Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili

23.12.2023 14:53 | Monitoring

Zásah během čtvrtečního tragického útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze byl podle podporučíka Radomíra Bohuslávka, jenž byl jedním z velitelů na místě, hned z několika důvodů náročný a situaci mělo komplikovat, že se zranění nacházeli až v pátém patře a policisté je až odtud museli z budovy vynášet, jelikož do ní nemohli vpustit záchranáře. Problém byl také v rozlehlosti budovy. „Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ popsal jeden z velitelů zásahu.

Myslel jsem, že je to cvičení, ale pak... Zasahovali proti střelci. Nyní promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelba na Filozofické fakultě UK si vyžádala nejméně 15 obětí. Podlý útočník je po smrti také

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43741 lidí
Podporučík Bohuslávek, jenž byl jedním ze tří velitelů zásahu na místě střelby, popsal, že při výjezdu na místo policisté nevěřili tomu, že se skutečně v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze odehrává jeden z nejtragičtějších útoků v historii Česka. „Podobných tísňových volání, kdy lidé volají, že slyšeli střelbu a podobně, je mnoho, přijedeme a většinou jde jenom o nějaké petardy… Jedete na místo a nevěříte tomu… Uvěřili jsme tomu až někdy v polovině toho zákroku,“ shrnul Bohuslávek s tím, že mu situace připomínala cvičení, jelikož podobně vypadají scénáře během nich, včetně figurantů. „I na tom místě jsem měl pocit jako by šlo o cvičení a že někdo vyběhne a řekne: ‚Stop',“ dodal.

Při prohledávání budovy pak měli dle něj policisté největší problém s rozlehlostí budovy. „Během prohledávání jsme na nikoho nenarazili, ani jsme neslyšeli žádné výstřely, ale přišla informace, že pachatel vyběhl ven na střechu. Je to poměrně velká a složitá budova a vy tam jste poprvé v životě – největší problém tak bylo najít vůbec vstup na půdu,“ shrnul s tím, že se jim naštěstí v budově podařilo najít studenta, který jim pomohl ukázat vstup na místo, kde byli zranění.

Komplikací dle něj bylo, že zabarikádovaní studenti ve strachu neotvírali dveře ani policii a zasahující tak museli do tříd vstupovat za použití násilí, přičemž šlo o desítky takových učeben. „My nevíme, kdo ti lidé ve třídách jsou, ostražitost a obezřetnost tam musí být neustále na místě,“ doplnil.

Za náročné považuje také poskytnutí první pomoci zraněným, jelikož policie nemohla do budovy kvůli nebezpečné situaci pustit záchranáře a zasahující museli zraněné vynášet z pátého patra, což bylo rovněž dle zasahujícího velitele nesmírně náročné fyzicky i psychicky.

Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Mezi mrtvými je i střelec – čtyřiadvacetiletý student fakulty, který po útoku spáchal sebevraždu. Jedná se o jeden z nejtragičtějších útoků střelnou zbraní v Česku a vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …