těch povinností mají opravdu už velmi mnoho a nemají čas starat se o to, co by měli dělat především – o kvalitu výuky, o výběr pedagogů a tak podobně. TOP 09 by proto byla ráda, aby bylo školám umožněno zaměstnat kmenového pracovníka, který by z beder ředitele školy sejmul alespoň část povinností. „Dnešní ředitel školy je, s prominutím, takový brouk pytlík, který musí zvládnout všechno,“ zlobila se Pekarová Adamová.

Došlo také na požadavek vysokých škol, které žádají navýšení svých rozpočtů o 4,5 miliardy korun. To je však suma, kterou školy pravděpodobně nedostanou. „Protože na to prostě není,“ pravil ministr Štech. Přesto přislíbil, že se pro vysoké školy snaží udělat maximum, protože vysoké školy si podle jeho názoru tyto peníze zaslouží. Bez nich budou mít existenční problémy.

Adamová však připomněla, že za pravicové vlády s účastí TOP 09 měly vysoké školy peněz víc, než mají dnes, a to přitom vláda Petra Nečase vládla v dobách krize. „V době krize bylo peněz pro vysoké školy víc než dnes, takže to, co dnes vidíme, je jen výsledek této vlády,“ tepala ministra s tím, že tato vláda nabrala tisíce nových úředníků, např. na ministerstvu práce a sociálních věcí, ale že by resort pracoval nějak lépe, to vidět není. „Tady se prostě jednoznačně ukazuje priorita vlády, která spočívá ve zvyšování platů všech státních zaměstnanců bez ohledu na jejich efektivitu,“ tepala poslankyně svého oponenta. 

Na stůl bylo položeno také téma školného. Štech v jeho zavedení nevidí efektivní cestu. Zvláště v časech krize se podle ministra ukazuje, že školné je pro studenty velkou zátěží. Ukazují to data ze Spojených států nebo z Austrálie. Pekarová naproti tomu připomněla, že TOP 09 prosazuje školné na vysokých školách od roku 2010. „TOP 09 se nikdy nepopulárních témat nebála,“ zdůraznila dáma.  

Ve druhé polovině diskuse se hosté vyjadřovali také k tématu dotací ve sportu. Štech zdůraznil, že už jeho předchůdkyně ministryně Valachová nastartovala potřebné změny, ale v těchto změnách je třeba dál pokračovat. „Byli bychom rádi, kdyby šly prostředky tam, kam jít mají, a to co nejpříměji,“ zdůraznil ministr. Sport se bude podle ministra dlouho vzpamatovávat z korupční kauzy. „Protože lidé mají tendence generalizovat a říkají: Všichni kradou,“ zlobil se ministr. „To samozřejmě není pravda,“ dodal.  

Pekarová dodala, že by TOP 09 ráda zjednodušila celý systém dotací a nasměrovala je tam, kde jsou potřeba – např. na zaplacení mládežnických trenérů.

Pár slov padlo také k povinnému vzdělávání v posledním předškolním roce. Štech tento systém hájil, zatímco Pekarová Adamová ho kritizovala. TOP 09 je přesvědčena, že práce s předškolním dítětem nic nezachrání, pokud stát nebude pracovat i s rodiči, kteří zanedbávají výchovu svého potomka. To je ale jen zlomek rodičů. Většina z nich podle političky přistupuje ke vzdělávání svých ratolestí zodpovědně a stát by měl rodičům ponechat volnou ruku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…