Může se to stát vám. Pomáhejte! Martha Issová přemlouvá Čechy

28.11.2019 14:50

Martha Issová poskytla rozhovor Organizaci pro pomoc uprchlíkům, kterou vede Martin Rozumek. Požádala v něm všechny své spoluobčany, aby projevili více lidskosti a bratrství a odhodlali se pomoct uprchlíkům, např. uprchlíkům ze Sýrie, odkud pochází její děda s babičkou. Doufá také, že lidé v budoucnu více zapojí svůj kritický rozum a nenechají si vnutit jediný správný názor, který jim byl cpán do hlav za časů panování komunistů nad touto zemí.

Může se to stát vám. Pomáhejte! Martha Issová přemlouvá Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Marta Issová

Herečka Martha Issová má za to, že by Češi, Moravané a Slezané měli pomáhat uprchlíkům. I kdyby pro nic jiného, tak proto, že sami nevědí, kdy mohou potřebovat pomoc. I jim by se pak mohlo stát, že se k nim svět obrátí zády v hodině největší nouze, podobně jak se teď nemalá část české populace odvrací od současných uprchlíků.

Anketa

Je Pavel Novotný, starosta Prahy-Řeporyjí, dobrý politik?

4%
96%
hlasovalo: 29378 lidí

Sama se narodila v Česku, ale její babička s dědou ještě pocházeli ze Sýrie; ji samotnou překvapuje, jak se někteří Češi dívají na cizince tzv. skrz prsty. „Ale když člověk zanoří hlavu do žumpy zvané internet, tak tam samozřejmě ty reakce jsou, a je toho hodně. Ale je to vždycky anonymní sféra, která najednou umožní lidem vypustit ze sebe to nejtemnější dno duše,“ poznamenala Issová.

Tento nechutný způsob vyjadřování Issová přičítá na vrub čtyřiceti letům komunistické nadvlády nad touto zemí. Mnozí lidé se podle herečky dosud neodhodlali ke kritickému uvažování, raději si nechají předložit jediný tzv. správný názor, s tím se spokojí, a fakticky se tak nechají ovládat tím, kdo názor vyslovil.

My jsme malý národ, byli jsme zvyklí žít pod nadvládou cizích mocností, dlouhou dobu tady nebyla svoboda a bylo normální, že informace, které se ke mně dostávají z oficiální sféry a z médií, jsou lživé. Myslím, že těch 40 let komunismu mělo strašně devastující účinek na duši národa. A proto lidi nefiltrují, jsou zvyklí přijímat informace jako danou věc a nepěstovat v sobě kritické myšlení, nedávat si věci do souvislostí, nevést dialog, ale vzít to, co se mi říká, jako fakt, a už se bát,“ uvedla herečka.

Vedle toho, že by si přála, aby lidé kriticky mysleli, má na srdci i to, aby projevili soucit, lidskost a uvědomili si, že druhým lidem je třeba pomáhat. „Aby se nebáli, aby nebyli zaslepeni strachem o materiální zajištění a nezapomínali na to, co je v nás nejvíc lidské, na nějakou solidaritu, vzájemnou pomoc, přátelství, sesterství a bratrství."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…