Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili

23.12.2023 14:53 | Monitoring

Zásah během čtvrtečního tragického útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze byl podle podporučíka Radomíra Bohuslávka, jenž byl jedním z velitelů na místě, hned z několika důvodů náročný a situaci mělo komplikovat, že se zranění nacházeli až v pátém patře a policisté je až odtud museli z budovy vynášet, jelikož do ní nemohli vpustit záchranáře. Problém byl také v rozlehlosti budovy. „Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ popsal jeden z velitelů zásahu.

Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelba na Filozofické fakultě UK si vyžádala nejméně 15 obětí. Podlý útočník je po smrti také

Podporučík Bohuslávek, jenž byl jedním ze tří velitelů zásahu na místě střelby, popsal, že při výjezdu na místo policisté nevěřili tomu, že se skutečně v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze odehrává jeden z nejtragičtějších útoků v historii Česka. „Podobných tísňových volání, kdy lidé volají, že slyšeli střelbu a podobně, je mnoho, přijedeme a většinou jde jenom o nějaké petardy… Jedete na místo a nevěříte tomu… Uvěřili jsme tomu až někdy v polovině toho zákroku,“ shrnul Bohuslávek s tím, že mu situace připomínala cvičení, jelikož podobně vypadají scénáře během nich, včetně figurantů. „I na tom místě jsem měl pocit jako by šlo o cvičení a že někdo vyběhne a řekne: ‚Stop',“ dodal.

Při prohledávání budovy pak měli dle něj policisté největší problém s rozlehlostí budovy. „Během prohledávání jsme na nikoho nenarazili, ani jsme neslyšeli žádné výstřely, ale přišla informace, že pachatel vyběhl ven na střechu. Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ shrnul s tím, že se jim naštěstí v budově podařilo najít studenta, který jim pomohl ukázat vstup na místo, kde byli zranění.

Komplikací dle něj bylo, že zabarikádovaní studenti ve strachu neotvírali dveře ani policii a zasahující tak museli do tříd vstupovat za použití násilí, přičemž šlo o desítky takových učeben. „My nevíme, kdo ti lidé ve třídách jsou, ostražitost a obezřetnost tam musí být neustále na místě,“ doplnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…