Moderátor Českého rozhlasu zažíval horké chvilky. Dorazila komunistka Konečná a začala o „šílená politice“ ministra Petříčka

06.08.2019 18:51

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu kritizovala českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) za to, že vyzýval ruské politiky, aby respektovali lidská práva demonstrantů protestujících v Moskvě. Europoslankyně nenechala na ministrovi nit suchou. Petříček podle jejího názoru dělá „šílenou politiku“. Toto sousloví použila doslova.

Moderátor Českého rozhlasu zažíval horké chvilky. Dorazila komunistka Konečná a začala o „šílená politice“ ministra Petříčka
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

„Ministerstvo zahraničních věcí dělá politiku dvojího metru. Kdyby takto postupovalo v případě Španělska, Turecka a dalších zemí, tak bych i věřila, že to Ministerstvo zahraničních věcí myslí vážně. Takhle mi to spíš připadá jako typická protiruská akce,“ obula se Konečná ostře do Petříčka a jeho podřízených. 

„Pokud někdo v EU říká, že jsou pro něj lidská práva alfou a omegou, je schopen přihlížet tomu, jak 893 lidí v Katalánsku skončilo v nemocnicích, tak mi to přijde hodně pokrytecké. Když to zjednoduším, tak do Ruska si kopnut můžeme, protože to mají rádi média a někteří naši voliči to mají rádi, ale když se něco možná i mnohem horšího děje jinde, tak mlčíme,“ zlobila se dáma s odkazem na snahu Katalánců uspořádat referendum o své nezávislosti na centrální vládě v Madridu. Petříček se podle jejího názoru bojí, aby nenaštval své partnery, ale země, které nevnímá jako partnerské, prý klidně kritizuje.

Konečná se prý po telefonu bavila o situaci v Moskvě také s ruskými komunisty, kteří podle ní také nesouhlasí s tím, co se v hlavním městě Ruské federace stalo. Poté znovu zopakovala, že tady vidí jisté srovnání s demonstracemi v Katalánsku z roku 2017.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Moderátor Tomáš Pancíř se Konečné zeptal, zda jí zásah policie v Rusku nepřipomíná demonstrace z Československa z roku 1989. Konečná konstatovala, že každý policejní zásah proti pokojným demonstrantům je pro ni nepřijatelný.

Vyjadřovat se k protestům v Moskvě podle jejího názoru nebylo nutné. „Já si myslím, že to nebylo potřeba,“ uvedla doslova Konečná. Politička nechápe, proč se Petříček nevyjadřuje k situaci na Ukrajině, ale Rusko kritizuje. Na Ukrajině byl přijat zákon, který z tzv. banderovců dělá hrdiny, zatímco ona je považuje za zločince, takže nechápe, jak k tomu mohl Petříček mlčet.

„Pro mě je tohle jenom pokračování šílené politiky mladých členů pražské sociální demokracie, kterých je tam teď opravdu hodně. Myslím, že to si ti hoši udělali tak trochu sami pro sebe,“ zasadila Petříčkovi a jeho kolegům další ránu.

Nijak zvlášť není nadšena ani z toho, že novou předsedkyní Evropské komise se stala Němka Ursula von der Leyenová, neboť ji podle jejích starších prohlášení hodnotí jako stoupenkyni federalizované Evropy, s čímž Konečná nesouhlasí.

Velmi kriticky se vyjadřovala také o Věře Jourové, staronové kandidátce na členku Evropské komise za Česko. Konečnou prý Jourová zklamala v okamžiku, kdy nedokázala obhájit důrazný zákaz dvojí kvality potravin v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…